×

Recensie

Alternative

22 november 2010

The Jam – Sound Affects (deluxe

Sound Effects

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Polydor

Sound Effects The Jam Alternative 5 The Jam – Sound Affects (deluxe edition) Written in Music https://writteninmusic.com

Met een fijne dubbele editie wordt met Sound Affects wederom een van de meesterwerken van The Jam opnieuw uitgebracht. Het vijfde album van de band bleek hun meest gevarieerde collectie in songs.

In 1980 was de populariteit van The Jam in thuisland Engeland volledig buiten zijn paden aan het treden. Live optredens bleken ware happenings te zijn geworden en de idolatie voor Paul Weller, de voornaamste songschrijver en ook voorman van de band, was buitengewoon. Sound Affects was alweer het vijfde album van de band, het vijfde binnen 3 jaar. Het bleek de meest succesvolle, gevarieerde en meest effectieve. Vooral het op aandrang van Weller uitbrengen van Start! als eerste single bleek een ware sensatie teweeg te brengen. De volledig op de basloop van Taxman van The Beatles gebaseerde maar ijzersterk gejatte song bleek een dikke nummer 1 hit. De perfecte introductie van het album.

Sound Affects is het meest gevarieerde album van The Jam. Weller noemde het de link tussen Revolver van The Beatles en Off The Wall van Michael Jackson. Maar het album is net zo hard beïnvloed door het talent van bands als Joy Division en Wire. Het album balanceert van puike punksongs naar soul en pakkende hitsingles. De sound van het album was zo rauw als op hun eerste albums (Weller was niet erg blij geweest met de productie van Sound Affects voorganger Setting Sons) en de songs waren stuk voor stuk ijzersterk. Van album opener Pretty Green naar Man In The Corner Shop tot aan albumafsluiter Scrape Away is het album een bom van geniaal creatief songschrijven. Energie vermengd met melodie en emotie in een Weller op de toppen van zijn songschrijftalent. Niet alleen Start! maar ook de akoestische single That’s Entertainment werd een enorme hit en een Jam klassieker. Sound Affects wordt heden ten dage terecht gezien als een van de meesterwerken van de popmuziek.

In de dubbele deluxe editie van het album is niet alleen een geremasterde versie van het album opgenomen maar ook een CD vol outtakes. Demo versies van de songs van het album, b kantjes, covers van Beatles en Kinks songs, alternatieve versies en zelfs instrumentale versies. Een fijne collector.

Sound Affects (deluxe edition 2010)

CD1

 1. Pretty Green
 2. Monday
 3. But I’m Different Now
 4. Set the House Ablaze
 5. Start!
 6. That’s Entertainment
 7. Dream Time
 8. Man in the Corner Shop
 9. Music for the Last Couple
 10. Boy About Town
 11. Scrape Away

CD2:

 1. Start (single version)
 2. Liza Radley
 3. Dreams Of Children
 4. That’s Entertainment (alternative)
 5. Pretty Green (demo)
 6. Pop Art Poem
 7. Rain (demo)
 8. Boy About Town (demo)
 9. Dream Time (demo)
 10. Dead End Street (demo)
 11. But I’m Different Now (demo)
 12. Scrape Away (instrumental)
 13. Start! (demo)
 14. Liza Radley (demo)
 15. And Your Bird Can Sing (demo)
 16. Monday (alternative)
 17. Get Yourself Together (demo)
 18. Set The House Ablaze (alternative)
 19. Boy About Town (alternative)
 20. No One In The World (demo)
 21. Instrumental (demo)
 22. Waterloo Sunset (demo)


 1. Pretty Green
 2. Monday
 3. But I'm Different Now
 4. Set The House Ablaze
 5. Start
 6. That's Entertainment
 7. Dream Time
 8. Man In The Corner Shop
 9. Music For The Last Couple
 10. Boy About Town
 11. Scrape Away