×

Recensie

Jazz

28 oktober 2010

Toots Thielemans – European Quartet –

Live

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Challenge

Live Toots Thielemans European Quartet Jazz 4.5 Toots Thielemans – European Quartet – Live Written in Music https://writteninmusic.com

Na een rommelig laatste decennium in releases van de grootste jazz harmonica speler die we ooit zullen kennen verrast Toots Thielemans met de sterkste live opnamen die hij ooit maakte. Rommelig omdat het merendeel van de uitgaven vaak slecht geselecteerde verzamelaars waren of hij aan artiesten gekoppeld werd die nauwelijks bij hem in de schaduw konden staan.

Gelukkig komt de grote klasse van Toots’ spel met zijn European Quartet, de drie ‘Hollanders’ Hein van der Geyn op bas, Karel Boehlee op piano/toetsen en Hans van Oosterhout op drums, weer eens optimaal uit de verf. Het album werd samengesteld uit opnamen die vooral gemaakt werden tijdens een Nederlandse tour in 2006. Toots en zijn mannen waren uitstekend op dreef en tijdens de concerten werd een fijne dwarsdoorsnee van composities uit zijn imposante carrière gespeeld.

Je kunt duidelijk horen dat de muzikanten aan elkaar gewaagd zijn en tegelijkertijd dat de drie Hollanders Toots de basis geven te excelleren. En dat doet Toots dan ook optimaal. Ongelooflijk hoe de man met het ouder worden alleen maar mooier is gaan spelen, Intiemer, emotioneler. De albumopeners, de Gerhswin composities I Loves You Porgy en Summertime zijn in een nieuw arrangement fraai en vloeiend. Maar met het door Ivan Lins geschreven Connecar De Novo laat Toots zijn wereldse klasse horen. Hemeltergend mooi.

Daarna blijft het eenzame hoogte wat hier te horen is. Alle composities passen Toots en zijn Hollanders naadloos en de speelvreugde is voelbaar. Het thema van Baantjer was door Toots spel prachtig maar je probeerde altijd de lelijke 80er jaren synthesizerklanken uit je gehoor weg te poetsen. In de kwartet setting, met echte instrumenten, klinkt het thema fraai en krachtig. Ook het filmthema van Midnight Cowboy krijgt een passend en fraai arrangement. Hoogtepunt van het album is het door Jacques Brel geschreven en al jaren door Toots uitgevoerde Ne Me Quitte Pas. Wat toch een wonderbaarlijk mooie compositie en wat voelt Toots de kracht en emotie van deze compositie tot in zijn vezels aan. 1. I Loves You Porgy
 2. Summertime
 3. Começar De Novo
 4. The Days Of Wine And Roses
 5. Circle Of Smile (theme from Baantjer)
 6. Round Midnight
 7. Les Feuilles Mortes
 8. Theme from Midnight Cowboy
 9. On Green Dolphin Street
 10. Ne Me Quitte Pas
 11. Bluesette
 12. For My Lady