×

Recensie

Alternative

05 juni 2018

The Dutch

Werkman

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Run The Story

Werkman The Dutch Alternative 4 The Dutch – Werkman Written in Music https://writteninmusic.com

De wederopstanding van The Dutch enkele jaren geleden beperkte zich gelukkig niet tot één bijzonder aangenaam album; de dadendrang van de band brengt ons nu het interessante Werkman.

Deze mini-elpee – het inmiddels vijfde album van de band – is opgedragen aan De Ploeg, het kunstenaarscollectief dat honderd jaar geleden in Groningen werd opgericht. Binnen De Ploeg was Hendrik Werkman een van de gezichtsbepalende vormgevers. De smaakvolle hoes van Werkman is overigens ook van zijn hand. De single So Long H.N. Werkman is een hommage aan de drukker, schilder en artiest die zovelen – waaronder natuurlijk ook The Dutch – inspireerde. Het nummer is optimistisch en kleurrijk, net als Werkman zelf. Een opvallende rol in de song is weggelegd voor Job Cohen die een dadaïstisch gedicht declameert.

Aan originele invalshoeken derhalve geen gebrek. Zo zijn de hoofdrolspelers in het weerbarstige Out Of Your Mind boeken. En dan met name boeken die op de plank blijven liggen en maar niet gelezen worden. Omdat hun eigenaar voortdurend aan een of ander scherm is gekluisterd. Op By And By Astray laat de band zelfspot horen: ‘Why do you keep on struggling?’ en ‘There’s nothing to gain. Music has changed forever’. Toch klinkt de band hier doorleefd en warmbloedig genoeg om die zelfrelativering van tegenwicht te voorzien.

Spellbound is opgedragen aan de schilder Jan Wiegers, een andere voortrekker van De Ploeg. Het is een fraaie terugblik op de impact van Wiegers’ expressionistische stijl. Elegant en krachtig. Gekleurd door piano en strijkers, is het zonder meer een memorabele song. Sunday Afternoon bestaat uit twee delen. Blijkt het eerste deel na een zorgeloos begin toch wat onbestemd, door de akoestisch getinte reprise en albumafsluiter waait een optimistische bries, het optimisme van De Ploeg.

Tegelijk met de release van Werkman werd de tentoonstelling Avant-garde in Groningen, De Ploeg 1918-1928 in het Groninger Museum geopend.

https://www.youtube.com/watch?v=XjKFTQrCHsk


  1. So Long H.N. Werkman
  2. Sunday Afternoon (Hello Sunshine)
  3. Spellbound (for Jan Wiegers)
  4. Out Of Your Mind
  5. By And By Astray
  6. Sunday Afternoon (Hello Sunshine) - reprise