Tim Schou
Hero / Loser
Niks is zo vergankelijk als het Eurovisie Songfestival. Ondanks dat tijdens de happening half Europa aan de buis gekluisterd zit weet na een week bijna niemand meer te benoemen wie de derde plek heeft gehaald. Zo gaat er bij de boyband A Friend in London zeker geen lichtje branden, al eindigt de Deense band van Tim Schou met New Tomorrow in 2011 op een eervolle vijfde plek. Onze eigen 3Js stranden al in de voorrondes, België bereikt uiteindelijk met Witloof Bay de halve finale, en daarna houdt het verhaal op. Een grote kans dus dat die hele toestand in Düsseldorf aan je neus voorbij is gegaan.
Nadat de band drie jaar later besluit om ermee te stoppen blijft het gehoopte Europese succesverhaal bij Tim Schou de aandacht trekken. Door het hele gebeuren in Duitsland en het touren met New Kids on the Block en Backstreet Boys heeft de zanger van dichtbij ervaren hoe eenvoudig het is om met artiesten uit andere landen contact te leggen. De interesse in verschillende culturen levert hierbij zeker een bijdrage. In 2014 verkoopt Tim Schou zijn appartement om de wijde wereld in te trekken. Niet alleen om naar zichzelf op zoek te gaan, maar voornamelijk om met genoeg inspiratie en muzikale beginselen huiswaarts te keren.
Tim Schou heeft de looks mee, en is zich er heus wel van bewust dat hij de uitstraling van een jeugdige David Beckham heeft. Uiterlijk verkoopt nou eenmaal gemakkelijk, en ondanks dat hij als een serieuze popartiest beoordeeld wil worden is HERO / LOSER toch wel op het jeugdige publiek gericht. Vergeet hierdoor niet dat deze sympathiek ogende gast gewoon een keihard werkende artiest is, die zeker voor perfectie gaat. Samen met bevriende singer-songwriters vult hij zijn bagage met honderden geschreven tracks. In de studio worden deze breeduit op tafel gegooid, uitgepluisd tot er een elftal nummers over blijven.
Vervolgens schakelt hij co-schrijvers, co-producers, studiomuzikanten en grafische ontwerpers in om het eindproduct aan de man te brengen. De kracht van de geslaagde heftige persoonlijke teksten neemt hierdoor af, omdat het verhaal niet volledig tot zijn recht komt. Ondanks de hit-gevoeligheid is dit wel de HERO / LOSER opzet. De begeleiding is sfeervol met het gebruik van inheemse beats, intiem pianospel, ritmisch geklap, een straataccordeon en soms een verdwaalde afrofunk gitaar. De melodieën en refreinen blijven aardig hangen en de wereld roots vinden wel degelijk op de plaat hun weg.
De The Tide troefkaart opent met hemelse vocalen en gaat in een relaxte zomerse reggae song.over, waarbij hij feitelijk stil staat dat de levensklok erg snel voorbij raast. Eigenlijk moet je gewoon genieten van al wat er om je heen gebeurd, en hou het zo klein mogelijk. HERO / LOSER is een zevenjarig verslag met de nodige ups en downs, de opzet is om als winnaar uit de strijd te komen. Helaas wordt de zanger door externe factoren ondersneeuwt die hem kneden en tevens een stukje eigenheid ontnemen.
Het is beter als hij in deze fase met een enkele medeschrijver aan de slag gaat en voor maar een producer kiest die zijn ideeën vorm geeft. Juist doordat hij zelf materiaal aan andere bands levert, bewijst Tim Schou overduidelijk dat hij die hele poespas niet nodig heeft. In het thuisland is de zanger hoe dan ook succesvol. Internationaal gezien moet hij zich nog verder ontplooien, al is het zeker een naam om in de gaten te houden. Nu blijft het Songfestival stigma teveel aan hem kleven.