×

Recensie

Electronic

13 september 2010

Underworld

barking

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Cooking

barking Underworld Electronic 3.5 Underworld – Barking Written in Music https://writteninmusic.com

Een nieuw Underworld album is altijd een enerverende ervaring. Zou het ze lukken hun glans te behouden? Met Barking lukt ze dat met de hulp van Lincoln Barrett (High Contrast), Dubfire en vermaard trance-meester Paul van Dyk.

Het was wel verrassend hoe het vorige Underworld album door de Nederlandse pers werd ontvangen. Oblivion With Bells (2007) kon in eerste instantie maar op weinig goedkeuring van de pers rekenen. Alsof ze wederom elkaar allemaal aan het napraten waren werd voor het gemak het eerste geweldige deel van het album maar geheel overgeslagen ( het geweldige Beautiful Burnout!) en voor het laatste gedeelte van het album werd helemaal geen tijd genomen. Alsof ook dance acts zich moeten vasthouden aan een stijl die ze jaren daarvoor ontwikkeld hebben. Geen progressie mogen vertonen. Wat een onzin!

Voor het nieuwe album Barking haalden Rick Smith en Karl Hyde hulp van buitenaf om hun sound te verrijken. Voor de eerste keer sinds DJ Darren Emmerson in 2000 de band verliet. Ondanks de twijfels, die je daar vooraf over zou kunnen hebben, pakt dat zeer goed uit. Het heeft niet zozeer tot gevolg dat Underworld baanbrekend klinkt of enorm verrast maar meer dat Smith en Hyde hun eigen kracht opnieuw hebben uitgevonden. De invloeden die Lincoln Barrett (High Contrast), Dubfire en vermaard trancer Paul van Dyk in de Underworld sound hebben verstopt versterken dat. De side-kicks hebben in hun liefde voor de muziek van Underworld de elementen toegevoegd die Underworld weer fris en super aanstekelijk maken.

Met een opvallende sample van Todd Terry’s Let It Ride als basis knalt Scribble de speakers uit stuiterend op drum n bass beats. Ook het progressive Always Loved A Film, het poppy Diamond Jigsaw en vooral het fraai sfeerrijke Moon In Water overtuigen. Het hoogtepunt wordt echter gevormd door Between The Stars waarbij de steeds mooier wordende zang van Karl Hyde perfect combineert met de sfeerrijke en opbouwende klanken en beats van Smith.

Barking is geen klassieker in het oeuvre van Underworld maar wel een fijne aanwinst.

Tracklisting Barking (CD + DVD):

Disc1

 1. Bird 1 (Additional Production By Dubfire)
 2. Always Loved A Film (A/P Mark Knight & D. Ramirez)
 3. Scribble (A/P High Contrast)
 4. Hamburg Hotel (A/P Appleblim & Al Tourettes)
 5. Grace (A/P Dubfire)
 6. Between Stars (A/P Mark K & D. Ramirez)
 7. Diamond Jigsaw (A/P Paul Van Dyk)
 8. Moon In Water (A/P High Contrast)
 9. Louisiana

DVD

 1. Bird 1 – Directed By Dylan Kendle
 2. Always Loved A Film – Directed By Graham Wood
 3. Scribble – Directed By Toby Vogel
 4. Hamburg Hotel – Directed By Dylan Kendle
 5. Grace – Directed By Jason Kedgley
 6. Between Stars – Directed By Michael Horsham
 7. Diamond Jigsaw – Directed By Simon Taylor & Hudson-Powell
 8. Moon In Water – Directed By Timothy Bricknell
 9. Louisiana – Directed By Simon Taylor


 1. Bird 1
 2. Always Loved A Film
 3. Scribble
 4. Hamburg Hotel
 5. Grace
 6. Between Stars
 7. Diamond Jigsaw
 8. Moon In Water
 9. Louisiana
 10. Simple Peal