×

Recensie

Jazz

24 september 2021

Teus Nobel Liberty Group

Pleasure is the measure

Geschreven door: Rik van Boeckel

Uitgebracht door: PIAS

Pleasure is the measure Teus Nobel Teus Nobel Liberty Group Jazz 4 Teus Nobel Liberty Group – Pleasure is the measure Written in Music https://writteninmusic.com

Trompettist Teus Nobel maakt een zeer creatief jaar door. April dit jaar kwam Tanto Amor uit het met repertoire van Ivan Lins. En nu is er een nieuw album, juni dit jaar live opgenomen in Paradox in Tilburg. Nobel presenteert hier zijn visie op kunst en cultuur. Het gaat er voor hem niet om muziek te creëren die goed valt bij het grote publiek; want authenticiteit is heel belangrijk. En het plezier van de artiest. Dan zal het publiek bereikt en geïnspireerd worden. De titel van het album geeft dat zeker aan.

Pleasure is the measure wordt gekenmerkt door een andere muzikale sfeer dan Tanto Amor en Saudade waarmee Nobel in 2020 een Edison won. De musici van de Liberty Group speelden niet mee op Tanto Amor behalve bassist Jeroen Vierdag. De groep bestaat ook uit pianist Alexander van Popta en drummer Tuur Moens. Behalve Nobel zelf hebben ze alle drie gecomponeerd voor dit album. En Oene van Geel die niet meespeelt heeft voor het fraaie artwork van de hoes gezorgd.

Van Popta’s compositie Merino begint met Nobels karakteristieke trompetspel terwijl de door Teus geschreven openingstrack Wabi Sabi begint met bas en drums. De titel van dit zeer groovy stuk verwijst naar de Japanse uitdrukking om in onvolmaaktheid ook schoonheid te zien. Wabi Sabi duurt langer dan 8 minuten en dat geldt ook voor de eerste vier van de zeven stukken. Maar ze vervelen geen moment want er gebeurt zoveel en de dynamiek is grandioos. Goed is Jeroen Vierdags Bobbypump dat start met zijn lichte groovende bas. Het dertien minuten durende The New Prehistoric  Spacemonster Gamogedora van Van Popta is heel relaxed en heeft een sterk verhalend karakter. Daarna laat Tuur Moens in zijn bijdrage Comboio al meteen horen wat  een inventieve drummer hij is. Van Popta en Nobel vullen zijn zowel groovende als ingehouden ritmiek mooi aan met stijlvolle harmonieën.

Van Popta’s composities zijn sowieso erg sterk, zeker ook het prachtige In Fruit. Het is zo mooi om te horen hoe Teus Nobel zijn mede musici tot zulke sterke composities brengt maar zelf is hij daarin ook zeer overtuigend zoals in de veertien minuten durende slottrack Journey of Man. Het samenspel tussen de vier musici groeit hier tot grote hoogte.  1. Wabi Sabi
  2. Merino
  3. Bobbypump
  4. The New Prehistoric Spacemonster Gamogedora
  5. Comboio
  6. In Fruit
  7. Journey of Man