×

Recensie

Rock

23 mei 2013

The Sheepdogs

The Sheepdogs

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Atlantic Records

The Sheepdogs The Sheepdogs Rock 4 The Sheepdogs – The Sheepdogs Written in Music https://writteninmusic.com

Er zijn van die albums die gewoonweg erg lekker klinken als je bezig bent met andere dingen maar waar je ineens getriggered wordt door een onverwachte muzikale move. Ik had dat met de track Javelina! van de The Sheepdogs uit Canada. Die klinkt als een fascinerende ode aan The Allman Brothers, heeft bizarre ritme veranderingen met een ongelooflijke groove en het is gewoonweg briljant gedaan. Ik was gelijk verkocht! En als je dan het album van begin af aan weer opzet en je deze wat harder draait, hoor je pas hoe dynamisch en erg lekker The Sheepdogs klinken.

Het alweer vierde album van The Sheepdogs is het eerste dat internationaal uitkomt. Met de eerste 3 albums bouwde de band een grote reputatie op in hun thuisland, zodat hun nieuwe album daar gelijk op 1 in de albumlijsten binnenkwam. De rest van de wereld zal er nu ook gaan geloven want hun nieuwe, gelijknamige, album is erg lekker. De band speelt een aan rhythm & blues ontleende rock met in de ballads genoeg slimme pophooks om naar een groot publiek toe te groeien. Daarnaast kun je duidelijk horen dat de band al lang bij elkaar is: Er wordt hecht en super aanstekelijk gemusiceerd.

Het moet gezegd worden dat Black Keys-drummer Patrick Carney, die het album produceerde, de sound van zijn eigen band slim heeft meegenomen naar The Sheepdogs. Soms zijn er zelfs schaamteloos BK-elementen aan de sound toegevoegd. Het is dat The Sheepdogs een grote variëteit in hun songs hebben dat die toevoegingen niet storend zijn. De songs stuiteren van rock naar rhythm & blues en pop en hebben fijne hooks en swing. Gelijk vanaf albumopeners Laid Back, Feeling Good, Alright OK en Never Gonna Get My Love zit de sfeer goed in en is het duidelijk dat The Sheepdogs een enorm pallet aan muzikale invalshoeken hebben. Echt alle songs op dit vierde Sheepdogs album hebben eenzelfde aanstekelijke toon en drive. Een perfect album om lekker ramen en deuren bij open te zetten of heerlijk hard in de auto te spelen. Excellent zomeralbum.

De band speelt op 4 juli in de Melkweg, Amsterdam. 1. Laid Back
 2. Feeling Good
 3. Alright OK
 4. Never Gonna Get My Love
 5. Ewan's Blues
 6. The Way It Is
 7. Javelina!
 8. I Need Help
 9. Is Your Dream Worth Dying For?
 10. How Late, How Long
 11. Sharp Sounds
 12. In My Mind
 13. While We're Young
 14. It Ain't Easy To Go