×

Recensie

Alternative

30 juli 2015

The Frames

Longitude

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Anti

Longitude The Frames Alternative 4 The Frames – Longitude Written in Music https://writteninmusic.com

Eindelijk is er dan die langverwachte verzamelaar van The Frames. De Ierse band die zo ongelooflijk veel emotie en passie in hun songs stopt en daarmee in zowel de studio als live tot immense hoogten stijgen.

Longitude is niet zomaar een verzamelaar met van elk album van de band een track of een paar tracks. Zoals zanger/gitarist Glen Hansard het in het begeleidende boekje schrijft hebben The Frames leden er lang over gedacht wat ze op een Frames verzamelaar zouden willen zetten. Na veel tracklistings in verschillende formats te hebben opgezet kwamen ze er allemaal achter dat Longitude puur een collectie songs zou moeten worden waarop ze het meest trots zijn.

En wat een fijne verzamelaar is Longitude daardoor geworden. Een album dat het 25-jarig bestaan van de band groots viert. Een hechte verzameling van geweldige songs ook die eens te meer duidelijk maakt hoe belangrijk de band toch is en hoe ondergewaardeerd ze lang bleef buiten Ierland. De passie die de stem van Hansard in zich herbergt maakt zo ontzettend veel andere zangers volledig ongeloofwaardig. En de band heeft altijd de juiste mix van punk en indierock, folk en rhythm & blues weten te vinden waardoor kracht en emotie perfect in balans liggen. The Frames maakt de eerlijkste muziek die je maar kan bedenken.

Longitude is een mooi onvoorspelbare verzamelaar ook waarop favorieten als Fitzcarraldo (wat een toptrack blijft dat toch), Revelate, The Cost en People Get Ready natuurlijk aanwezig zijn maar ook minder bekende doch prachtige tracks als Seven Day Mile, Star Star en Lay Me Down. De wel heel erg mooie nieuwe track None But I sluit het album prachtig af. Longitude doet je alle Frames albums weer uit de kast pakken en opnieuw beluisteren. Voor degenen die The Frames niet kennen maar door de soundtrack van Once, The Swell Season en Hansards solo meesterwerk Rhythm And Repose bevangen zijn geraakt is Longitude een fascinerende entree naar de majestueuze muziek van een van de beste Ierse bands ooit.

Nu maar hopen dat de band straks ook weer eens een echt nieuw album maakt. None But I is een zo prachtige song dat ik nu alweer naar een hele collectie songs van dat kaliber verlang. 1. God Bless Mom
 2. Seven Day Mile
 3. Happy
 4. Revelate
 5. Fitzcarraldo
 6. Star Star
 7. In The Deep Shade
 8. Lay Me Down
 9. The Cost
 10. People Get Ready
 11. Ship Caught In The Bay
 12. None But I