×

Recensie

Jazz

14 oktober 2013

Tigran Hamasyan

Shadow Theatre

Geschreven door: Henning Bolte

Shadow Theatre Tigran Hamasyan Jazz 4 Tigran Hamasyan – Shadow Theatre Written in Music https://writteninmusic.com

Het is niet niks, op je 24e een piano solo-album op Verve uit kunnen brengen (Keith Jarrett was 26 bij zijn eerste solo-album). Tigran Hamasyan, 1987 in Gyumri in het noordwesten van Armenië geboren, heeft wel inmiddels meer wapenfeiten op zijn naam staan. Gyumri is trouwens ook de geboortestad van George Gurdjieff (1866/1877-1949).

Shadow Theatre, zijn vijde album, heeft nog steeds de onstuimige energie die de sensatielusten van de media bevredigt. Tegelijk profileert hij zich hier artistiek nadrukkelijker dan ooit. Dat is te merken aan de gedurfde wijze waarop hij muziek uit verschillende tijdperken en culturen, van verschillende temperamenten en temperaturen naast elkaar zet, met elkaar confronteert, wederzijds versterkt. Er vinden zich sporen van Komitas, Flying Lotus, de Headhunters, Meshuggah, Kate Bush und Cathy Berberian. In verband daarmee is een IMG_3242sterke dramaturgie van infaden, crossfaden en uitfaden, van verspringen, oprijzen en van de afwisseling van heftige, introverte en hymnische passage werkzaam. En alles is tenslotte doortrokken van een sterke vocale component, die door Areni Agbabian, Chris Tordini en Hamasyan zelf vormgegegven wordt. Af en toe zoals in Ereshti klinkt Hamasyan als Pedro Aznar in zijn beste dagen bij de Pat Metheny Group.

De diepe bronnen van de Armeense muziek zijn als schaduwen op verschillende manieren onafscheidelijk met het hele muzikale gebeuren verbonden. Er is hier geen sprake van een mooi verenigde stroom met een gelijkmatige flow maar van de heftige draaikolken van stroomversnellingen en de massieve kracht van watervallen. Het gaat om de wilde energieën die in hartverscheurende melodieen zitten, niet om prachtglinsteren. Tamelijk weinig jazzconform en nog minder wereldmuziekconform maar in plaats daarvan wel op een eigen weg. Programmatisch in deze is het eindstuk van het album Road Song met zijn stuwkracht en zijn spiegelingen. Het leeft en er gebeurt hier echt iets wat sterren rechtvaardigt!

VIDEO

Festival Nice, 12 juli 2013

Groningen, Oosterpoort 4 okt 2013

Looking For The Block

Road Song

Foto Tigran Hamasyan © FoBo_Henning Bolte © 1. The Poet
 2. Erishta
 3. Lament
 4. Drip
 5. The Year Is Gone
 6. Seafarer
 7. The Court Jester
 8. Pagan Lullaby
 9. Pt1 Collapse
 10. Pt2 Alternative Universe
 11. Holy
 12. Road Song