×

Recensie

Electronic

28 november 2020

Submarine FM

Crawl

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Slab Note

Crawl Submarine FM Electronic 3.5 Submarine FM – Crawl Written in Music https://writteninmusic.com

Verveeld geraakt door het gebrek aan uitdaging bundelen in kunststad Lyon een groep van creatieve jongeren hun culturele krachten tot een collectieve anarchistische sub-beweging die ze de naam L‘Affect meegeven. Door zich als een sterke invloedrijke universele gemeenschap te presenteren bieden de inspirerende kunstenaars elkaar genoeg groeimogelijkheden om zich verder te ontplooien en ontwikkelen. Een bijzonder effectief gezelschap die nu onder toezicht van het Slab Note label Submarine FM de mogelijkheid bied om zich met Crawl bij het grotere publiek te introduceren.

De draaiende motor daarachter is Rémi Das Neves, een met experimenteerdrift bevlogen wonderkind pur sang, die zich vanuit de in Villeurbanne gevestigde Nationale school voor muziek, dance en drama tot een veelzijdig talentvol muzikant ontwikkelt. Na zijn voltooide opleiding gaat hij in eerste instantie als jazz drummer aan de slag. Zijn diversiteit en leergierigheid brengt hem vervolgens bij de math rockers van Çub en de elektropop van Wild Wild Wave. Het levert hem meer dan genoeg bagage op om onder het pseudoniem Submarine FM een handvol aan EP’s uit te brengen. Een voorstudie welke uiteindelijk tot Crawl leidt.

Submarine Fm dompelt je onder in een vloeibare klankenpalet aan doordringende techno en rustgevende ambient welke in de lijn liggen van artiesten die vanuit de illegale rave party’s zich tot invloedrijke grote dance acts ontwikkelen. Deze voedingsrijke bodem vormt de basis voor Crawl, waarmee hij meer de oorsprong van deze ontwikkeling opzoekt. Het diepzee duikende Intro is het begin van een ontdekkingstocht die zich ver beneden de oppervlakkige bereikbare geluidsgolven afspeelt. Door veelzijdig gebruik te maken van spannende synthesizertonen en doordringende gecoördineerde noise creëert hij zijn eigen indrukwekkende belevingswereld waarin kleurrijke waterwezens leven die hun opwachting in een fantasierijke omgeving maken.

Akinator en het afsluitende Shingles poedelen sprankelend in een verkoelend badje van stevige deephouse, waarna het zich al trippend als heerlijke dansbare retro clubtracks tot je opdringt. Brutaal bewandeld Submarine FM de digitale Krautrock snelweg om daarbij bij de hypnotiserende opzwepende dreamhouse trance van Coquillages, huilende synthpop wezens in het pastorale Yourte, de mechanische drum & bass tijdmachine van Crawl en de elektro-noise van het zuigende Happiness Manager tussenstops te maken.

Helaas kiest Submarine FM er niet voor om de categorische vintage filmische toekomstmuziek netjes in elkaar over te laten lopen. Het leent zich er namelijk wel perfect voor. Hierdoor is Crawl een mooi breekbaar miniatuur kunstwerk waarbij de stabiele vaste koppelstukken ontbreken en het daardoor soms wat fragiel overkomt. Waarschijnlijk is dit probleem in een energieke live set eenvoudig te verhelpen. Een bijzonder aangenaam debuut.  1. Intro
  2. Akinator
  3. Coquillages
  4. Yourte
  5. Crawl
  6. Happiness Manager
  7. Mole Asmr
  8. Shingles