×

Recensie

Electronic

23 april 2013

The Postal Service

Give Up (10th Anniversary Edition)

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Sub Pop

Give Up (10th Anniversary Edition) The Postal Service Electronic 4.5 The Postal Service – Give Up (10th Anniversary Edition) Written in Music https://writteninmusic.com

Het Amerikaanse The Postal Service bouwde met hun debuutalbum Give Up (2003) een legendarische status op. Niet raar dat het album nu na tien jaar een prachtige dubbeldikke heruitgave krijgt.

The Postal Service, de band van electronic wizard Jimmy Tamborello en Death Cab For Cutie’s Ben Gibbard, werkte voor het eerst samen tijdens de track  (This Is) The Dream Of Evan And Chan voor het Dntel album Life Is Full Of Possibilities (2001) . De samenwerking beviel zo goed dat ze besloten meer songs samen te schrijven. Tamborello stuurde een CDR met muziek naar Gibbard, die er zanglijnen en teksten aan toevoegde. Vervolgens speelde hij ook drums, gitaar en keyboards, in de studio van Death Cab for Cutie gitarist Chris Walla, in en stuurde deze terug naar Tamborello. Deze manier van opnemen en toesturen duurde in totaal tien maanden, waarin Gibbard ook 2x naar Los Angeles ging om vocalen op te nemen, Rilo Kiley’s Jenny Lewis werd gevraagd voor gastvocalen en toen was het album klaar. De naam The Postal Service, naar de manier van muziek naar elkaar toesturen, was daarna snel gevonden. Het uit Seattle afkomstige Sub Pop zag hun kans, deed een bod en het album werd uitgebracht in februari van 2003.

De verrassende mix van Electronic sounds en de verhalende teksten en de prachtstem van Gibbard bleken een gouden formule en Give Up groiede in thuisland Amerika binnen no time uit tot een grote hit. Songs als The District Sleeps Alone, Such Great Heights, Nothing Better, Brand New Colony en vooral This Place Is A Prison werden ook absolute klassiekers. Opvallend genoeg is Give Up in al zijn nieuwigheid met stuiterende dan weer verknipte beats eigenlijk ook een zeer oprechte ode aan de beste synthbands uit de jaren 80. Juist door de warm klinkende synths en Gibbards stem klinken de songs super toegankelijk en spannend, prikkelend tegelijk. Geen wonder dat het album een ware indie klassieker bleek die wereldwijd over de jaren tegen de 1,5 miljoen exemplaren verkocht.

Om het 10jarig jubileum van Give Up optimaal te vieren is er nu een dubbele uitvoering uitgekomen die subliem is vormgegeven. Niet alleen 2 CD’s maar ook 2 dikke boekjes met foto’s en informatie vergezellen de uitgave die ook in vormgeving uitblinkt. Op de eerste CD is het volledige album in een fijne geremasterde versie te vinden, op CD 2 staan onder meer alle track die op de 12 inch stonden die tegelijk met de vinylversie van het album uitkwam. Remixen maar ook extra track There’s Never Enough Time en Postal Service songs uitgevoerd door The Shins en Iron & Wine stonden daarop. Daarna staan ook de John Lennon songs Grow Old With Me en (for godsake!!!) Phil Collins evergreen Against All Odds op de lekker vet gevulde extra disc. Het allerfijnste zijn natuurlijk de twee compleet nieuwe Postal Service tracks Turn Around en A Tattered Line Of String die de tweede CD gloedvol openen.

Om de 10th Anniversary van Give Up optimaal te vieren zullen Tamborello en Gibbard samen met onder meer Jenny Lewis een fijne reeks concerten doen. Amsterdam wordt daarbij overgeslagen maar Parijs, London en Manchester zullen voor de fans zeker niet al te ver weg zijn.

Tracklisting Give Up (10th Anniversary Edition):

CD1:

 1. The District Sleeps Alone Tonight
 2. Such Great Heights
 3. Sleeping In
 4. Nothing Better
 5. Recycled Air
 6. Clark Gable
 7. We Will Become Silhouettes
 8. This Place Is a Prison
 9. Brand New Colony
 10. Natural Anthem

CD2:

 1. Turn Around
 2. A Tattered Line of String
 3. Be Still My Heart
 4. There’s Never Enough Time
 5. Suddenly Everything Has Changed (The Flaming Lips cover)
 6. Against All Odds (Take a Look at Me Now) (Phil Collins cover)
 7. Grow Old With Me (John Lennon cover)
 8. Such Great Heights (John Tejada Remix)
 9. The District Sleep Alone Tonight (DJ Downfall Persistent Beat Mix)
 10. Be Still My Heart (Nobody Remix)
 11. We Will Become Silhouettes (Matthew Dear’s Not Scared Remix
 12. Nothing Better (Styrofoam Remix)
 13. Recycled Air (Live on KEXP)
 14. We Will Become Silhouettes (Performed by The Shins)
 15. Such Great Heights (Performed by Iron & Wine)


 1. Turn Around
 2. A Tattered Line Of String
 3. Be Still My Heart
 4. There's Never Enough Time
 5. Suddenly Everything Has Changed
 6. Against All Odds (Take A Look At Me Now)
 7. Grow Old With Me
 8. Such Great Heights (John Tejada Remix)
 9. The Distric Sleeps Alone Tonight (Dj Downfall Persistant Beat Mix)
 10. Be Still My Heart (Nobody Remix)
 11. We Will Become Sillhouettes (Matthew Dear Remix)
 12. Nothing Better (Styrofoam Remix)
 13. Recycled Air [Live]
 14. We Will Become Sillhouettes
 15. Such Great Heights