×

Recensie

Pop

25 oktober 2013

Tears For Fears

The Hurting (deluxe edition)

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Phonogram

The Hurting (deluxe edition) Tears For Fears Pop 5 Tears For Fears – The Hurting (deluxe edition) Written in Music https://writteninmusic.com

Met je band op een eerste album een verpletterende indruk achterlaten lukt maar weinig bands. Het Britse duo Tears For Fears maakte met het geniale en volslagen anders klinkende The Hurting zo’n verpletterend debuut. Het album is nu in een mooie dubbele versie uit met veel niet eerder uitgebracht werk.

In 1983, midden in de new wave, was daar ineens The Hurting van Tears For Fears. Een debuutalbum dat met zijn gelaagde, super uitgebalanceerde, songs een volslagen eigen, andere en dwarse collectie songs had binnen alles wat er toen uitkwam. Afkomstig uit ontwrichte gezinnen en behandeld via de zogenaamde scream therapy (een methode waar John Lennon bekend mee was geworden) waren Roland Orzabel en Curt Smith in hun teksten ook nog eens ontzettend openhartig, soms zelfs pijnlijk openhartig. Succes lag dus absoluut niet voor de hand. Maar de songs bleken zo vol muzikale genialiteit en de melodieën waren zo overrompelend dat het album al snel een weg naar een groot publiek wist te vinden. Geholpen door de singles als Pale Shelter, Suffer The Children en vooral Change en Mad World.

Het blijft een bizar verschijnsel waar deze songs ineens vandaan kwamen. Orzabel en Smith hadden de koppen bij elkaar gestoken na het uiteen gaan van hun band The Graduate, een band die modrock speelde. Maar de inspiratie die de mannen uit hun therapie haalden en daaruit hervonden geestelijke vrijheid bracht hun tot het schrijven van volledig andere muziek. Bizar genoeg was hun muziek in 1983 voor velen genre-onplaatsbaar en werd de band vaak als synthiband versleten. (Nou ja, dat gebeurde ook met Talk Talk). Onbegrijpelijk als je er nu op terugkijkt. The Hurting is volbloed pop met een zeer intelligent en rafelig randje. Luister alleen al naar de super spannende opbouw van het titelnummer dat het album opent en je weet genoeg. The Hurting is een album dat na ruim 30 jaar nog steeds zo spannend en energiek klinkt.

Op de dubbel deluxe edition (er is ook een box met 3CDs en een live DVD uitgebracht) die nu als 30th Anniversary editon is uitgebracht is naast een mooi opgepoetste versie van The Hurting een tweede CD toegevoegd die onder meer een vroege versie van Pale Shelter (zowel als single als 12 inchversie), diverse uitvoeringen van Suffer The Children (inclusief de instrumentale versie en de originele 12inch versie) bevat. Ook op het extra album is de zogenoemde ‘nieuwe versie’ van de single Change (origineel toegevoegd aan de UK cassette van The Hurting) te horen net als de vroege b-kanten Ideas As Opiates, The Prisoner en Wino.

Tracklisting The Hurting (deluxe edition):

CD 1 (The Hurting – Original Album)

 1. The Hurting
 2. Mad World
 3. Pale Shelter (You Don’t Give Me Love)
 4. Ideas As Opiates
 5. Memories Fade
 6. Suffer The Children
 7. Watch Me Bleed
 8. Change
 9. The Prisoner
 10. Start Of The Breakdown

CD 2 (B-Sides and Remixes):

 1. Suffer The Children (7″ Version)
 2. Pale Shelter (You Don’t Give Me Love)
 3. The Prisoner (B-side)
 4. Ideas As Opiates (B-side)
 5. Change (New Version)
 6. Suffer The Children (Remix)
 7. Pale Shelter (You Don’t Give Me Love) (Extended Version)
 8. Mad World (World Remix)
 9. Change (Extended Version)
 10. Pale Shelter (Extended Version)
 11. Suffer The Children (Instrumental)
 12. Change (7″ Edit)
 13. Wino (B-Side)
 14. The Conflict (B-Side)
 15. We Are Broken (B-Side)
 16. Suffer The Children (Promo CD Version)


 1. Ideas As Opiates (Peel Session 1/9/1982)
 2. Suffer The Children (Peel Session 1/9/1982)
 3. The Prisoner (Peel Session 1/9/1982)
 4. The Hurting (Peel Session 1/9/1982)
 5. Memories Fade (David Jensen BBC Session 20/10/1982)
 6. The Prisoner (David Jensen BBC Session 20/10/1982)
 7. Start Of The Breakdown (David Jensen BBC Session 20/10/1982)
 8. The Hurting (David Jensen BBC Session 20/10/1982)
 9. Start Of The Breakdown (Live At Oxford Apollo/ April 8th 1983)
 10. Change (Live)