×

Recensie

Rock

26 november 2009

The Armada

The Armada

Geschreven door: Richard Verbrugge

Uitgebracht door: Kingdom Records

The Armada The Armada Rock 4.5 The Armada – The Armada Written in Music https://writteninmusic.com

Tussen 1991 en 2004 bracht het Canadese trio The Tea Party een reeks goede rockalbums uit met als hoogtepunt het sublieme The Edges Of Twilight. Na het zevende album Seven Circles hield de ook in Nederland redelijke populaire band het voor gezien. Multi-instrumentalist en zanger Jeff Martin bleef gelukkig actief in de muziek en startte een solocarrière die culmineerde in het album Exile And The Kingdom uit 2006. Op die schijf bewees Jeff Martin nog steeds te beschikken over een van de beste stemmen binnen het rockgenre.

In 2008 besloot Martin toch weer een band te beginnen en opteerde voor de naam The Armada. In november 2008 was The Armada voor het eerst online te horen en in begin 2009 debuteerde de band op een Australisch platenlabel. Tot verbijstering van menig fan van The Tea Party is de plaat nog steeds niet officieel in Europa verschenen. Die verbijstering is begrijpelijk want The Armada bevat alles wat The Tea Party zo goed maakte: puike composities vol blues en Led Zeppelin invloeden, een enorme variëteit aan instrumenten, oriëntaalse melodielijnen, een bombastisch geluid en de bevlogen, indrukwekkende zang van Jeff Martin.

Alle nummers op het gelijknamige debuut zijn stuk voor stuk weer het aanhoren meer dan waard. Uitschieters zijn het uit veel lagen opgebouwde Morocco (dat zich moeiteloos staande houdt naast klassiekers als Led Zeppelin’s Kashmir), Baby’s Come Undone, Broken en het hartverscheurende I Want You. Hoewel het geen soloalbum betreft, speelt Jeff Martin met uitzondering van de drums & percussie (door vast bandlid Wayne Sheehy) alle instrumenten van gitaar en sitar tot en met harp.

The Armada is zonder twijfel een van de beste rockplaten van het jaar en gaat verder waar The Tea Party ophield. Hopelijk is de band snel op de Nederlandse podia te zien en worden de platenlabels wakker en brengen ze deze geweldige plaat ook hier uit. 1. Going Down Blues
 2. Chinese Whispers
 3. Broken
 4. A Line In The Sand
 5. Morocco
 6. Black Snake Blues
 7. The Rosary
 8. Baby's Come Undone
 9. Closure
 10. Invocation
 11. I Want You