×

Recensie

Roots

09 oktober 2012

The Daredevil Christopher Wright – The Nature Of

The Nature Of Thins

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Almost Musique

The Nature Of Thins The Daredevil Christopher Wright Roots 3.5 The Daredevil Christopher Wright – The Nature Of Things Written in Music https://writteninmusic.com

De welluidende naam doet een band vermoeden die geen alledaagse pop maakt. En dat klopt ook: het drietal The Daredevil Christopher Wright neemt ons op The Nature Of Things mee op een kleurrijke en bij vlagen bizarre reis door Amerikaanse folklandschappen. Aangevuld met acapella, barokke pop en hier een daar een scheut psychedelica en wereldmuziek.

Het trio komt uit Eau Claire, Wisconsin, de plaats die ons Bon Iver gaf. Het kwam overigens ooit al tot een samenwerking tussen de heren Wisconians: Bon Iver mixte een aantal tracks op het debuut van The Daredevil Christopher Wright.

The Nature Of Things is een plaat die je zachtjes bij je nekvel pakt om je even in een wereld van verwondering en onthaasting neer te zetten. Opener I & Thou werd al eens vergeleken met Simon & Garfunkel en dat blijkt geen gekke gedachte. Ook fans van Sufjan Stevens en Fleet Foxes zullen op dit album wel enkele gelukzalige momenten kunnen beleven. Laatsgenoemden worden vrijzinnig geïnterpreteerd op Blood Brother.

De band klinkt sowieso bij vlagen nogal uitzonderlijk: Divorce valt op door kopstemmen en fijnzinnige percussie en ritmiek. Op het spaarzaam gearrangeerde Church staan onverwachte vocale harmonieën centraal, het is een track die met wat fantasie zou kunnen doorgaan voor een oud experiment van de Beach Boys. En Pale Horse, Pale Rider… wie klinkt er anno 2012 eigenlijk zo? Niet veel bands komen met dit soort ‘negentiende-eeuwse’ werkjes op de proppen. Een vreemd, galopperend ritme, akoestische gitaren en op zijn zachtst gezegd bevreemdende samenzang.

Hoewel The Daredevil Christopher Wright in hun eigenzinnige zoektocht naar transcendentale pop niet altijd evenveel weet te boeien – hier en daar mist de muziek toch wat stootkracht – maken de heren hier indruk. San Franciso Bay is een zinneprikkelend bezoekje aan de parel van de westkust. Het prima, zwoele The Animal Of Choice tipt aan de thematiek van The Nature Of Things: ‘Maybe the animal of choice is the choice to be the animal’. De wendingen in dit slotakkoord zijn typerend voor de frisse kijk van The Daredevil Christopher Wright. Hoewel de band traditioneel klinkt, is er geen song die je gangbaar of voorspelbaar kunt noemen. En dat levert een bijzondere luisterervaring op.



 1. I & Thou
 2. Divorce
 3. Blood Brother
 4. We Fold Inside of Us
 5. Church
 6. Andrew the Wanderer
 7. Ames, IA
 8. San Francisco Bay
 9. Pale Horse, Pale Rider
 10. The Birds of the Air and the Flowers of the Field
 11. The Animal of Choice