×

Recensie

Rock

19 december 2021

The Heroes

Zwolle

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Eigen Beheer

Zwolle The Heroes Rock 3.5 The Heroes – Zwolle Written in Music https://writteninmusic.com

Met de prachtige Zwolse skyline albumhoes inclusief Peperbus kerktorentje, IJselbrug en typerende weidevelden als achtergrond, trekt het driemangezelschap The Heroes direct al mijn aandacht. Het is overduidelijk dat dit een vette knipoog naar de Once Upon a Time in the West westernfilm van Sergio Leone is. Waren het toen nog de in aanleg zijnde spoorlijnen die het landschap doorkruizen, tegenwoordig zijn het de vervuilende snelwegen die het groen een beetje grijs maken.

Het ellenlange jongensboekverhaal van The Heroes heeft zijn debuterende oorsprong al in 1972, als de broertjes André en Jan-Erik Barendsen besluiten om een band te beginnen. Waarom? Omdat het kan! Dit allemaal volgens het alles kan kapot principe van The Who en Iggy & The Stooges. De rockband Simpel is een feit, al doen ze zichzelf met deze naam vreselijk tekort. Simpel wordt in de anarchistische punkgroeperingen meegesleurd die in de nachtelijke uren de grote steden onveilig maken, om vervolgens bij de romantici en doemdenkers van de zweverige postpunk beweging aan te sluiten.

Het bastaardkind Simpel wordt tot Terrible Tango omgedoopt. Bij deze geboorte is drummer Rick Strik als luidruchtige getuige aanwezig, om zich vervolgens definitief met de Barendsen familie te verenigen. De sound is minder complex, de akkoordenschema’s zijn eenvoudiger en stukken toegankelijker. Eigenlijk is het allemaal veel simpeler dan wat bij Simple het geval was, al blijft het gezelschap vlijmscherp. Toch bevredigd dit geluid maar voor korte duur, en slaan ze met de thrashmetalpunk van Lovebite van zich af. Hard, snel en duister.

The Heroes is de laatste melodieuze voortzetting, waarmee ze zeker geen afstand van de jaren aan opgebouwde Zwolse rockgeschiedenis nemen. Nog steeds zoekende naar die verfijning welke ze na het Engelstalige White Night Black Shade en Virgin Candy in het moederstaal gezongen Zwolle vinden. Nog meer recht in je gezicht dus, en minder right in your face.

André Barendsen offert in Nina zijn zieke hart op. Opportunistisch zuurstofrijk bloed rivaliseert met de zuurstofarme arbeidersklasse waardoor de doorstroming klonterig tot stilstand komt. Weg ermee! Snij het aangetaste verrotte orgaan uit mijn lichaam. Het hele corona gebeuren verdeelt de maatschappij als een op springen staande aorta. Het innerlijke in de knoop geraakte eerlijke gevoel zoekt via een aneurysma de bevrijdende uitweg naar buiten, voordat deze morsdood de afstervende hersenen bereikt.

Punk is in Nederland allang overleden en begraven, het verlangen naar het rebelse krakerstijdperk is nog steeds intact. Zeker nu het de normaalste zaak is om weer ouderwets te demonstreren. Grote ergernissen volgen kleine ergernissen op. Maar Zwolle is veel meer dan dat. Zwolle is ook een trots eerbetoon van de nuchtere plaats die de maagdelijke Herman Brood aan de verleidingen van grote stad Amsterdam kwijt raakt waar hij in de legendarische rock and roll junkie transformeert.

The Heroes zijn geen eendaagse volkshelden, maar juist geroutineerde rockers die niet zinloos de les lezen. Dwars jazeker! Vervelend wordt het nergens. Er is ruimte voor humor en zelfspot, geen wijzend belerend vingertje. De schijt aan de maatschappij houding is juist niet die van een prekende les lezende wereldverbeteraar. De hippie ideologie van Armand in Bloedvervuilers is van even groot belang als de opruiende punkhouding van het alternatieve Britse The Godfathers (Doodgewoon) en het Australische The Saints, waar ze tekstueel in Tot de dood mij scheidt naar teruggrijpen.

The Heroes is het verroeste schakelhangslot dat de oudere gesettelde punkgeneratie met de jeugdige nieuwe lichting verbindt. Zwolle verdient het om na een concert in een milieuvriendelijke afbreekbare papieren zak verkocht te worden. Lekker energiek en puur, geen moeilijkdoenerij.  1. Nina
  2. Zwolle
  3. Vette Pech
  4. Bloedvervuilers
  5. Huichelaar
  6. D.H.D.
  7. Doodgewoon
  8. Tot de dood mij scheidt