×

Recensie

Electronic

28 november 2020

Submarine FM

Crawl

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Slab Note

Crawl Submarine FM Electronic 3.5 Submarine FM – Crawl Written in Music https://writteninmusic.com

Verveeld geraakt door het gebrek aan uitdaging bundelen in kunststad Lyon een groep van creatieve jongeren hun culturele krachten tot een collectieve anarchistische sub-beweging die ze de naam L‘Affect meegeven. Door zich als een sterke invloedrijke universele gemeenschap te presenteren bieden de inspirerende kunstenaars elkaar genoeg groeimogelijkheden om zich verder te ontplooien en ontwikkelen. Een bijzonder effectief gezelschap die nu onder toezicht van het Slab Note label Submarine FM de mogelijkheid bied om zich met Crawl te introduceren bij het grotere publiek.

De draaiende motor daarachter is Rémi Das Neves, een met experimenteerdrift bevlogen wonderkind pur sang, die zich vanuit de in Villeurbanne gevestigde Nationale school voor muziek, dance en drama heeft ontwikkeld tot een veelzijdig talentvol muzikant. Na zijn voltooide opleiding gaat hij in eerste instantie als jazz drummer aan de slag. Zijn diversiteit en leergierigheid brengt hem vervolgens bij de math rockers van Çub en de elektropop van Wild Wild Wave. Het levert hem meer dan genoeg bagage op om onder het pseudoniem Submarine FM een handvol aan EP’s uit te brengen. Een voorstudie welke uiteindelijk tot Crawl zal leiden.

Submarine Fm dompelt je onder in een vloeibare klankenpalet aan doordringende techno en rustgevende ambient die in de lijn liggen van de artiesten die zich vanuit de illegale rave party’s ontwikkelen tot invloedrijke grote dance acts. Deze voedingsrijke bodem vormt de basis voor Crawl, waarmee hij meer de oorsprong van deze ontwikkeling opzoekt.

Het diepzee duikende Intro is het begin van een ontdekkingstocht die zich ver beneden de oppervlakkige bereikbare geluidsgolven afspeelt. Door veelzijdig gebruik te maken van spannende synthesizertonen en doordringende gecoördineerde noise creëert hij zijn eigen indrukwekkende belevingswereld waar kleurrijke waterwezens leven die hun opwachting maken in een fantasierijke omgeving.

Akinator en het afsluitende Shingles poedelen sprankelend in een verkoelend badje van stevige deephouse, waarna het zich al trippend tot je opdringt als heerlijke dansbare retro clubtracks. Brutaal bewandeld Submarine FM de digitale Krautrock snelweg om daarbij tussenstops te maken bij de hypnotiserende opzwepende dreamhouse trance van Coquillages, huilende synthpop wezens in het pastorale Yourte, de mechanische drum & bass tijdmachine van Crawl en de elektro-noise van het zuigende Happiness Manager.

Helaas heeft Submarine FM er niet voor gekozen om de categorische vintage filmische toekomstmuziek netjes in elkaar over te laten lopen. Het leent zich er echter namelijk wel perfect voor. Hierdoor is Crawl een mooi breekbaar miniatuur kunstwerk geworden waarbij de stabiele vaste koppelstukken ontbreken en het daardoor soms wat fragiel overkomt. Waarschijnlijk is dit probleem in een energieke live set eenvoudig te verhelpen. Een bijzonder aangenaam debuut.  1. Intro
  2. Akinator
  3. Coquillages
  4. Yourte
  5. Crawl
  6. Happiness Manager
  7. Mole Asmr
  8. Shingles