×

Recensie

World

16 februari 2007

Tinariwen

Aman Iman

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Independiente

Aman Iman Tinariwen World 4.5 Tinariwen – Aman Iman Written in Music https://writteninmusic.com

Jaren geleden werd al aangegeven dat Mali het meest vooraanstaande land was qua Afrikaanse muziek. Het was de tijd waarin helden als Ali Farka Toure, Afel Bocoum en Toumani Diabate opkwamen. Maar er was natuurlijk zoveel meer.

De grote nieuwe helden van Mali zijn zonder twijfel Tinariwen , een gezelschap waarvan de muzikanten elkaar zo’n 18 jaar geleden leerden kennen in de rebellen kampen van Khadaffi waar ze vanuit hun nomadenbestaan verplicht te werk werden gesteld in het leger. Ze ruilden hun oude traditionele instrumenten in voor elektrische gitaren en begonnen, in het kamp losgesneden van hun familie, met het maken van muziek die ze al snel Tishoumaren noemden, muziek van de werklozen.

Onder de naam Tinariwen, wat Lege Plekken betekent, begonnen ze nummers te schrijven en op oude tapedeks opnamen te maken. En alhoewel de opnamen in Mali verboden werden omdat ze als militant gezien werden, verdwenen ze al snel over de grenzen waardoor de band bekendheid verkreeg.

Na jaren cassettes gemaakt te hebben verscheen uiteindelijk in 2000 hun eerste album die onder de naam The Radio Tisdas Sessions furore maakte. Met hun tweede album Amassakoul trekken ze tenslotte de wereld over om ook het publiek live volledig in te pakken. Hoogtepunt daarin is het spelen op Live 8 – 2005, op het speciale wereldconcert wat gegeven wordt in Eden Project in Cornwell.

Met hun nieuwe geweldige album Aman Iman komt nu hopelijk ook de kennismaking met het grote publiek. Hun mix van gedreven Afrikaanse ritmes, Arabisch georiënteerde zang, opzwepende elektrische gitaren in een blend met blues, reggae, dub is er uitermate geschikt voor.

Roskilde boekte ze reeds vorig jaar en het werd een spetterende show waarbij het publiek volledig uit de bol ging. Tinariwen zou dus dit jaar zomaar op Lowlands kunnen staan. Op 2 april spelen ze nog op een kleinere plek, namelijk in de Melkweg. Laat de kans om deze geweldige band live te zien niet aan je voorbij gaan. 1. Cler Achel
 2. Mano Dayak
 3. Matadjem Yinmixan
 4. Ahimana
 5. Soixante Trois
 6. Toumast
 7. Imidiwan Winakalin
 8. Awa Didjen
 9. Ikyadarh Dim
 10. Tamatant Tilay
 11. Assouf
 12. Izarharh Ténéré