×

Recensie

Electronic

03 maart 2019

The Japanese House

Good At Falling

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Dirty Hit

Good At Falling The Japanese House Electronic 3 The Japanese House – Good At Falling Written in Music https://writteninmusic.com

Het blijft wennen, die stemvervormer. Ik vraag mij nog steeds af of dit echt daadwerkelijk iets toevoegt aan het geheel. Maar goed, we leven in een tijdperk waar men er veelvuldig gebruik van maakt. Ook bij The Japanese House is dit het geval, al blijft het gelukkig beperkt. Went to Meet Her [Intro] heeft dit schijnbaar nodig, en voelt als een hedendaagse variant op de soft erotische sound van Enigma in de jaren negentig aan. De uit Buckinghamshire afkomstige Amber Bain stapt met haar alter ego The Japanese House niet in deze valkuil, al snel voegt ze drum en gitaar aan het dromerige geluid toe. Ondanks dat ze al vier EP’s voor haar debuut heeft uitgebracht, horen we hier allemaal gloednieuwe songs. Door haar stem in meerdere lagen over elkaar heen te mixen ontstaat er een soort van koortje om het een wat voller geheel te geven. Gelukkig rockt de gitaar nog regelmatig pittig en is het daardoor meer dan geruisloze goedbedoelde dreampop. Good at Falling staat dus los van haar eerdere werk. Deze dreampop mist de romantiek, hier staat verdriet centraal, en de eenzaamheid die dit tot gevolg heeft.

Dat trieste gevoel wordt nogmaals sterk in de video van Maybe You ‘re the Reason geaccentueerd. Daarin leeft ze samen met de eeuwige trouwe metgezel, haar eigen spiegelbeeld. Ook de scenes dat ze zichzelf omarmt komen erg zielig over. Wat is dat toch met vrouwen dat ze zo gemakkelijk hun ziel open en bloot geven. Zelfs over de drang naar alcohol wordt schaamteloos in Everybody Hates Me bezongen. Ik heb er moeite mee, hou het allemaal mooi bij jezelf. Vredelievend zonder haatgevoelens. Is er dan de overheersende hoopt, dat haar ex weer een rol in het leven speelt? Buiten dat gegeven hoor je een getalenteerde muzikant, die misschien wel noodgedwongen alles op zich neemt. De teksten, de zang en het veelvoudig gebruik van instrumenten, ze doet het allemaal zelf. Wel krijgt ze de nodige support van twee The 1975 leden; Matthew Healy zingt op f a r a w a y mee, en George Daniel springt als producer bij.

Bewonderingswaardig hoe persoonlijk ze zich op de plaat opsteltpade vroegere partner zal zich hier ongemakkelijk bij voelen. Marika Is Sleeping benoemd haar zelfs bij naam, wat een flinke inbreuk aan haar privacy is. Het realiteitsbesef van het Somethingfartoogoodtofeel hoogtepunt heeft een zwaardere benadering, welke je vooral in de meerstemmigheid terughoort. In het plaatsen hiervan zit ze duidelijk nog in de eerste verwerkingsproces fase. Het is niet alleen maar een break up plaat Went to Meet Her [Intro], You Seemed So Happy en afsluiter I Saw You In A Dream handelen over zinloos geweld. Een goede vriend van Amber wordt in elkaar geslagen, en zal later aan de gevolgen hiervan overlijden. Ondanks dat de vocalen vaak erg lief en zalvend klinken, is het absoluut geen eenvoudig geheel. Het nadeel is echter dat je zonder achtergrondinformatie niet het verschil tussen deze twee soorten afscheid ervaart; die van de liefde, en die van het leven. Nu misplaatst je al snel essentiële lyrics. 1. went to meet her (intro)
 2. Maybe You're The Reason
 3. We Talk All The Time
 4. Wild
 5. You Seemed So Happy
 6. Follow My Girl
 7. somethingfartoogoodtofeel
 8. Lilo
 9. Everybody Hates Me
 10. Marika Is Sleeping
 11. Worms
 12. f a r a w a y
 13. i saw you in a dream