×

Recensie

Alternative

02 maart 2019

Test Dept.

Disturbance

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: One Little Indian

Disturbance Test Dept. Alternative 4 Test Dept. – Disturbance Written in Music https://writteninmusic.com

Het Verenigde Koninkrijk staat op het punt om als een kaartenhuis om te vallen, en daar zijn ze opeens weer; de jongens van Test Dept. Vanuit het riool van het bestaan wachten ze op de kans om het volk toe te spreken. Als er bij de Britten een vrouwelijke politiek leider opstaat, breekt de pleuris uit. Alleen hield Margaret Thatcher zich beter staande dan Theresa May. Weer is er sprake van dreigende werkeloosheid, vreemdelingenhaat en verdeeldheid onder de arbeiders. Met alleen nu met een gigantisch groot vraagteken, wat zal de Brexit het Verenigde Koninkrijk brengen? Opererend vanuit crisiscentrum Londen laten deze anarcho punkers weer eens van zich horen, en ze zijn boos, heel boos. Als vampiers die ontwaken uit hun winterslaap stappen ze de nieuwe eeuw in. Hun laatste wapenfeit stamde nog van voor de Euro, welke min of meer alle problemen veroorzaakte, en hier staan ze weer opnieuw op de barricades, met het sterke Disturbance.

Dreigende geluiden voorspellen veel wanhoop en onheil. Er wordt direct al flink in de ziel gepord met het duistere Speak Thruth to Power, want daar doet het zeer. De onzekere toekomst die geschetst wordt staat al gelijk centraal. Vlagen van het volkslied krijgen in de vorm van samplers een lugubere uitstraling. Groot Brittannië op de vooravond om definitief in een spookstad te veranderen. Zich afsluitend van de buitenwereld, een langzame pijnlijke ondergang tegenmoet gaande. Blijf je mening verkondigen. Pamfletten zijn vervangen door Social Media. Een machtsmiddel voor beide partijen. Oproepen tot actie en stakingen, de mond gesnoerd zien worden door fake nieuws. Tegenwoordig is de positie van de Britten op wereldniveau lang niet meer zo sterk als in de vorige eeuw, dus de onvrede is gemeend. Het Electric Body Music achtige Landlord timmert er als vanouds weer flink op los. We zijn weer terug bij de geijkte nulpunt 1984. Het tijdsverschil is van een uurtje terug gedraaid naar vijfendertig jaar. De kunst is om niet alleen hard toe te slaan, maar ook nog de boodschap over te brengen.

Debris is een stuk zachter en liever. Op de achtergrond hoor je nog de stemmen, maar die zijn verdrongen door een niks aan de hand camouflerend melodietje. Pas tegen het einde loert het gevaar. Het gevoel van zelfdestructie staat op de voorgrond bij Full Spectrum Dominance. Als een sluipmoordenaar nemen de repeterende klanken het over totdat ze samen smelten tot een kwaadaardige dansbare beat. De krachtige vocalen lijken verder weg gestopt, waardoor het een onmogelijke opgave lijkt om ons toe te spreken. Dan maar op de ouderwetse manier, door veel slagwerk die de geluidsmuren steentje na steentje afbreken in het heftige Information Scare. De zang is slepend en gemeen, en weet zich los te wringen van de elektronica. Het bijtende gif verspreid zich vanuit de zwetende los gedanste poriën, en laat een zweem van walging achter. De bewaker van de onderwereld duwt ons de diepte in. Het slecht aflopende sprookje krijgt hier de naam Gatekeeper toe geëigend. Monotoon marcheren we het onheil tegemoet.

De spreker van GBH84 probeert het verraad netjes in te pakken. Ook al is een Engelse gentlemen kwaad, hij zal bijna altijd proberen zo correct mogelijk te klinken. Oorverdovend gaan we de confrontatie aan, met Test Dept. als onze strijdlustige metgezel. Het effect van deze sound komt minder zwaar binnen dan voorheen, blijkt weer eens dat de maatschappij ondertussen wel aan veel gruwelheden gewend is geraakt. Shockeren wil het niet meer, al zal live de zaal hiermee wel weg geblazen worden. De Oosterse tonen van Two Flames Burns geven gehoor aan een nieuwe taal, een andere levensstijl. Multicultureel, zonder onderscheid. Test Dept. laat ons niet meer als slaafse onderdanen verdwijnen in de gehaktmolen, daarvoor is de muziek niet meer tegendraads genoeg, wel weten ze de boel nog steeds flink op te schudden.  1. Speak Truth to Power
  2. Landlord
  3. Debris
  4. Full Spectrum Dominance
  5. Information Scare
  6. Gatekeeper
  7. GBH84
  8. Two Flames Burn