×

Recensie

Pop

07 mei 2012

Talk Talk – (2012

The Colour Of Spring

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Parlophone

The Colour Of Spring Talk talk Pop 4.5 Talk Talk – The Colour Of Spring (2012 re-issue) Written in Music https://writteninmusic.com

The Colour Of Spring was in 1986 het derde album van het Britse Talk Talk. Het album liet de band in enorme muzikale groei horen en bleek gelijk hun eerste meesterwerk.

Met de albums Talk Talk (1982) en It’s My Life (1984) had de band uit London laten horen aanstekelijke songs te kunnen schrijven. Al werden deze songs wel grotendeels gedreven door een gemakkelijk in het oor liggende poppy sfeer waarbij synthesizers een voorname rol speelden. Met hits als Talk Talk, Such A Shame en It’s My Life werd naamsbekendheid gegenereerd. Vooral buiten hun thuisland opvallend genoeg. Hoewel het tweede album It’s My Life al een behoorlijke muzikale stap voorwaarts was ten opzichte van het debuut, had niemand kunnen voorspellen hoe groot de volgende muzikale evolutie zou worden.

The Colour Of Spring is een verzameling songs van een band in optimale creatieve ontwikkeling. Werkelijk alle 8 songs op het album zijn verslavend mooi. Songs die geschreven werden door zanger Mark Hollis en Tim Friese-Greene, de toetsenman/producer die met het tweede album It’s My Life tot de band toegetreden was. Waar Hollis voor dat album nog het gros van de songs alleen had geschreven vonden hij en Friese-Greene elkaar op The Colour of Spring in uitdagende composities die buiten de geordende popmechanismen vielen. Niet alleen muzikaal maar zeker ook tekstueel. Voordat het derde Talk Talk album verscheen was daar reeds de prachtsingle Life’s What You Make It, een song die een andere band liet horen. Een meer organisch en warmer geluid met een prachtige muzikale hook en een Hollis in topvorm. Terecht werd de song een wereldwijde hit. Ook thuisland Engeland omarmde de band nu. Met de tweede single Living In Another World werd dat succes geëvenaard.

The Colour of Spring is een zeer rijk album dat de grenzen van de pop opzoekt. Beide eerder genoemde singles zijn daar treffende voorbeelden van. Maar zeker ook de prachtige albumopener Happiness Is Easy, die door z’n stuwende ritme, magische baslijn en prachtige melodielijnen tot een muzikale oase uitgroeit. En waar zoveel anderen de band voorgingen met volledig misplaatste kinderkoren past dit koor in de openingssong als gegoten. En ja, dat intro van I Don’t Believe In You, dan ben je toch gelijk verkocht? Wat een briljante song blijft dat toch en zonder twijfel een van de beste zangperformances van Hollis. Prachtig hoe hij tegen de opzwepende arrangementen opzingt. Als na het stevige Life’s What You Make It vervolgens de sferische klanken van April 5th ben je de Talk Talk van de eerste twee albums helemaal kwijt.

Voor een ieder die Talk Talk in de jaren 80 ooit live heeft gezien weet dat Living In Another World een ware sensatie was. De lekker stevige drums die op het gros van de songs van het album aanwezig zijn krijgen op deze song een extra drive, net als op de albumopvolger Give It Up. Ook al zo’n song die na een keer draaien niet meer uit je hoofd te krijgen is. En hoe mooi is die overgang van het ingetogen Chameleon Day naar de briljante Colour Of Spring slotsong Time It’s Time wel niet? Wonderbaarlijk hoe die laatste song zich trouwens in lagen openbaart. Een absoluut genot voor het oor en opvallend hoe geweldig die song na 26 jaar nog steeds klinkt.

De heruitgave op prachtig 180grams vinyl heeft een extra DVD met daarop naast all songs van het album in briljant audio, de b-side It’s Getting Late In The Evening.

Tracklisting The Colour Of Spring:

 1. Happiness is Easy
 2. I Don’t Believe In You
 3. Life’s What You Make It
 4. April 5th
 5. Living In Another World
 6. Give It Up
 7. Chameleon Day
 8. Time It’s Time

DVD bij de vinylversie van het album:

 1. Happiness is Easy (Audio Only DVD)
 2. Life’s What You Make It (Audio Only DVD)
 3. Living In Another World (Audio Only DVD)
 4. Chameleon Day (Audio Only DVD)
 5. I Don’t Believe In You (Audio Only DVD)
 6. April 5th (Audio Only DVD)
 7. Give It up (Audio Only DVD)
 8. Time It’s Time (Audio Only DVD)
 9. It’s Getting Late In the Evening (Audio Only DVD)


 1. Happiness Is Easy
 2. I Don't Believe In You
 3. Life's What You Make It
 4. April 5th
 5. Living In Another World
 6. Give It Up
 7. Chameleon Day
 8. Time It's Time