×

Recensie

Alternative

30 maart 2015

The Soft Moon

Deeper

Geschreven door: Frank Gesink

Uitgebracht door: Captured Tracks Records

Deeper The Soft Moon Alternative 4 The Soft Moon – Deeper Written in Music https://writteninmusic.com

The Soft Moon is het soloproject van singer-songwriter- en multi-instrumentalist Luis Vasquez, dat live de vorm aanneemt van een volledige band. Op de twee voorgaande albums liet hij felle postpunk horen, met invloeden van onder andere krautrock, noise en psychedelica. Waar dat op het zelf getitelde debuut nog zorgde voor een fris geluid, leek de rek er bij opvolger Zeros een beetje uit. Invloeden van industrial en synthpunk deden hun intrede, maar er werd krampachtig vastgehouden aan het welbekende postpunk-geluid. Het botste met elkaar en zodoende was Zeros een album dat twijfelachtig klonk en nergens in uitblonk. Drie maal is scheepsrecht zeggen ze dan, hoe is Deeper verder geëvolueerd?

Het album is een logisch vervolg geworden, maar klinkt alsnog als een grote stap voor de fans die zo van de pompende postpunk zijn gaan houden. De industrial eist de hoofdrol op en verdringt de felle gitaren. The Soft Moon klinkt hier mechanisch en afstandelijker dan ooit, met een dominante plek in de muziek voor lompe beats en knarsende synths. De vocalen kenmerkten zich altijd al door het gebruik van veel galm en effecten, maar te midden van het Industrial geluid vallen ze des te meer op hun plek. Incidenteel lijkt Vasquez te willen terugkeren naar het geluid van de vorige albums. Waarom? Met name single Far lijkt oude fans te willen geruststellen met het oude, vertrouwde geluid. Echter, het is misleidend en valt compleet uit de toon met de nieuwe koers op de rest van het album. Ook het krautrock-achtige Deeper laat een enigszins vertrouwd geluid horen, maar door chaos en overstuurde synths past dat nummer juist erg goed bij de rest.

Vasquez doet hier niets nieuws. De industrial op dit album voegt in wezen niets toe aan het geluid dat bands als Nine Inch Nails, Skinny Puppy en Front 242 lieten horen. Het is de uitvoering die telt. Door afstandelijkheid, lompe beats en piepende synths wordt de juiste sfeer neergezet en zodoende is dit een zeer geslaagd album geworden.

Vasquez


 1. Inward
 2. Black
 3. Far
 4. Wasting
 5. Wrong
 6. Try
 7. Desertion
 8. Without
 9. Feel
 10. Deeper
 11. Being