×

Recensie

Alternative

11 juli 2010

The Teardrop Explodes – (Deluxe

Kilimanjaro

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Zoo Records

Kilimanjaro The Teardrop Explodes Alternative 5 The Teardrop Explodes – Kilimanjaro (Deluxe Edition) Written in Music https://writteninmusic.com

30 Jaar geleden verscheen het legendarische debuutalbum Kilimanjaro van The Teardrop Explodes. Het album bleek een verrassend ander geluid te herbergen dan al het andere wat er verscheen tijdens de donkere jaren van de new wave. De psychedelische songs waren voorzien van poppy hooks en blazers gaven een bijna vrolijke sfeer.

Teardrop Explodes voorman Julian Cope had reeds in 1977 met Ian McCulloch (later voorman van Echo & The Bunnymen) en Pete Wylie (later voorman van Wah!) The Crucial Three gevormd. Een band die maar zes weken bestond maar een legendarische helden status verkreeg, vooral nu we weten hoe het alle muzikanten verlopen is. McCulloch en Cope bleven enige tijd met elkaar muziek maken in verschillende formaties. Van een eerste versie van Teardrop Explodes (toen nog onder de naam The Shallow Madness) maakte ook McCulloch deel uit. Nadat McCulloch echter op steeds minder repetities aanwezig was, nam Cope de vocalen over en werd de band officieel Teardrop Explodes genoemd. McCulloch startte al snel daarna zijn eigen band Echo & The Bunnymen met gitarist Will Sergeant en bassist Les Pattinson.

De reputatie van The Teardrop Explodes werd gelegd met de eerste single Sleeping Gas (1979), uitgebracht via het uit Liverpool afkomstige Zoo Records van Bill Drummond en David Balfe (die later ook een tijd deel uit zou gaan maken van de band). De daarop volgende single Bouncing Babies verkreeg zelfs een tribute song van de band The Freshies. Ondertussen werden de opnamen gestart voor het debuutalbum. De opnamen verliepen niet zo soepel als verwacht, vooral door de onvoorspelbaarheid van Cope. Maar toen de verdovende middelen (lees: lsd) een verbluffende werking op de creativiteit van voorman Julian Cope bleken te hebben kwamen de songs als vanzelf.

Met het uitbrengen van Kilimanjaro werd een meesterwerk/klassieker uitgebracht. De songs, met een psychedelische basis, bleken uitermate spannend in opbouw en opvallend catchy in hooks en refreinen. Juist ook door de toevoeging van blazers in sommige tracks klonk het album, voor die donkere tijden, opvallend frisser en anders. Voorman Cope bleek de uitstekende katalysator binnen de band te zijn. De songs kregen met zijn zang, die duidelijk referenties naar zijn grote held Scott Walker heeft, de perfecte kleur en emotie. Natuurlijk waren de twee singles op het album aanwezig, net als de song Books (die ook op het eerste Echo & The Bunnymen album Crocodiles staat, maar dan als Read It In Books) van The Crucial Three. Maar het waren juist songs als Ha-Ha I’m Drowning en het hallucinerende Thief Of Baghdad en When I Dream die de klasse van Teardrop Explodes laten horen. Ook het heerlijk stuiterende Brave Boys Keep Their Promises en (derde single) Treason zijn niet te versmaden.

Kilimanjaro bleek de opmaat voor een glansrijke carrière. De band ging op wereldtour en verkreeg veel aandacht en populariteit. Vooral ook door de onvoorspelbare concerten en Cope’s door drugs aangetaste gedrag. Het erg fijne tweede album Wilder bleek wederom een succes maar de band viel met het maken van hun derde album, door interne problemen, uit elkaar. Julian Cope ging na het uiteenvallen van de band onverdroten verder en maakt tot op de dag van vandaag nog steeds opvallende, soms zelfs uitstekende, albums. Kilimanjaro is 30 jaar na release nog steeds een zeer enerverende luisterervaring. Een album vol tijdloze songs die optimaal boeit en ontroert.

De 3CD jubileum versie van Kilimanjaro kent het originele album in en geremasterde versie op CD1. Demoversies van de songs, b-kantjes, een Franse versie van Treason (Traison), een pracht akoestische versie van T.E klassieker Use Me en een druggy super live versie van Sleeping Gas op CD2. Met vrijwel alle BBC sessions op CD is deze Kilimanjaro versie een complete versie van het album. De teksten in het boekje zijn van de hand van Julian Cope, David Balfe en persman van de band Mick Hougton. Het artwork is van de hand van Holly McGrail, die ook veel met de band samenwerkte.

Tracklisting Kilimanjaro:

Disc1

 1. Ha Ha I’m Drowning
 2. Sleeping Gas
 3. Treason
 4. Second Head
 5. Poppies In The Field
 6. Went Crazy
 7. Brave Boys Keep Their Promises
 8. Bouncing Babies
 9. Books
 10. Thief Of Baghdad
 11. When I Dream

Disc2

 1. Reward
 2. Sleeping Gas
 3. Camera Camera
 4. Kirby Workers Dream Fades
 5. Bouncing Babies
 6. All I Am Is Loving You
 7. Treason
 8. Books
 9. Kilimanjaro
 10. Strange House In The Snow
 11. Use Me
 12. Traison (c’est Juste Une Histoire)
 13. Sleeping Gas (live)

Disc3

 1. Brave Boys Keep Their Promises
 2. Ha Ha I’m Drowning
 3. Went Crazy
 4. Chance
 5. Thief Of Baghdad
 6. When I Dream
 7. Poppies In The Field
 8. Reward
 9. Suffocate
 10. For Years
 11. The Great Dominions