×

Recensie

Roots

27 januari 2011

The Jayhawks – (deluxe

Tomorrow The Green Grass

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: American

Tomorrow The Green Grass The Jayhawks Roots 5 The Jayhawks – Tomorrow The Green Grass (deluxe edition) Written in Music https://writteninmusic.com

Met het uitkomen van een dubbeldikke Tomorrow The Green Grass komt wederom een ware Jayhawks klassieker in superieure versie uit. Met een lekker volle extra CD met outtakes uit de periode dat de band het album opnam als perfect visitekaartje voor heraanschaf.

Met het album Hollywood Town Hall uit 1992 braken The Jayhawks door naar een groot publiek. Hun super aanstekelijke songs, gedrenkt in de country maar met een fijn alternatief rafelige rand, bleken het toen net nieuw ontwikkelde genre Americana definitief op de kaart te zetten. (De mannen van Uncle Tupelo (voorloper van Wilco en Son Volt) waren hen qua genrenaam voeren met hun alternative country net voor geweest).

Het was vooral de samenzang van Marc Olson en Gary Louris, die hun songs zo ongelooflijk compleet maakten. Want niet alleen het songmateriaal had een buitengewone klasse, de samenzang van Olsen en Louris was van een geheel andere briljante dimensie. De songs Waiting For The Sun, Two Angels en Take Me With You (When You Go) bleken gelijk al ware klassiekers.

De band had ook de mazzel dat op dat moment de aandacht optimaal was voor super producer Rick Rubin die toen net platenlabel American Recordings, het label waarop Hollywood Town Hall verscheen, begonnen was. Het was het coolste label van dat moment met de coolste albums.

Voor het daarop volgende album Tomorrow The Green Grass uit 1995 werd eenzelfde koers gevolgd als op Hollywood Town Hall. Gary Louris en Marc Olson schreven weer alle songs en George Drakoulias was wederom aanwezig om een geweldige sound te creëren. Drummer Ken Callahan was ondertussen uit de band gestapt en de band werd voor het nieuwe album bijgestaan door sessie drummer Don Heffington. Toetsenvrouw Karen Grotberg was aan de band toegevoegd. Het maakte de sound van The Jayhawks nog rijker. En Olson en Louris hadden weer een heerlijke trits aan prachtsongs geschreven. Van het fraaie titelnummer (wat het album uiteindelijk niet haalde maar wel op deze bijzondere versie staat) tot aan juweeltjes als de geniale albumopener Blue (‘Where Have All My Friends Gone, They’ve All Disappeared..) I’d Run Away, Miss Williams Guitar (Olson’s ode aan zijn toenmalige vriendin, latere vrouw Victoria Williams) Two Hearts, Over My Shoulder en Nothing Left To Borrow. Een album met zo veel goede songs hoor je maar heel erg weinig. Het plezier, de energie en de emotie spatten gewoonweg uit de groeven. De songs zijn toegankelijk, spannend, rafelig, super in vocalen en briljant in uitvoering. Juist op dit album is de samenzang van Olsen en Louris op zijn top en het heerlijk rafelige gitaarwerk van Louris is door Drakoulias lekker dik in de mix gelegd, waardoor geen song de kans krijgt in te zakken. Een ieder die de band tijdens de aansluitende tour heeft gezien weet nog hoe geweldig de songs toen ook live klonken.

De dubbele deluxe edition heeft op CD1 het originele album in een fijn geremasterde versie en 5 bonus tracks die alleen te vinden zijn op moeilijk te vinden promo-EP’s. Alleen al waard voor dat prachtige titelnummer. CD2 is de ware schatkist aan onuitgebracht materiaal. De zogenaamde Mystery Demos bevatten demo opnamen van songs die op het album kwamen te staan en een flink aantal die het album niet haalden. De kwaliteit van die songs is eveneens van bijzonder hoog niveau. Prachtig om te horen en om vervolgens weer compleet stuk te draaien.

Tomorrow The Green Grass was het meesterwerk wat The Jayhawks glorieus tot een van de belangrijkste bands maakte die er begin jaren 90 waren. Het was helaas ook het album waarna Marc Olson de band verliet. Na een langdurige tour kon hij de hoge druk van het constant onderweg niet meer aan en was het plezier in muziek maken kwijt geraakt. Daarnaast wilde hij met zijn vrouw Victoria Williams een ander en rustiger leven op gaan bouwen. Louris zette The Jayhawks voort en Olsen en Louris bleven over de jaren nog wel samenwerken. Pas 2 jaar terug maakten ze ook weer een heel album samen, onder productie van Black Crowes zanger Chris Robinson. Ondertussen heeft Olsen zich weer aangesloten bij Louris en The Jayhawks en wordt er in april een nieuw album verwacht. In afwachting van dat album is deze dubbele Tomorrow The Green Grass een groot genot.

Tracklisting Tomorrow The Green Grass (deluxe edition)

CD1:

 1. Blue
 2. I’d Run Away
 3. Miss Williams’ Guitar
 4. Two Hearts
 5. Real Light
 6. Over My Shoulder
 7. Bad Time
 8. See Him on the Street
 9. Nothing Left to Borrow
 10. Ann Jane
 11. Pray for Me
 12. Red’s Song
 13. Ten Little Kids
 14. Tomorrow The Green Grass (bonus track)
 15. You And I (Ba Ba Ba)
 16. Sweet Hobo Self
 17. Last Cigarette
 18. Sleep While You Can

Tracklisting Tomorrow The Green Grass (deluxe edition)

CD2.

 1. Pray For Me
 2. Won’t Be Coming Home
 3. No Place
 4. Precious Time
 5. Poor Michaels Boat
 6. Ranch House in Phoenix
 7. Cotton Dress
 8. She Picks The Violets
 9. Bloody Hands
 10. Up Above The River
 11. Over My Shoulder
 12. Blue From Now On (tk.2)
 13. Hold Me Close
 14. Turn Your Pretty Name Around
 15. You And I (Ba Ba Ba)
 16. Red’s Song
 17. Nothing Left To Borrow
 18. White Shell Road


 1. Blue
 2. I'd Run Away
 3. Miss Williams' Guitar
 4. Two Hearts
 5. Real Light
 6. Over My Shoulder
 7. Bad Time
 8. See Him On The Street
 9. Nothing Left To Borrow
 10. Ann Jane
 11. Pray For Me
 12. Red's Song
 13. Ten Little Kids