×

Recensie

Electronic

29 april 2020

TH/S /S SH/T

///

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Upton Park

/// TH/S/SSH/T Electronic 3 TH/S /S SH/T – /// Written in Music https://writteninmusic.com

Als hedendaagse techno act moet je ervaren hoe je het verschil kan maken. Het lijkt allemaal zo eenvoudig. Een pakkende opbouw die stap voor stap toewerkt naar een explosieve climax. Al jaren maken grote dance namen niet alleen de clubs onveilig, maar richten ze zich uiteraard ook op het festivalpubliek. Hier wil TH/S /S SH/T graag bij aansluiten.

TH/S /S SH/T heeft eerder met vier EP’s al een paar kleine stroomstootjes gegeven voordat ze uiteindelijk met een volwaardige plaat aan komen zetten. Perfect gecast om rondstreeks het buitenseizoen te verschijnen. Helaas loopt het allemaal anders en was het te verwachten dat de release ver naar voren wordt geschoven. Toch denken de drie Parijzenaren daar anders over, en knalt /// uit de speakers, terwijl de buren op gepaste afstand mee mogen luisteren.

Overduidelijk zoeken ze aansluiting bij de Breakbeat die zich vooral vanuit de Britse ravescene en Acid House vanaf begin jaren negentig omhoog werkten. Hard, rauw en vooral agressief. Met de verwerkte gitaarakkoorden in openingstrack /// laten ze al horen dat ze veel breder georiënteerd zijn. Ze hebben er totaal geen moeite mee om de gelijktijdige in opkomst zijnde Britpop met hun zweverige orgelpartijen een plek in het geheel te geven.

Het is meer dan een geluidscollage, omdat veel van de instrumenten echt live worden ingespeeld, en dat hoor je niet alleen, dat voel je ook. In Ecstasy staat de drum echter te hard opgesteld en zitten er net als in de openingstrack kleine schoonheidsfoutjes tussen, die vreemd genoeg niet verwijderd zijn. De enthousiaste metal en mathrock invloeden pushen het de harde psychedelisch richting op en geeft ze meer mogelijkheden om zich op het podium als volwaardige band te laten zien. De krachtsexplosie op het zwaar industriële Transition 1.4 gaat daar nogmaals vet overheen, maar ook hier zit de beat net verkeerd in de mix.

Bij Hemp maken ze wel een pijnlijke misstap door heel nadrukkelijk te shoppen in de The Prodigy catalogus, zeker nadat ze eerder al hebben laten horen waartoe ze zonder enige hulp toe in staat zijn. Of ze zijn zo’n grote bewonderaars dat ze op deze manier het respect willen uitdragen. Wat dus wel goed werkt is de cyberpunk opgefoktheid van Amphetamine, die tegengas krijgt van orkestrale strijkers en een fiks portie aan new wave space geluiden. De voorliefde die de Franse elektro nerds hebben voor de soundtracks van Japanse jaren zeventig animatiefilms komt sterk naar voren in Transition 1.3. Ook hierin domineert die lekkere oldschool future sound.

TH/S /S SH/T, maar niet The Real Shit. Iets te vaak schuiven ze als onuitgenodigde gasten aan tafel bij de pioniers van de elektronische dance muziek. Lekker een hapje mee eten om er vervolgens een eigen drol van te draaien.  1. ///
  2. Transition1.0
  3. Ecstasy
  4. Transition1.1
  5. Hemp
  6. Transition1.2
  7. Amphetamine
  8. Transition1.3
  9. Paraldehyde
  10. Transition1.4