×

Recensie

Rock

13 januari 2020

The Unknown Known

Drain the Swamp

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht in eigen beheer

Drain the Swamp The Unknown Known Rock 3.5 The Unknown Known – Drain the Swamp Written in Music https://writteninmusic.com

Het begrip oude rocker wordt vaak toegepast bij excentrieke figuren die er alles voor over hebben om in the picture te staan. Opvallende kledingstijl, heel veel leer, en nog veel meer ego. Joop Nolles is een artiest in hart en nieren, niet te beroerd om zich in te zetten voor andere culturele projecten. Deze amicale houding komt tot uiting in zijn bescheidenheid, waarbij hij het belang van zich achter de schermen presenteren hetzelfde waardeoordeel lijkt te geven als zijn rol op het podium. Zijn jarenlange ervaringen in het wereldje misbruikt hij niet in het eigenbelang, maar vormt de basis in het groepsproces.

De nodige ervaring absorbeert hij als een spons, en perst deze als dank in inspannende zweetdruppels eruit die de vorm krijgen van prettig in het gehoor liggende donkere popliedjes. The Unknown Known is een pure rockband met Nolles als zingende gitarist aan het roer. De duistere klanken zitten voornamelijk verscholen in de zwaardere effectvolle baspartijen van Ernst Cliné en Jan Westveen, die zijn ritmische begeleiding afwisselt met holle oerdrumslagen.

De titel Drain the Swamp vat het mooi samen. Stroperige licht onverteerbare uitwerpsels die het afvoerputje laten verstoppen. Smerige trage songs die gepassioneerd met een idealistische Do It Yourself houding zich weten te openbaren. Na het toegankelijke piano intro van Out Of Season wil al snel het zwaardere geluid het overnemen. Het stof wordt voorzichtig van de instrumenten geblazen door de pakkende gitaarsolo in Sunflower State om over te gaan in het psychedelische Remember Me.

Allemaal de moeite waard, maar ver in de schaduw staande van uitschieter Home on a Monday. Bedrieglijk als zinkend drijfzand die zich als een laat ontfermen door een schitterende Fata Morgana van helderblauw drinkwater in een zompige stoner woestijnsound. Onze eigen desert session die eerder het natuurmonument de Utrechtse Heuvelrug als oorsprong heeft en niet het Palm Desert van Josh Homme. De eigenzinnige weg die de muzikanten hier bewandelen heeft de charme van een heerlijke jamsessie. Maar dan wel eentje die het waard is om de studio te verlaten.

Rise And Fall is een eigen interpretatie van het dromerige gitaargeluid welke gelijk met de grunge in de jaren negentig in opkomst was. Niet bijster origineel, maar wel genoeg eigen om het keurmerk van een geslaagde rocksong toegediend te krijgen. Laat de smaakpolitie van de betere popmuziek de gitaar van Nolle maar gerust met een goedkeurende sticker etiketteren. Hij weet deze liefkozend genoeg te behandelen.

Vanuit het uptempo Lost My Hippie Dream met zijn afwijkende wisselingen en prima vrouwenzang van Mina Homma volgt de diepe echo op het drumstel van Jan Westveen. The Key The Soul is wanhopige treurnis, gevangen in terugkaatsende klanken die de muren van de opnameruimte proberen te ontvluchten. Nog even komt de nineties rock om de hoek kijken bij The Beginning of the End. De lengte camoufleert niet genoeg dat dit een van de mindere albumtracks is, al wil het zuidelijk klinkende gitaarspel aardig wat goed maken.

Het afsluitende Sleep with Angels wil veel meer verrassen. De basis leunt sterk tegen de elektropop aan uit de jaren tachtig. Mooi en gewaagd om dit element nog eventjes toe te voegen. En het werkt ook nog goed! The Unknown Known verdient het om met Drain the Swamp een plek in het landelijke clubcircuit op te eisen.  1. Out of Season
  2. Sunflower State
  3. Remember Me
  4. Home on a Monday
  5. Rise and Fall
  6. Lost My Hippie Dream
  7. The Key the Soul
  8. The Beginning of the End
  9. Sleep with Angels