×

Recensie

Alternative

05 april 2018

Unknown Mortal Orchestra

Sex & Food

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Jagjaguwar

Sex & Food Unknown Mortal Orchestra Alternative 4 Unknown Mortal Orchestra – Sex & Food Written in Music https://writteninmusic.com

Er ligt nogal wat ten grondslag aan de nieuwe, vierde plaat van Unknown Mortal Orchestra: ‘Where are we headed? What are we consuming, how is it affecting us, and why does everything feel so bad and weird sometimes?’ Hoewel deze gedachten niet altijd even expliciet naar voren komen op Sex & Food – Ruban Nielsons vocalen zijn zoals wel vaker regelmatig flink vervormd – past de ontregelende en ongrijpbare muziek op dit album wel weer goed bij de eerder geschetste verwarring en vertwijfeling. En dat Nielson hier dan weer zo’n simplistische albumtitel tegenaan spijkert maar alles er ook niet eenduidiger op. Zo vertelde hij namelijk ook: ‘Everything is so soaked in politics, and it’s kind of depressing for everything to be political right now. I wanted to keep it light.’ Daar valt zeker begrip voor op te brengen.

Deze opvolger van het goed ontvangen Multi-Love verschiet vaak van kleur en sfeer: warm, fuzzy, noisy, rafelig, vervormd, dansbaar, psychedelisch; al deze termen zijn wel van toepassing op de muziek. De manier waarop de band zowel psychedelica en rock als dance en electro in zijn songs laat horen is en blijft origineel en uitdagend. Een regelmatig voorbijtrekkende, warme seventiesgolf geeft extra cachet. Saillant detail: de plaat werd op de meest uiteenlopende locaties opgenomen: Korea, IJsland, Mexico en Vietnam, met daarbij inzet van lokale muzikanten.

De openingsminuten zijn zonder meer overtuigend: een lekker traag golvende knisperende entree met een heerlijke baslijn gevolgd door het springerige Major League Chemicals, gekleurd door een funky orgel en gekruid met gitaarnoise en vervormde vocalen. Het rustige Ministry Of Alienation is nog maar net verstaanbaar en loopt uit in een opvallende finale die even spacey als jazzy is. De even straffe als lichtvoetige electropop van Hunnybee – opgedragen aan dochterlief – blijft vrij van vocale effecten en is dan ook een potentieel radiohitje.

De single American Guilt legt de vinger aan de pols van de VS en is een rockende, fuzzy, freaky knaller. Unknown Mortal Orchestra dropt even later echter weer een sensuele clubtrack middels Everyone Acts Crazy Nowadays of een trippy, akoestische ballad als This Doomsday. De band blijft tot het einde toe verrassen. Niet één track is voorspelbaar of gemakkelijk te labelen. En hoewel niet alle nummers strikt genomen ijzersterk zijn, is Sex & Food in al zijn dwarsheid een meer dan fijn album. En Ruban Nielson lijkt soms wel een lichtelijk doorgedraaide versie van Prince. Een beetje vreemd maar wel lekker. 1. A God Called Hubris
 2. Major League Chemicals
 3. Ministry Of Alienation
 4. Hunnybee
 5. Chronos Feasts On His Children
 6. American Guilt
 7. The Internet Of Love (That Way)
 8. Everyone Acts Crazy Nowadays
 9. This Doomsday
 10. How Many Zeros
 11. Not In Love We're Just High
 12. If You're Going To Break Yourself