×

Recensie

Rock

17 mei 2020

Trace Mountains

Lost in the Country

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Lame-O

Lost in the Country Trace Mountains Rock 3.5 Trace Mountains – Lost in the Country Written in Music https://writteninmusic.com

Het is geen groot geheim dat Dave Benton met zijn gedachtes allang niet meer bij LVL UP was toen deze hun bestaan in september 2018 afronden met het afscheidsconcert in thuisbasis New York. Sterker nog, onder de naam Trace Mountains verscheen eerder dat jaar al privé opnames uit 2014; Buttery Sprouts & Other Songs genaamd. Ook het eerste volwaardige album A Partner to Lean On ziet al eerder in dat jaar het licht. Vervolgens stagneert voor de buitenwereld de boel, stilletjes wordt er op de achtergrond weldegelijk gewerkt aan nieuw materiaal.

Trace Mountains is op Lost in the Country uitgegroeid tot een voltallige band waarbij vocalist Dave Benton zich voornamelijk bezighoudt met de gitaarpartijen, zang en teksten. Een alleskunner in hart en nieren, die de rest van de ruimte vrij laat voor gitarist Jim Hill, bassist Sean Henry, drummer Greg Rutkin en toetsenist Susannah Cutler. Tevens muzikale omnivoren die meerdere instrumenten en stijlen beheersen. Hierdoor is een stuk doordachter en perfecter uitgevoerd dan LVL UP, en juist dat ruwe rommelige wordt hier gemist.

Door de poriën heen ademt Rock & Roll nog genoeg vintage LVL UP rock uit. De vocalen vliegen alle kanten uit en worden strak gecorrigeerd en gearrangeerd door de baspartijen van Sean Henry. Het dromerige gitaarspel ligt net als titeltrack Lost in the Country in de lijn van de hedendaagse Amerikaanse indie scene, die er de nodige eighties uitlopen doorheen weven. Heel clean op de automatische piloot uitgespeeld. Werd deze stroming een aantal jaar geleden nog door het publiek omarmt, tegenwoordig zijn we genoeg verwend en wel toe aan wat meer afwisseling.

Met licht vibrerende Zuid Amerikaanse percussie, georkestreerde mellotronpartijen en aansluitend slide gitaarspel wordt er in Dog Country een open sfeer neergezet die zijn vervolg krijgt in het net zo serene Me & May. Het zijn allemaal doffe kralenogen juweeltjes; klein, schitterend en opgepoetst. De vertrouwde versterker moet er aan te pas komen voor een stevigere sound in I am Leaving You en Absurdity.

Cooper’s Dream wil nog spannend aftrappen met een waterkoker achtig geluid en het straaljagersspel van Jim Hill, maar bereikt niet het gehoopte kookpunt. De gemaakte stemmetjes in Benji zijn bloedirritant en de starteffecten bij het popgerichte Fallin’ Rain hadden ook achterwege gehouden mogen worden.

Lost in the Country wordt nergens slecht, de titel dekt de lading wel een beetje. Zoekende in het onuitputbare muzikale landschap, een speelweide met een overschot aan bruikbare materialen. Een mooie warme zomer is een geschikt uitgangspunt, zolang er maar die onverwachte verfrissende onweersbuien blijven. Hier is het alleen zonneschijn.  1. Rock & Roll
  2. Dog Country
  3. Me & May
  4. I am Leaving You
  5. Cooper's Dream
  6. Lost in the Country
  7. Benji
  8. Fallin' Rain
  9. Absurdity
  10. Turn to Blue