×

Recensie

World

06 februari 2012

Trio Tangata

Historias Del Sur

Geschreven door: Rik van Boeckel

Uitgebracht door: Eigen Beheer

Historias Del Sur Trio Tangata World 4 Trio Tangata – Historias Del Sur Written in Music https://writteninmusic.com

Tango is in Nederland de laatste 10 jaar bekender geworden na Carel Kraayenhof’s optredens tijdens de bruiloft van Willem Alexander en Maxima. Maar Kraayenhof was al langer actief in Sexteto Canyengue. Met collega-bandoneónspeler Leo Vervelde gaf hij les aan de tango-afdeling van het Rotterdams Conservatorium. Daar komen ook de leden van Trio Tangata vandaan zoals pianiste/componiste Margreet Margerink en Jacqueline Edeling (bandonéon), oud-leerlinge van Kraayenhof.

Margreet Markerink won in 2008 de Choclo, een prijs voor nieuwe tangodansmuziek,  in het leven geroepen door het Nederlandse tangotijdschrift La Cadena. Ze won die prijs met het nummer Aqui dat te horen is op dit tweede album van Trio Tangata. Het is opgenomen in de studio van pianist Marc Bischoff en gemixt en gemasterd in de studio van bandoneónist Christiaan van Hemert met wie Markerink en Edeling ook in het ensemble Tango Dorado spelen.

Op Historias del Sur (Verhalen van het Zuiden) staan een aantal composities van Astor Piazzolla zoals Michelangelo, het wiegende Oblivion en het prachtig door José Rivero met ingehouden passie gezongen Los Pajaros Perdidos. Rivero is een sterke tangozanger die ook Piazzolla’s Vuelvo al Sur en de poëtische tangolyriek in het Piazzolla/Horacio Ferrer meesterwerk Balada Para Un Loco vakkundig onder handen neemt terwijl de passie voelbaar blijft. Craayenhof’s Desconcierto lijkt vanuit een droevig gevoel te zijn geschreven, Trio Tangata weet dat  goed over te brengen. Caseron de Tejas klinkt licht romantisch. In Julian Plaza’s Nocturna is er een fraai basintro van Adinda Meertins, de uitvoering is sowieso erg mooi, Markerink’s pianospel is lichtvoetig, het arrangement fantasierijk. Aqui is een sterke gevarieerde compositie, in het verstilde en melancholieke A Fuego Lente valt het samenspel tussen piano en bandoneón goed op.

En hoewel ik nooit in Buenos Aires ben geweest, voel ik toch iets van die stad, bakermat van de tango, door de muziek heen. Natuurlijk zijn de leden van Trio Tangata erheen gereisd, want je moet er geweest zijn om het ware tangogevoel te kunnen overbrengen. Ze hebben er zelfs opgetreden in een Tango Theatershow in de wijk Palermo. En dan is er de verrassing: in het door José Rivero geschreven Te Quiero zingt de Braziliaanse zangeres Lilian Vieira (Zuco 103) zijn woorden, ze geeft meteen een andere kleur aan de muziek, het klinkt minder tragisch, luchtiger. Ik moet denken aan hoe ze onlangs met Rogério Bicudo de Braziliaanse choro en samba novo vertolkte, haar lyrische vermogens en zachtmoedige zang gecombineerd met piano en bandoneón, met de esthetiek van de tango, maken er een van de mooiste nummers van het album van. Historias del Sur is een luisterrijke weerspiegeling van de Argentijnse tango zoals die allang in Nederland haar weg heeft gevonden!

Tracklist Historias Del Sur:

 1. Michelangelo
 2. Flor De Lino
 3. Los Pajaros Perdidos
 4. Nocturna
 5. Caseron De Tejas
 6. Aqui
 7. Te Quiero
 8. A Fuego Lento
 9. Oblivion
 10. Cambalache
 11. Recuerdos De Bohemia
 12. Vuelvo Al Sur
 13. Corralera
 14. Desconcierto
 15. Balada Para Un Loco