×

Recensie

Jazz

31 juli 2018

Tim Garland

Weather Walker

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Edition

Weather Walker Tim Garland Jazz 4.5 Tim Garland – Weather Walker Written in Music https://writteninmusic.com

Tjonge, wat een prachtige samenwerking is die tussen saxofonist Tim Garland en het English Session Orchestra! Weather Walker is een adembenemend mooi album dat tot de hoogtepunten in de Britse jazz behoort.

Natuurlijk weten we dat Garland een geweldig saxofonist is. Zowel op tenor als sopraan weet hij immer te imponeren en te emotioneren. En zijn muzikale invloeden, van klassiek naar jazz naar folk, glijden moeiteloos in elkaar over. Voor Weather Walker koos hij voor traditionals uit het Noordoosten van Engeland en hij haalde vrienden als pianisten Jason Rebello en Pablo Held en bassist Yuri Goloubev over aan het project mee te doen.

Samen met een 35 muzikanten tellend English Session Orchestra (veel strijkers, geen percussie) en een fascinerend gevarieerde set in songs is Weather Walker een meesterlijk album geworden. Dat komt niet alleen doordat de keuze in traditionals zo goed gekozen is maar tevens omdat ze zo sterk gearrangeerd zijn. De sfeer van de composities sluiten aan bij wat je met gebieden als het Lake District associeert: een sterke verscheidenheid in seizoenen, sfeerrijke dan weer uitdagende luchten, aanzwellende winden en de ruwe dan weer lieflijke landschappen.

De 12 composities die Weather Walker telt hebben ieder hun eigen kleur met steeds weer fascinerend solo- en samenspel en vormen samen een wonderbaarlijk coherent geheel. Luister toch eens hoe de strijkers de lucht openbreken in High Fell, hoe Goloubev solerend in duet lijkt te gaan met twee violisten op Altitude en hoe Garlands tenorsax volop emotioneert in The Snow They Melt The Soonest. Ook het uitzonderlijke spel van Rebello en Held, vooral in combinatie met het verrukkelijke spel van Garland, maakt elke compositie op dit album tot een waar luistergenot.

Weather Walker is een album van de buitencategorie. Natuurlijk is een samenwerking van strijkers en jazz al veel vaker gedaan, maar met Weather Walker neemt Garland je mee op een wel heel enerverende, diep emotionerende muzikale reis. Hoor Garland’s sax toch eens prachtig over de strijkers vloeien en met zijn spel de natuur in beelden door je gedachten voorbij laat komen. Muziek met een zo sterke verbeelding als op Weather Walker raakt diep. 1. Rugged Land
 2. The Snows
 3. The Sky is an Empty Mirror
 4. Gaia's Clock
 5. The Lady in the North
 6. Angry Sun
 7. Weather Walker
 8. High Fell
 9. Black Crag
 10. Altitude
 11. Magic Box
 12. The Sigh of the Land