×

Recensie

Rock

07 februari 2011

Thin Lizzy

Jailbreak (deluxe edition)

Geschreven door: Richard Verbrugge

Uitgebracht door: Universal

Jailbreak (deluxe edition) Thin Lizzy Rock 4 Thin Lizzy – Jailbreak (Deluxe Edition) Written in Music https://writteninmusic.com

Het zesde album van Thin Lizzy zorgde voor de wereldwijde doorbraak. Natuurlijk had de band al een hitje gescoord met Whiskey In The Jar, maar het was de single The Boys Are Back In Town die vele deuren opende. Naast die beroemde single staat Jailbreak vol met aanstekelijke, goed gecomponeerde liedjes zoals het luchtige Romeo And The Lonely Girl, het stevige Warrior, het gemoedelijke Cowboy Song en het epische Emerald.

De bezetting van Thin Lizzy wisselde vaak, maar de line-up op deze plaat met zanger/bassist Phil Lynott, gitaristen Scott Gorham en Brian Robertson en drummer Brian Downey wordt eigenlijk beschouwd als de klassieke line-up. Het dubbel uitgevoerde gitaarwerk komt hier in optima forma tot zijn recht. Vanaf de energieke titeltrack tot het speelse Angel From The Coast is het toegankelijke seventies hardrock op zijn best. Op de bonusdisc remixes en sessie-opnamen die weinig afwijken van het origineel. Enig echt nieuwe nummer is Blues Boy dat behoorlijk relaxed klinkt. Het is te hopen dat het album Renegade ook nog eens deze deluxe behandeling ten deel valt want uit die periode zijn veel liedjes nog niet officieel verschenen.

Deze deluxe editie kwam tot stand onder regie van gitarist Scott Gorham en Def Leppard Joe Elliot. Die laatste was een fan van de band en stak dat nimmer onder stoelen of banken. Deze re-issues (in totaal komen er drie deluxe editions uit) geven hem het gevoel dat hij iets terug kan doen voor de band waarvan hij zo veel hield. Dat is gelukt want deze re-release van Jailbreak toont nogmaals aan dat de vijfentwintig jaar geleden overleden frontman nog steeds wordt gemist.

Tracklisting Jailbreak:

Disc one

 1. Jailbreak
 2. Angel From The Coast
 3. Running Back
 4. Romeo And The Lonely Girl
 5. Warriors
 6. The Boys Are Back In Town
 7. Fight Or Fall
 8. Cowboy Song
 9. Emerald

Disc Two

 1. Jailbreak (Re-mixed Version)
 2. The Boys Are Back In Town (Re-mixed Version)
 3. Jailbreak (BBC Session 12/02/1976)
 4. Emerald (BBC Session 12/02/1976)
 5. Cowboy song (BBC Session 12/02/1976)
 6. The Warrior (BBC Session 12/02/1976)
 7. Fight Or Fall (Extended Version – Rough Mix)
 8. Blues Boy (Unreleased Studio Track)
 9. Derby Blues (Early Version – The Cowboy Song)


 1. Jailbreak
 2. Angel from the Coast
 3. Running Back
 4. Romeo and the Lonely Girl
 5. Warriors
 6. The Boys are Back in Town
 7. Fight or Fall
 8. Cowboy Song
 9. Emerald