×

Recensie

Rock

20 juni 2019

The Raconteurs

Help Us Stranger

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Third Man Records

Help Us Stranger The Raconteurs Rock 4 The Raconteurs – Help Us Stranger Written in Music https://writteninmusic.com

Maar liefst elf jaar liet de derde plaat van The Raconteurs op zich wachten. De periode tussen Consolers Of The Lonely en dit Help Us Stranger bestreek meer jaren dan de complete carrière van The Beatles, maar dit terzijde. Natuurlijk heeft Jack White de afgelopen jaren het nodige goede materiaal uitgebracht, wat dat betreft blijft hij ook zonder The Raconteurs wel in beeld. Dat geldt iets minder voor de overige bandleden, al bracht Brendan Benson ook nog een paar albums uit en maakt Jack Lawrence met White natuurlijk deel uit van The Dead Weather.

Wat Jack White betreft, de meningen waren nogal verdeeld over zijn laatste plaat, het experimentele Boarding House Reach. Hoe het ook zij, met Help Us Stranger bevindt White zich weer op vertrouwd terrein: kleurrijke, soms vlammende rocksongs met regelmatig een stevige hoofdknik naar de jaren zeventig.

De plaat opent vrij opvallend, het intro van Bored And Razed heeft wel iets weg van de oude Rush. De song, die al vrij snel heftig doorschakelt, herbergt sowieso de nodige seventies hardrockelementen. Thuisbasis Detroit wordt hier bezongen:

Well, I’m Detroit born and raised
But these days, I’m living with another
You tell me she can be replaced
But that’s not the case
I’m so lost without her
I’m still thinking about her

Hey Gyp (Dig The Slowness) (bekend van Donovan) is rusteloze, licht psychotische bluesrock. Een lekkere, losgeslagen vreemde eend in de bijt met een heerlijke dynamiek. Live A Lie is gedreven garagerock die het stempel Detroit overtuigend uitdraagt. De band is vocaal lekker speels – koortjes versus ruige frontman – op Don’t Bother Me, een hardrocktrack die een en al seventies ademt.

Help Me Stranger is een van de prijsnummers: wederom een opvallend intro (een oude plaat die blijft hangen) dat overgaat in een lekker golvende, veelsnarige akoestische song met fuzzy gitaren. De band houdt het wel vaker rustig, zoals met het degelijke, maar fraaie Only Child en het hees gezongen, door piano aangedreven Shine The Light On Me. Hoewel de band het tekstueel regelmatig vrij eenvoudig houdt, komen hier toch mooie frasen voorbij:

My hands are colder when you’re gone
It makes it hard to play the notes I write
To warm your mind
And nothing’s colder than a song
That’s never played in a pile of papers
Left behind

The Raconteurs kondigden het nieuwe album aan middels een single met dubbele A-kant: Sunday Driver is vlijmscherp. Tijdens het geslaagde optreden op festival Best Kept Secret in juni was het de opmaat naar de bruisende finale van het concert. De andere single, Now That You’re Gone, is relatief ingetogen maar Jack White’s gitaar spreekt des te luider. Met een herkenbare, klassieke baslijn heeft deze song bovendien een lekker pakkend fundament.

De Led Zeppelin-achtige ballad Thoughts And Prayers, zwoel en met treffende fiddles, is een fijne afsluiter, de finale van een plaat die, zonder tot grote hoogten te schieten, toch wel erg lekker is. Genoeg variatie, hard en zacht, een kleine dosis gekte en met ruim veertig minuten bondiger dan zijn wat langgerekte voorganger. Help Us Stranger stelt bepaald niet teleur.

https://www.youtube.com/watch?v=WFaozNKOdLk


 1. Bored And Razed
 2. Help Me Stranger
 3. Only Child
 4. Don't Bother Me
 5. Shine The Light On Me
 6. Somedays (I Don't Feel Like Trying)
 7. Hey Gyp (Dig The Slowness)
 8. Sunday Driver
 9. Now That You're Gone
 10. Live A Lie
 11. What's Yours Is Mine
 12. Thoughts And Prayers