×

Recensie

Pop

10 oktober 2010

Supertramp – (dubbele deluxe

Breakfast in America

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: A&M

Breakfast in America Supertramp Pop 4.5 Supertramp – Breakfast in America (dubbele deluxe edition) Written in Music https://writteninmusic.com

Met een deluxe dubbeleditie van Breakfast In America van het Britse Supertramp wordt het meesterwerk van de band in volle glorie opnieuw uitgebracht.

Breakfast In America was het zesde album van Supertramp en de opvolger van het succesvolle Even In The Quietest Moments, waarvan de single Give A Little Bit de wereldwijde doorbraak van de band had betekend. Omdat de band met dat album voor het eerst ook in Amerika goed had gescoord werd besloten om de bakens van Londen naar Los Angeles te verzetten en een grote Amerikaanse doorbraak te gaan bewerkstelligen. De opnamen voor het album namen uiteindelijk een dik half jaar in beslag maar de band was overtuigd van de kwaliteit van de songs toen ze de studio uitkwamen. Ze kregen volledig gelijk!

Breakfast In America bevat de meest toegankelijke songs die de band maakte. Meer pop dan progressive rock dan we van ze gewend waren. De songs met slimme hooks en zeer pakkende melodieën bleken een zeer groot publiek aan te spreken. Er werden maar liefst 4 singles van het album getrokken (Logical Song, Take The Long Way Home, Goodbye Stranger en de titeltrack) die allen grote hits werden. Voor de diehard Supertramp fans waren juist songs als albumopener Gone Hollywood en albumafsluiter Child In Vision de favoriete stukken.

Het album kan gezien worden als het opus magnum van de band waarin alle songschrijfkwaliteiten van het duo Rick Davies en Rodger Hodgson optimaal uit de verf kwamen op een zeer coherent klinkend album. Het album werd door het publiek wereldwijd verslonden. Er werden in totaal meer dan 18 miljoen exemplaren van verkocht. Het betekende tevens het begin van het einde van de band. Tijdens op opnamen waren de tegenstellingen in karakter van voormannen Davies en Hodgson duidelijker dan ooit geworden. Er werd nog een album in de oorspronkelijke bandsamenstelling gemaakt (Famous Last Words) en daarna vertrok Hogson om een, niet geheel geslaagde, solo carrière te beginnen. Davies ging met Supertramp door.

Het opvallende artwork van Breakfast In America door Mike Doud , met Manhattan als ontbijttafel opgedekt, en actrice Kate Murtagh als Vrijheidsbeeld/serveerster hielp mee het album naar grote verkoophoogten op te tillen. De ‘breakfast’ foto van de band op de achterkant van de hoes werd genomen in Bert’s Mad House, een bekende diner op Manhattan.

De dubbele deluxe editie van het album bevat naast een remasterde versie van het album tevens en live CD. De opnamen werden gemaakt in Parijs. Londen en Miami in het jaar van uitkomen van het album. Een dik boekje met heel veel informatie over het maken en het succes van het album is in de verpakking bijgesloten.

Tracklisting Breakfast In America, Deluxe Edition:

Disc 1

 1. Gone Hollywood – 5:20
 2. The Logical Song – 4:10
 3. Goodbye Stranger – 5:50
 4. Breakfast in America – 2:38
 5. Oh Darling – 3:58
 6. Take the Long Way Home – 5:08
 7. Lord Is It Mine – 4:09
 8. Just Another Nervous Wreck – 4:26
 9. Casual Conversations – 2:58
 10. Child of Vision – 7:25

Disc 2

 1. The Logical Song (Live At Pavillon de Paris) – 4:06
 2. Goodbye Stranger (Live At Pavillon de Paris) – 6:11
 3. Breakfast In America (Live At Wembley) – 3:05
 4. Oh Darling (Live In Miami) – 4:21
 5. Take The Long Way Home (Live At Wembley) – 4:48
 6. Another Man’s Woman (Live At Pavillon de Paris) – 7:32
 7. Even In The Quietest Moments (Live At Pavillon de Paris) – 5:36
 8. Rudy (Live At Wembley) – 7:29
 9. Downstream (Live At Pavillon de Paris) – 3:28
 10. Give A Little Bit (Live At Pavillon de Paris) – 4:03
 11. From Now On (Live At Wembley) – 6:53
 12. Child Of Vision (Live At Pavillon de Paris) – 7:32


 1. Gone Hollywood
 2. The Logical Song
 3. Goodbye Stranger
 4. Breakfast In America
 5. Oh Darling
 6. Take The Long Way Home
 7. Lord Is It Mine
 8. Just Another Nervous Wreck
 9. Casual Conversations
 10. Child Of Vision