×

Recensie

Rock

08 september 2015

The Doors

Other Voices / Full Circle

Geschreven door: Richard Verbrugge

Uitgebracht door: Wea

Other Voices / Full Circle The Doors Rock 2 The Doors – Other Voices / Full Circle Written in Music https://writteninmusic.com

Na het (veel te vroege) overlijden van Jim Morrison zaten de drie overgebleven leden van The Doors met de handen in het haar. Hoe nu verder? Ze hadden tijdens Morrison’s sabbatical in Parijs nieuw materiaal gecomponeerd voor een zevende album, maar zonder zanger kon men de studio niet in. Wie durft een icoon als Morrison op te volgen? Om een lang verhaal kort te maken: de overige drie leden kozen de opvolger in eigen kring.

Other Voices, het eerste post-Morrison zag in 1971 het licht en klinkt muzikaal als The Doors, maar zonder de flamboyante zanger die zo kenmerkend was voor het geluid van de band toch ook weer niet. Helaas is ook het niveau van de composities niet constant. Het bluesnummer In the Eye of the Sun laat een geïnspireerde Krieger horen tijdens zijn slide solo en Ships W/Sails heeft een fraai instrumentaal middenstuk dat herinnert aan Riders On The Storm, maar I’m Horny, I’m Stoned is ronduit oubollig en Variety Is The Spice Of Life is bepaald geen hoogtepunt. De teksten van The Lizard King worden node gemist net als zijn vocale inbreng. Alleen op Tightrope Ride horen we iets terug van de agressie terug die Morrison in zijn optredens legde. Het album verkocht destijds best aardig, maar dat zal eerder te wijten zijn aan de reputatie van de band dan aan de kwaliteit.

Het album Full Circle uit 1972 is helemaal een ratjetoe van stijlen dat pas naar het einde toe echt gaat boeien. Het nummer The Mosquito begint met een minuut meligheid, maar slaat vervolgens om in een fraaie jamsessie en ook The Piano Bird met een gastoptreden van fluitist Charles Lloyd kan boeien. It Slipped My Mind is net als 4 Billions Souls en Hardwood Floor daarentegen weer een niemandalletje terwijl The Peking King And The New York Queen klinkt als een flauwe Monthy Python sketch op muziek.

Na deze twee albums zetten John Densmore, Ray Manzarek en Robbie Krieger een streep onder The Doors. Dat was een juiste beslissing want zowel Manzarek als Krieger zouden later veel betere solo-albums afleveren.

Tracklisting Other Voices / Full Circle

CD 1

 1. In The Eye Of The Sun
 2. Variety Is The Spice Of Life
 3. Ships W/ Sails
 4. Tightrope Ride
 5. Down On The Farm
 6. I’m Horny, I’m Stoned
 7. Wandering Musician
 8. Hang On To Your Life

CD 2

 1. Get Up And Dance
 2. 4 Billion Souls
 3. Verdilac
 4. Hardwood Floor
 5. Good Rockin’
 6. The Mosquito
 7. The Piano Bird
 8. It Slipped My Mind
 9. The Peking King And The New York Queen
 10. Treetrunk