×

Recensie

Pop

18 april 2021

Tim Schou

Hero / Loser

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Iceberg

Hero / Loser Tim Schou Pop 3 Tim Schou – Hero / Loser Written in Music https://writteninmusic.com

Niks is zo vergankelijk als het Eurovisie Songfestival. Ondanks dat tijdens de happening half Europa aan de buis gekluisterd zit weet na een week bijna niemand meer te benoemen wie de derde plek heeft gehaald. Zo gaat er bij de boyband A Friend in London zeker geen lichtje branden, al eindigde de Deense band van Tim Schou met New Tomorrow in 2011 op een eervolle vijfde plek. Onze eigen 3Js stranden al in de voorrondes, België bereikte uiteindelijk met Witloof Bay de halve finale, en daarna hield het verhaal op. Een grote kans dus dat die hele toestand in Düsseldorf aan je neus voorbij is gegaan.

Nadat de band drie jaar later besluit om ermee te stoppen blijft het gehoopte Europese succesverhaal trekken bij Tim Schou. Door het hele gebeuren in Duitsland en het touren met New Kids on the Block en de Backstreet Boys heeft de zanger van dichtbij ervaren hoe eenvoudig het is om contact te leggen met artiesten uit andere landen. De interesse in verschillende culturen zal hierbij zeker een bijdrage geleverd hebben dat hij in 2014 zijn appartement verkoopt om de wijde wereld in te trekken. Niet alleen om op zoek te gaan naar zichzelf, maar voornamelijk om met genoeg inspiratie en muzikale beginselen huiswaarts te keren.

Tim Schou heeft de looks mee, en is zich er heus wel van bewust dat hij de uitstraling van een jeugdige David Beckham heeft. Uiterlijk verkoopt nou eenmaal gemakkelijk, en ondanks dat hij als een serieuze popartiest beoordeeld wil worden is HERO / LOSER toch echt wel gericht op het jeugdige publiek. Vergeet hierdoor niet dat deze sympathiek ogende gast gewoon een keihard werkende artiest is, die zeker voor perfectie wil gaan. Samen met bevriende singer-songwriters vult hij zijn bagage met honderden geschreven tracks. In de studio worden deze breeduit op tafel gegooid, en uitgepluisd tot er een elftal nummers over blijven.

Vervolgens schakelt hij co-schrijvers, co-producers, studiomuzikanten en grafische ontwerpers in om het eindproduct voltooid aan de man te brengen. De kracht van de geslaagde vaak best wel heftige persoonlijke teksten neemt hierdoor af, omdat het verhaal niet volledig tot zijn recht komt. Ondanks de hit-gevoeligheid was dit wel de eigenlijke opzet van HERO / LOSER. De begeleiding is sfeervol met het gebruik van inheemse beats, intiem pianospel, ritmisch geklap, een straataccordeon en soms een verdwaalde afro funk gitaar. De melodieën en refreinen blijven aardig hangen en de wereld roots vinden wel degelijk hun weg op de plaat.

De troefkaart The Tide opent met hemelse vocalen en gaat over in een relaxte zomerse reggae song, waarbij er stil wordt gestaan dat de levensklok erg snel voorbij raast. Eigenlijk moet je gewoon genieten van wat er om je heen gebeurd, en hou het zo klein mogelijk. HERO / LOSER is een zevenjarig verslag met de nodige ups en downs, al is de opzet wel om als winnaar uit de strijd te komen. Helaas wordt de zanger ondersneeuwt door externe factoren die hem kneden en tevens een stukje eigenheid ontnemen.

Het zou beter zijn geweest als hij in deze fase met een enkele medeschrijver aan de slag was gegaan en voor maar een producer kiest die zijn ideeën vorm geeft. Juist omdat hij zelf materiaal aan andere bands levert, bewijst Tim Schou overduidelijk dat hij die hele poespas niet nodig heeft. In het thuisland is de zanger hoe dan ook succesvol. Internationaal gezien moet hij zich nog verder ontplooien, al is het zeker een naam om in de gaten te houden. Nu blijft het Songfestival stigma teveel aan hem kleven. 1. The Tide
 2. Where You Are
 3. Comeback
 4. Wake Up
 5. Missing Person
 6. Holly
 7. Mad Love
 8. Hero / Loser
 9. Monsters Too
 10. 12 Steps
 11. Bury Me