×

Recensie

Alternative

07 februari 2019

The Lemonheads

Varshons 2

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Fire Records

Varshons 2 The Lemonheads Alternative 3.5 The Lemonheads – Varshons 2 Written in Music https://writteninmusic.com

Hoewel Evan Dando een prima songsmid is, heeft hij zich door de jaren heen, onder de Lemonheads-vlag regelmatig bezig gehouden met covers. Natuurlijk waren daar het ruwe Luka (1989) en het succesvolle Mrs. Robinson (1992) maar in 2009 bracht Dando ook nog eens een volledig coveralbum uit onder de naam Varshons met daarop songs van onder meer Wire, Leonard Cohen, Townes Van Zandt en Gram Parsons.

Naar verluidt houdt Dando zicht tegenwoordig eigenlijk alleen nog maar met covers bezig. Het aantal nieuwe eigen tracks was natuurlijk al beperkt deze eeuw, dus wat dat betreft waren we gewaarschuwd. Ook op Varshons 2 komen weer interessante namen en niet bepaald voor de hand liggende covers naar voren. Evan Dando is zeker een fijnproever.

De tracks die dit album al vooruit waren gesneld zijn wisselend: Can’t Forget was ooit een verrassend traditionele folky song van Yo La Tengo. Leuk dat we deze hier voorbij horen komen in een vrij onopvallende maar zeker niet verkeerde versie. Unfamiliar is een nummer van het relatief onbekende The GiveGoods dat Dando herschreef met Tom Morgan (The GiveGoods, Smudge) in 2003. Het is een weinig prikkelende reggaetrack die echter lekker is voor de variatie tussen de heersende indie- en country/folksferen op Varshons. Echter, veel beter is Old Man Blank, een wat pittigere en doorleefder klinkende track (het Engelse Bevis Frond bracht het origineel in 1988 uit).

Varshons 2 herbergt verder nog onder meer de traditionele, akoestische ballad Speed Of The Sound Of Loneliness (John Prine), het eveneens akoestische, én meerstemmige Round Here (Florida Georgia Lake) en een cover van LA-punkband The Eyes, die eind jaren zeventig opkwam; TAQN is een doorrammende punkpopsong waarvan de titel staat voor ‘take a quaalude now’. De Eagles-cover Take It Easy is geen hoogtepunt, maar dat kan aan het origineel liggen. Beter is Straight To You van Nick Cave, een van de bekendere tracks op Varshons 2 en met gemak ook een van de meer beklijvende, indringendere songs. Tegen een subtiele gitaarnoise blijft Dando vrij dicht bij het origineel en brengt hij de juiste accenten aan.

Op de eerste Varshons werd Evan Dando vocaal terzijde gestaan door Liv Tyler en Kate Moss. Nu krijgt hij gezelschap van Marciana Jones die samen met hem van Settled Down Like Rain (Jayhawks) een hoogtepunt maakt. Hier worden de hoogtijdagen van The Lemonheads, 1992/1993, aangetikt. Ook de wat melancholiek klinkende Paul Westerberg cover Things is een van de betere songs op dit album dat aanvankelijk wat belegen lijkt maar aan kracht wint bij herhaald beluisteren. Evan Dando is natuurlijk iemand die nonchalant kan overkomen maar die tegelijkertijd toch onder de huid kruipt of in het hart treft. 1. Can't Forget
 2. Settled Down Like Rain
 3. Old Man Blank
 4. Things
 5. Speed Of The Sound Of Loneliness
 6. Abandoned
 7. Now And Then
 8. Magnet
 9. Round Here
 10. TAQN
 11. Unfamiliar
 12. Straight To You
 13. Take It Easy