×

Recensie

Rock

25 september 2013

Thin Lizzy – (Deluxe

Thunder And Lightning

Geschreven door: Richard Verbrugge

Uitgebracht door: Vertigo

Thunder And Lightning Thin Lizzy Rock 4.5 Thin Lizzy – Thunder And Lightning (Deluxe Edition) Written in Music https://writteninmusic.com

Thunder And Lightning is het laatste studioalbum van Thin Lizzy en het enige waarop gitarist John Sykes meespeelt. In retrospectief is het buitengewoon jammer dat de samenwerking tussen de man die Tygers Of Pan Tang naar zo’n hoog niveau tilde, maar zo kort samenwerkte met Phil Lynott. Thunder And Lightning was namelijk stukken beter dan de voorgaande Lizzy albums Renegade en Chinatown. Het album was niet alleen beter, maar ook harder en intenser omdat Thin Lizzy qua populariteit links en rechts werd ingehaald door de opkomende NWOBHM bands als Iron Maiden, Saxon en Motörhead die begin jaren tachtig hun gloriejaren beleefden. De nieuwe, stevigere koers resulteerde in tal van uitstekende liedjes zoals This Is The One, The Holy War, de fantastische single Cold Sweat, Baby Please Don’t Go en natuurlijk het furieuze titelnummer. Niet alleen Sykes en Lynott speelden de pannen van het dak, maar ook de andere muzikanten leverden een topprestatie. Luister bijvoorbeeld eens naar de ziedende keyboardsolo van Darren Wharton in het titelnummer of het bijzonder sfeervolle The Sun Goes Down. Het album overtuigt van start tot finish en dat is wel eens anders geweest bij Lizzy. Het feit dat Sykes jarenlang een Lizzy coverband leidde terwijl hij relatief kort in de band zat, zegt eigenlijk genoeg.

Deze deluxe heruitgave bevat maar liefst 15 bonusnummers waaronder zes concertopnamen die werden gemaakt in 1981 in de Hammersmith Odeon in London tijdens de Renegade tournee. De overige negen nummers zijn demoversies van liedjes die later op Thunder And Lightning verschenen. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat deze versies niet heel veel verschillen van de versies die later op de elpee verschenen. De sound van deze remaster is een stuk beter dan de originele versie en maakt van een van de beste hardrockschijven van 1983 weer een echt brok luistergenot.

We zijn benieuwd of het livealbum Life dat een half jaar na Thunder And Lightning verscheen ook in een deluxe editie zal verschijnen. Verder is het wachten op de box set met de opnamen die een paar jaar geleden opdoken en waarvan sindsdien taal noch teken is vernomen.

Tracklisting Thunder And Lightning:

Disc1:

 1. Thunder and Lightning
 2. This Is The One
 3. The Sun Goes Down
 4. The Holy War
 5. Cold Sweet
 6. Someday She Is Going To Hit Back
 7. Baby Please Don’t Go
 8. Bad Habits
 9. Heart Attack

Disc2:

 1. Angel Of Death (live B-side)
 2. Don’t Believe A Word (live B-side)
 3. Emerald (Live in Hammersmith ’81)
 4. Killer On The Loose (Live in Hammersmith ’81)
 5. The Boys Are Back In Town (Live in Hammersmith ’81)
 6. Hollywood (Live in Hammersmith ’81)
 7. The Sun Goes Down (demo)
 8. Bad Habits (demo)
 9. This Is The One (demo)
 10. Thunder And Lightning
 11. Cold Sweet (demo)
 12. Baby Please Don’t Go (demo)
 13. Heart Attack (demo)
 14. The Holy War (demo)
 15. Someday She’s Gonna Hit Back (demo)


 1. Thunder And Lightning
 2. This Is The One
 3. The Sun Goes Down
 4. The Holy War
 5. Cold Sweat
 6. Some Day She's Going To Hit Back
 7. Baby Please Don't Go
 8. Bad Habits
 9. Heart Attack