×

Recensie

World

11 november 2010

Tom Zé – Explaining Things So I Can Confuse

Studies Of Tom Zé – Explaining Things So I Can Confuse You

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Luaka Bop

Studies Of Tom Zé – Explaining Things So I Can Confuse You Tom Zé World 4 Tom Zé – Explaining Things So I Can Confuse You Written in Music https://writteninmusic.com

Extra’s: 12 pagina tellend boekwerk, 7 inch single (gekleurd vinyl), een compilatie CD en een coupon om alles via de site te downloaden.

De doorbraak van het in New York gevestigde en door David Byrne opgerichte World label Luaka Bop werd in feite gelegd door Braziliaanse compilaties. Bedoeld als verzameltapes die door Byrne voor vrienden werden gemaakt besloot hij deze op CD uit te brengen om zodoende veel meer mensen toegang te geven tot de bijzondere wereld van Braziliaanse muziek. Opvallend genoeg was de Braziliaanse legende Tom Zé de eerste artiest die vervolgens door Luaka Bop getekend werd en een eigen album uitbracht. Zé heeft zich nooit gehouden aan de geldende Braziliaanse muzikale wetten, altijd zijn eigen weg binnen de bestaande genres gezocht en hij bouwde bij Luaka Bop over de jaren een fraaie oeuvre op.

Met Studies Of Tom Zé Explaining Things So I Can Confuse You, een boxset van 3 vinyl albums, een bonus single en een mogelijkheid om ook speciale tracks te downloaden, worden nu zijn belangrijkste albums opnieuw op vinyl uitgebracht. Het album ‘Esctudando o Samba’ werd nooit eerder buiten Brazilië uitgebracht. De twee Luaka Bop albums Estudando O Pagode en Estudando O Bossa nooit eerder op vinyl. Het is een pracht om Zé’s observaties op de bestaande Braziliaanse muziek opnieuw te beluisteren. Zijn immer spannende muzikale invalshoeken en zijn opvallende zang hebben van hem altijd de outlaw gemaakt die hij, na 50 jaar muziek maken, nog steeds is. Een intellectueel binnen de Braziliaanse muziek met altijd weer een andersoortige invulling van de bestaande muzikale thema’s aanslaat en de grenzen van die genres opzoekt. Maar die daarnaast ook de meest prachtige liedjes kan schrijven. Compleet met een single die samen met Tortoise werd opgenomen in de Londense Barbican is Studies Of… een prachtige kennismaking met het grote talent van Zé. Of voor diegenen die al werk van Zé in huis hebben, een wederkennismaking die tot veel vreugde zal leiden. In Amerika wordt de release van de boxset geoptimaliseerd met een bioscoopvertoning van een zeer geslaagde documentaire over Tom Zé getiteld Astronauto Libertado. Die ook maar snel naar Nederland halen dus.