×

Recensie

Roots

02 maart 2012

The Civil Wars

Barton Hollow

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Columbia

Barton Hollow The Civil Wars Roots 4 The Civil Wars – Barton Hollow Written in Music https://writteninmusic.com

Toen vorig jaar het debuutalbum Barton Hollow van het opvallende indie folkduo The Civil Wars in thuisland Amerika, uitkwam was een ding zeker: Europa zou snoeihard volgen. Weinig artiesten weten een zo slimme mix van folk en country te maken dat die zowel een conservatief als hip publiek zal gaan aanspreken.

Joy Williams en John Paul White ontmoetten elkaar op een songschrijfcontest in Nashville in 2008 en voelden gelijk een muzikale klik. Ze begonnen met het schrijven van songs, opnemen en optreden. Reeds in april 2009 hadden ze een volledige set bij elkaar geschreven om avondvullende optredens te geven. Hun eerste opnamen, de 4 track EP Poison And Wine, geproduceerd door de legendarische Charlie Peacock, brachten ze vervolgens puur als digitale download uit. De aandacht die het duo vervolgens door de geweldige songs en hun ideale samenzang, zowel op de EP als bij de optredens, kregen, betekende al snel belangstelling van alle platenmaatschappijen denkbaar.

Het album Barton Hollow kwam, zoals vermeld, vorig jaar reeds in Amerika uit en bleek daar al snel een succes. Met de intense optredens die het duo vervolgens gaf werden steeds meer fans bereikt. De Britse Adele zag het duo optreden en was zo verrukt dat ze The Civil Wars uitnodigde om een aantal keren haar voorprogramma te doen bij Bitse concerten. Ook daar werd het publiek betoverd door hun songs. In Nederland kunnen we vanaf deze week nu ook via een Nederlandse release van het album optimaal gaan genieten van de prachtsongs van Barton Hollow. Want wat een fraai album is Barton Hollow. De vrijwel geheel akoestische sfeer van het album en de perfect bij elkaar passende stemmen van Williams en White in combinatie met de gloedvolle songs zijn echt onweerstaanbaar.

Soms traditioneel country, dan weer prachtig ingetogen folk. Dan weer tegen Robert Plant en Alison Krauss aanleunend dan weer The Swell Season of The Pierces. Soms denk je, heel stiekem, zelfs even aan het country koningskoppel Gram Parsons en Emmylou Harris. Het zijn niet de meest misselijke referenties die opkomen bij het beluisteren van Barton Hollow. De sfeer op het album is ingetogen, het draait echt om de stemmen en het fraaie akoestische gitaarspel. Als je een album opent met 20 Years (hoezo Plant/Krauss???) en I’ve Got This Friend kun je niet anders als volledig verkocht zijn. Prachtig uitgebalanceerde songs die voor heel veel mensen gelijk een reden is het album aan te schaffen. En dan heb je nog niet eens het eerder genoemde en wonderschone Poison And Wine en het heerlijk stuwende titelnummer gehoord. Barton Hollow is een fijn uitgebalanceerd album met 11 verrukkelijke songs die gelijk beklijven en tegelijk blijven boeien.

Erg leuk zijn op de NL versie de 6 extra tracks, waaronder verrassende versies van Michael Jackson’s Billie Jean en I Want You Back van de Jackson 5. Ook de erg mooie versie van Cohen’s Dance Me To The End Of Love en de demo versie van Marionette zijn fijne extra’s.

Tracklisting Barton Hollow:

 1. 20 Years
 2. I’ve Got This Friend
 3. C’est la Mort
 4. To Whom It May Concern
 5. Poison & Wine
 6. My Father’s Father
 7. Barton Hollow
 8. The Violet Hour
 9. Girl with the Red Balloon
 10. Falling
 11. Forget Me Not
 12. Birds of a Feather

Bonus tracks:

 1. Billie Jean
 2. I Want You Back
 3. Dance Me to the End of Love
 4. You Are My Sunshine
 5. Goodbye Girl (Acoustic/Bonus Track)
 6. Marionette (Demo/Bonus Track)


 1. 20 Years
 2. I've Got This Friend
 3. C'est La Mort
 4. To Whom It May Concern
 5. Poison & Wine
 6. My Father's Father
 7. Barton Hollow
 8. The Violet Hour
 9. Girl With The Red Ballooon
 10. Falling
 11. Forget Me Not
 12. Birds Of A Feather