×

Recensie

World

08 november 2010

UB40 – (deluxe

Signing Off

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Graduate Records

Signing Off UB40 World 4.5 UB40 – Signing Off (deluxe edition) Written in Music https://writteninmusic.com

Tering! Wat was UB40 toch een geweldige band toen hun debuutalbum Signing Off uitkwam. Het album blijft, ook na 30 jaar, een absolute reggae klassieker. Opvallend dat de band vervolgens heel veel succes kreeg maar de markante reggae die de band op haar eerste album(s) liet horen zo uit zicht raakte.

UB40 werd eind jaren ’70 opgericht in Birmingham, terwijl Engeland in een diepe door recessie was die tot halverwege de jaren 80 zou duren. Alle leden, de broertjes hadden een uitkering en hun leven gaven ze zin door samen muziek te maken. Met een dikke posterplak campagne, opgezet door de broertjes Ali en Robin Campbell, met het opvallende Unemplyment Benefit Form 40 als handelsmerk van de band, werd flink wat eerste publiciteit in hun thuisstad gescoord. Een instrument spelen konden ze in het begin nog niet echt maar in het ritme van de reggae en vele jamsessies vonden ze hun weg. Daarnaast bleken de bandleden een goed gevoel voor melodie en tekst te hebben. De eerste optredens kregen ze vervolgens via Chrissie Hynde van The Pretenders die hen in een kroeg had zien spelen en te gek vond.

Met de eerste single King, een ode aan Martin Luther King, en Food For Thought (over de erbarmelijke hongersituatie in Ethiopië) op de b kant,  uitgebracht op het kleine Graduate Records, werd gelijk een dikke Britse top 5 hit gescoord. Een tweede hit was My Way Of Thinking, een track die verrassend genoeg niet op het debuutalbum Signing Off stond.

Signing Off, als hint aan het invullen van hun werkloosheidsformulier, bleek een zeer aanstekelijke aangelegenheid, in een dubbele vinyluitvoering uitgebracht. Een album met het 10 tracks tellende officiële album en een EP met nog eens 3 extra tracks. Een album vol onconventionele reggae en dub tracks die van spelplezier aan elkaar hingen. Intelligente reggae met zeer melodische elementen en de warme zang van Ali Campbell daar overheen. Grote klappers, naast King en Food For Thought, Madame Medusa (een aanklacht tegen het bewind van Margaret Thatcher) en Tyler (over een zwarte Amerikaanse jongen die een blanke jonge vermoord zou hebben). Juist de combinatie van zeer aanstekelijke reggae en politieke teksten maakte UB40, binnen het in crises verkerende Engeland, zeer snel een zeer populaire band. Ook buiten de eilandgrenzen brak de band al snel door. Zelfs in Amerika zag de band kans flinke verkopen te genereren.

Signing Off bleek de briljante voorbode van een zeer succesvolle carrière die UB40 gedurende de jaren 80, een band maakte die garant stond voor miljoenenverkopen. Signing Off was echter ook het album waar de band de vorm vond die ze nooit meer haalden. De fraaie reggae klinkt hier nog spannend, warm en intelligent en het album wordt tegenwoordig, heel terecht, gezien als een van de meesterwerken binnen de reggae.

De 30th Anniversary edition van het album is ene lekker dikke aangelegenheid geworden met 2CDs en een DVD. Op de eerste CD het originele album. Op de tweede CD natuurlijk de EP, die origineel bij Signing Off zat bijgesloten. De DVD telt promo video’s, een live opname bij Top Of The Pops en Rock Goes To College opnamen.

Tracklisting Signing Off 30th Anniversary edition:

CD 1.

 1. Tyler
 2. King
 3. 12 Bar
 4. Burden Of Shame
 5. Adella
 6. I Think It’s Gonna Rain Today
 7. 25%
 8. Food For Thought
 9. Little By Little
 10. Signing Off

CD 2.

 1. Madame Medusa
 2. Strange Fruit
 3. Reefer Madness
 4. My Way Of Thinking (12 inch version)
 5. I Think It’s Going To Rain Today (7 inch version)
 6. The Earth Dies Screaming (7 inch version)
 7. Dream A Lie (7 inch version)
 8. Food For Thought (BBC John Peel session)
 9. 25% (BBC John Peel session)
 10. King (BBC John Peel session)
 11. I Think It’s Going To Rain Today (BBC Kid Jensen session)
 12. My Way Of Thinking (BBC Kid Jensen session)

DVD:

 1. Food For Thought (promo video)
 2. My Way Of Thinking (promo video)
 3. The Earth Dies Screaming (promo video)
 4. Dream A Lie (promo video)
 5. I Think It’s Going To rain Today (promo video)
 6. Food For Thought (Top Of The Pops)
 7. King (Live at Rock Goes To College)
 8. Strange Fruit (Live at Rock Goes To College)
 9. The Earth Dies Screaming (Live at Rock Goes To College)
 10. Little By Little (Live at Rock Goes To College)
 11. I Think It’s Going To Rain Today (Live at Rock Goes To College)
 12. Food For Thought (Live at Rock Goes To College)
 13. Tyler (Live at Rock Goes To College)
 14. Signing Off (Live at Rock Goes To College)


 1. Tyler
 2. King
 3. 12 Bar
 4. Burden Of Shame
 5. Adella
 6. I Think It's Going To Rain Again
 7. 25%
 8. Food For Thought
 9. Little By Little
 10. Signing Off
 11. Madam Madusa
 12. Strange Fruit
 13. Reefer Madness