×

Recensie

Metal

01 oktober 2021

Turnstile

GLOW ON

Geschreven door: Hendrik Vanhee

Uitgebracht door: Roadrunner Records

GLOW ON Turnstile Metal 4.5 Turnstile – GLOW ON Written in Music https://writteninmusic.com

Turnstile !

Jongens, wat een felle gozers die vijf van Turnstile uit Baltimore, doen werkelijk alles waar ze goesting in hebben op dit verbluffend opwindende GLOW ON !

Wat namedropping voor een keertje. Nirvana, At The Drive-In, Weezer, Beastie Boys, Rage Against The Machine … Maar vul gerust zelf verder in, op deze plaat sprokkel je vrij en eindeloos.

Nieuwe creatieve injectie in de gitaarmuziek?

Jawel en toch is ‘t nog altijd en eerst vinnige, agressieve hardcore. Een aantal zware kanjers van dat slag staan er dus mooi weer op, edoch, er is een serieuze grens verlegd, door de sound is een onweerstaanbaar frisse wind gaan waaien! Samen met full-speed ritmes, pompende riffs en mokerende drums gaat het vanaf nu altijd hand in hand met verrassing en ijzersterke melodie. Altijd ergens ook is er iets bestrooid met supercatchy kleurige confetti, een overlappend conversatietje, tot holle koebellen toe.

Ze dalen in Mystery vredig neer uit de wolken met het eerste electronisch tirlantijntje, beuken dan groots en niet voor het laatst binnen met een regelrechte Nirvana-grungeriff en hup… volop adrenaline, headbangen en stagediven maar. Zullen dit daarna met exploderende oerkracht nog een aantal keren fraai overdoen, op Blackout,  op Don’t Play en Holiday. Of op T.L.C. (Turnstile Love Connection), waar ook daar links en rechts tussen de power chords wat synthy patchwork in het hardcoregeweld wordt verweven.

Maar tussenin tegelijk avonturieren ze met verrassend loungy interludia, zoals in het geestverruimende Underwater Boi, het even kosmische met synthetische watervalnoten opgefleurde Alien Love Call (ft. Blood Orange!) of de orgelende 45 seconden van No Surprise.  Die clair-obscursongs brengen wat poppy lucht in de wilde tracklist, de energieke vocals van de kronkelende frontman en de punkrockanthems. In een mum van tijd, tegen de volgende draaibeurt dus, zijn ze ‘r al gewoon onmisbaar mee vergroeid.

Turnstile shakete je hier met hun ogenschijnlijke klankenchaos een heerlijk gelukzalige coctail. Turnstile, een groovy liveband die je met unieke muzikale ideeën, harmonisch vanuit de onderbuik, totaal onvoorspelbaar een nieuwe hardcore gitaarsound weet te serveren. Een even meeslepende ervaring als bij de jonge, driest rond zich heen slaande grunge-honden van toen. Dat ze hiermee ook veel vurige zieltjes  zullen winnen, tot ver buiten de moshpit! Zeg dat we ‘t hier geheel onder de indruk op Written In Music gezegd hebben.

PS… Nu ook op YouTube, Turnstile’s bruisende video waarop ze op 28 augustus 2021 GLOW ON integraal live brachten in Baltimore’s Clifton Park Bandshell, voor een wildenthousiast stagedivend publiek. 1. Mystery
 2. Blackout
 3. Don't Play
 4. Underwater Boi
 5. Holiday
 6. Humanoid / Shake It Up
 7. Endless
 8. Fly Again
 9. Alien Love Call
 10. Wild Wrld
 11. Dance-Off
 12. New Heart Design
 13. T.L.C. (Turnstile Love Connection)
 14. No Surprise
 15. Lonely Dezires