×

Recensie

Pop

29 november 2016

The Dutch

Four

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht in eigen beheer

Four The Dutch Pop 3.5 The Dutch – Four Written in Music https://writteninmusic.com

The Dutch was een van de beste Nederlandse bands in de eerste helft van de jaren tachtig. Met intelligent, doortimmerd songmateriaal en een redelijk toegankelijk geluid maakte het kwartet, zonder echt grote hits te scoren een blijvende indruk. In 1987 was het over en leek de overlevering van de band jarenlang veroordeeld tot enkele compilaties en een terugkerend plekje op retro-playlists.

Twee jaar na een eenmalig reünie-optreden in Paradiso is er zowaar een nieuwe plaat: Four. The Dutch bestaat, net als in de beste jaren, weer uit Hans Croon (zang/gitaar), Bert Croon (keyboards/zang), Klaas Jonkmans (drum/zang) en Jan de Kruijf (basgitaar). De muziek op het album laat zich echter iets minder vergelijken met het geluid van destijds. Er was en is immers geen ‘formule’ die een typische ‘Dutch-song’ oplevert dus valt Four niet zomaar in te delen als ‘indie’, ‘rock’, ‘new wave’ of ‘pop’. Het is van alles en een beetje meer. Hans Croon is in ieder geval nog prima bij stem en net als destijds geeft hij de band met zijn prettige zang echt een eigen gezicht.

Met veertien songs is Four nogal rijkelijk bedeeld maar er valt in ieder geval wel het een en ander te halen op het album. We hadden niet anders verwacht natuurlijk, al is het natuurlijk toch fijn om anno 2016 nog wat nieuwe hoogtepunten aan de Dutch-discografie te kunnen toevoegen. Dat geldt zeker voor Brighton & Hove, een bijzonder smakelijke lofzang op een tolerante, open stad: ‘Everything goes in Brighton & Hove’. Ook Isle Of U is sterk. Hier treden de blazers, die The Dutch op dit album regelmatig terzijde staan, prominent op.

Fine Shields We Are is de gedurfde single. Fijne motiefjes en bewerkte gitaren kleuren deze song die ‘fort Europa’ aan de kaak stelt. Nog even en het continent is een mijnenveld. ‘It’s cold outside / So come in and hide’. Left Of Centre is een bijzonder mooie akoestische ballad (‘Everyone else in the world turning right, but I’m left of centre’). Basically Your Love handelt over ouder worden en is met zijn slepende, stemmige karakter, strijkers en orgel een moment van rust en introspectie.

De koek is met deze songs natuurlijk nog niet op. Money, de rockende opener, mag er wezen en ook elders doet The Dutch de oren spitsen, zoals met Is This Your House, dat iets meer in het verlengde ligt van het werk uit de jaren tachtig of met de vlotte, goed klinkende poprock van Mr. Taxi Driver en This Train Is About To Explode.

Aan inspiratie derhalve geen gebrek bij de band die naar eigen zeggen wellicht beter door had kunnen gaan in 1987. Hoe dan ook, op 1 december staat The Dutch weer op de planken van Paradiso (Bovenzaal), geruggesteund door een inmiddels flink langere discografie dan voorheen. Dat moet een fijne setlist vol nieuw en oud leven kunnen opleveren. Het optreden is inmiddels uitverkocht. 1. Money
 2. Brighton and Hove
 3. Isle of U
 4. Mr. Taxi Driver
 5. You Can't Be Wrong
 6. Fine Shields We Are
 7. Left of Centre
 8. This Train Is About to Explode
 9. Beat the Drum
 10. Basically Your Love
 11. Is This Your House?
 12. Copy That Line
 13. Bye, Ministry Man
 14. Father