×

Recensie

Alternative

02 maart 2019

Test Dept.

Disturbance

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: One Little Indian

Disturbance Test Dept. Alternative 4 Test Dept. – Disturbance Written in Music https://writteninmusic.com

Het Verenigde Koninkrijk staat op het punt om als een kaartenhuis om te vallen, en daar zijn ze opeens weer; de jongens van Test Dept. Vanuit het riool van het bestaan wachten ze de kans af om het volk toe te spreken. Als er bij de Britten een vrouwelijke politiek leider opstaat, breekt de pleuris uit. Alleen hield Margaret Thatcher zich beter staande dan Theresa May. Weer is er sprake van dreigende werkeloosheid, vreemdelingenhaat en verdeeldheid onder de arbeiders. Alleen nu met een gigantisch groot vraagteken, wat zal de Brexit het Verenigde Koninkrijk brengen? Opererend vanuit crisiscentrum Londen laten deze anarcho punkers weer van zich horen, en ze zijn boos, heel boos. Als ontwakende winterslaap vampiers stappen ze de nieuwe eeuw in. Het vorige wapenfeit stamt nog van voor de Euro, welke min of meer alle problemen veroorzaakt, nu staan ze met het sterke Disturbance weer opnieuw op de barricades.

Dreigende geluiden voorspellen veel wanhoop en onheil. Met het duistere Speak Thruth to Power porren ze direct al flink in de ziel, want daar doet het zeer. De onzekere geschetste toekomst staat centraal. Vlagen van het volkslied krijgen in de vorm van samplers een lugubere uitstraling. Groot Brittannië staat op de vooravond om definitief in een spookstad te veranderen. Zich van de buitenwereld afsluitende, een langzame pijnlijke ondergang tegenmoet gaande. Blijf je mening verkondigen. Pamfletten zijn door Social Media vervangen. Een machtsmiddel voor beide partijen. Oproepen tot actie en stakingen, de mond gesnoerd door fake nieuws. Tegenwoordig is de wereldniveau positie van de Britten lang niet meer zo sterk als in de vorige eeuw, dus de onvrede is gemeend. De electric body music achtige Landlord timmert er als vanouds weer flink op los. We zijn weer terug bij het geijkte nulpunt 1984. Het tijdsverschil is van een uurtje speeltijd teruggedraaid naar vijfendertig jaar. De kunst is om niet alleen hard toe te slaan, maar ook nog de boodschap over te brengen.

Debris is zachter en liever. Op de achtergrond hoor je nog stemmen, maar deze zijn door een niks aan de hand camouflerend melodietje verdrongen. Pas op het einde loert het gevaar. Het gevoel van zelfdestructie staat bij Full Spectrum Dominance op de voorgrond. Als een sluipmoordenaar nemen de repeterende klanken het over totdat deze tot een kwaadaardige dansbare beat samensmelten. De krachtige vocalen zijn verder weggestopt, waardoor het een onmogelijke opgave lijkt om ons toe te spreken. Dan maar op de ouderwetse manier, met veel slagwerk welke de geluidsmuren steentje na steentje in het heftige Information Scare afbreken. De zang is slepend en gemeen, en wringt zich los van de elektronica. Het bijtende gif verspreidt zich vanuit de zwetende los gedanste poriën, en laat een zweem van walging achter. De bewaker van de onderwereld duwt ons de diepte in. Het slecht aflopende sprookje krijgt hier de naam Gatekeeper toegeëigend. Monotoon marcheren we het onheil tegemoet.

De GBH84 spreker pakt het verraad netjes in. Ook al is een Engelse gentlemen kwaad, hij zal bijna altijd proberen zo correct mogelijk te handelen. Oorverdovend gaan we de confrontatie aan, met Test Dept. als strijdlustige metgezel. Het sound effect komt minder zwaar binnen dan voorheen, de maatschappij ondertussen aan gruwelheden gewend. Shockeren wil het niet meer, al blazen ze hiermee live de zaal wel weg. Het Oosterse Two Flames Burns geeft gehoor aan een nieuwe taal, een andere levensstijl. Multicultureel, zonder onderscheid. Test Dept. laat ons niet als slaafse onderdanen in de gehaktmolen verdwijnen, daarvoor is de muziek niet meer tegendraads genoeg, wel schudden ze de boel nog steeds flink op.  1. Speak Truth to Power
  2. Landlord
  3. Debris
  4. Full Spectrum Dominance
  5. Information Scare
  6. Gatekeeper
  7. GBH84
  8. Two Flames Burn