×

Recensie

Alternative

12 maart 2018

Television Personalities

Beautiful Despair

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Fire Records

Beautiful Despair Television Personalities Alternative 3.5 Television Personalities – Beautiful Despair Written in Music https://writteninmusic.com

Het oude werk van de onvolprezen Television Personalities werd de afgelopen tijd via Fire Records opnieuw uitgebracht. En nu is er Beautiful Despair, een verzameling songs, op primitieve wijze opgenomen in 1990, waarvan een aantal niet eerder op plaat of cd te beluisteren vielen (sommigen wél live). Andere songs kwamen in een meer geproduceerde versie op het album Closer To God (1992) terecht.

Dan Treacey was in de tweede helft van de jaren tachtig in goede doen, als het om songschrijven ging. Het leverde het goed ontvangen Privilege op in 1989. In de zomer van 1990 nam hij, thuis bij zijn muzikale partner Jowe Head (ooit lid van Swell Maps overigens), een paar handenvol songs op. Een viersporenrecorder, een simpele drummachine, wat gitaren, simpele percussie-instrumenten en oude synths; hiermee werd alles gedaan.

Wat nu blijkt is dat van het materiaal uit die zomer een bescheiden lo-fi pareltje gevormd kon worden. Soms innemend en aangrijpend, dan weer amusant of bijna infantiel. Opener Hard Luck Story Number 39 is nog vrij conventioneel maar tevens een prima start. Met het sfeervolle, diepe How Does It Feel To Be Loved? probeert Treacy het onbeschrijfelijke te beschrijven. Het levert een fijne en integere song op.

Sommige nummers zijn ronduit poppy en catchy, zoals Love Is A Four Letter Word en I Like That In A Girl, heerlijke rafelige indiepoprock. Het bleke I Don’t Want To Live This Life is ergens best pakkend. Met een toegankelijker geluid hadden deze songs een groter publiek kunnen bereiken, iets wat je je wel vaker realiseert bij Television Personalities. Dat is tevens een zinloze gedachte want deze band had doorgaans geen belangstelling voor muzikale vuistregels en abc’tjes.

Ander songs getuigen van Treacy’s regelmatig fragiele geestestoestand. I Get Frightened Too is indringend en een confrontatie met wanhoop. Dit geldt ook de Beautiful Despair met zijn diepe bas en niet aflatende gitaargolfjes. My Very First Nervous Breakdown wordt met iets meer relativeringsvermogen gebracht: ‘You’ll have to excuse me / I’m having my first nervous breakdown’.

Er zijn nog meer curieuze momenten. Dat de heren van Television Personalities een gezond gevoel voor humor hadden, was via hun titels, teksten en muziek al bekend natuurlijk. Een nummer als If You Fly Too High, ooit opgenomen in Duitsland, is ouderwets maf en handelt over een ontmoeting met Evan Dando van The Lemonheads. Zo valt er tussen de confronterende naaktheid en wanhoop ook regelmatig nog wat te lachen en is dit al met al een welkome aanvulling op de discografie van Television Personalities. 1. Hard Luck Story Number 39
 2. Razor Blades & Lemonade
 3. How Does It Feel to Be Loved
 4. Love Is a Four Letter Word
 5. Beautiful Despair
 6. If You Fly Too High
 7. Have a Nice Da
 8. I Get Frightened Too
 9. Goodnight Mr. Spaceman
 10. Honey for the Bears
 11. I Don't Want to Live This Life
 12. I Like That in a Girl
 13. My Very First Nervous Breakdown
 14. I Suppose You Think It's Funny
 15. This Heart's Not Made of Stone