×

Recensie

Pop

03 oktober 2016

The Beat feat. Ranking Roger

Bounce

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Red Essential

Bounce The Beat feat. Ranking Roger Pop 3 The Beat feat. Ranking Roger – Bounce Written in Music https://writteninmusic.com

The Beat bracht begin jaren tachtig drie prima albums uit en maakte zichzelf onvergetelijk met singles als Hands Off She’s Mine, Best Friend, Mirror In The Bathroom, Can’t Get Used To Losing You en Tears Of A Clown. Ska en reggae waren alomtegenwoordig in die jaren en de band uit Birmingham was een van de populairste exponenten van deze golf. Na het derde album stopte The Beat in 1983 maar binnen een paar jaar deden ex-leden weer van zich spreken middels General Public en Fine Young Cannibals.

Inmiddels zijn we bijna 35 jaar verder en worden we verblijd met Bounce, het eerste album sinds 1982. De plaat staat overigens op naam van The Beat feat. Ranking Roger – Roger was een van de oprichters van The Beat in 1978 – omdat er nóg een versie van The Beat actief is. Die incarnatie gaat door het leven als The English Beat. Drijvende kracht daarachter is Dave Wakeling, die eind jaren zeventig ook aan de wieg van de originele band stond.

Bounce gaat veelbelovend van start met de single Walking On The Wrong Side, een herkenbare, lekker gedrumde track met een afgemeten saxofoon: ‘Mash it up!’ De lekkere diepe bassen van Avoid The Obvious voeren terug naar de ruwe basis van The Beat en dan zijn er nog twee leuke tracks met flink wat popappeal die er ook prima infietsen: Busy Busy Doing Nothing en Heaven Hiding. Op het stemmige Fire Burn kruipt er wat engagement in de plaat, iets wat bij The Beat natuurlijk nooit mag ontbreken.

Hierna gaat het echter wel even flink mis en komen er met Work Work Work en Talkin’ About Her een paar infantiele tracks voorbij die The Beat volslagen onwaardig zijn. Hoe die op het album terecht zijn gekomen is een raadsel. Gelukkig keert de band terug naar de roots met de vocale en ritmische drukdoenerij van Side To Side. Ook het stuiterende, wat melancholisch aandoende My Dream kan door de beugel en het afsluitende Close The Door is zelfs een hoogtepunt, een track die triphop, (dub)reggae en dikke percussie lekker aaneensmeedt en daarmee een onmiskenbaar jaren-negentig-tintje heeft. Denk aan een band als Dreadzone.

Hoewel The Beat soms best wat dieper en ruwer mag klinker en de band een paar flinke miskleunen serveert, komen Ranking Roger en consorten met Bounce toch nog best redelijk voor de dag. Dit najaar gaat ook Dave Wakeling weer op tournee met zijn band. Het is dus bijzonder druk aan het Beat-front. 1. Walking On The Wrong Side
 2. Busy Busy Doing Nothing
 3. Heaven Hiding
 4. Avoid The Obvious
 5. Fire Burn
 6. On My Way
 7. Work Work Work
 8. Talkin' About Her
 9. Side To Side
 10. My Dream
 11. Close The Door