×

Recensie

Rock

04 februari 2013

Stevie Ray Vaughan

Texas Flood (legacy edition)

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Epic

Texas Flood (legacy edition) Stevie Ray Vaughan Rock 4 Stevie Ray Vaughan – Texas Flood (legacy edition) Written in Music https://writteninmusic.com

Met zijn debuut Texas Flood werd in 1983 gelijk duidelijk dat gitarist/zanger Stevie Ray Vaughan een weergaloos talent was. Een van die gitaristen die met zijn wervelende spel een ware legende zou kunnen worden. Na 6 zeer overtuigende albums vond Vaughan, na een veel te korte carrière, in augustus 1990 de dood door een rampzalig helikopterongeluk. Een legende was hij toen (inderdaad) al.

Texas Flood kwam uit in juni van 1983, 2 maanden nadat de wereld kennis had gemaakt met een geweldige nieuwe gitarist via het album Let’s Dance van David Bowie. Vaughan en Bowie waren elkaar een jaar daarvoor tegengekomen op het Montreux Jazz Festival en Bowie was zo geïmponeerd door Vaughan’s spel dat hij hem uitnodigde op zijn ‘nieuwe’ album mee te spelen. Net getekend bij EMI wilde Bowie een toegankelijk album maken. Een album vol slimme, briljant geschreven popsongs met een duidelijke rhythm & bluessfeer. De op dat moment zeer succesvolle Nile Rodgers (de gitarist van de legendarische disco/funk formatie Chic) werd als producer aangetrokken en Bowie gaf Vaughan alle vrijheid zijn geweldige spel te laten horen. Nile Rodgers speelde alle slagpartijen in en Vaughan kon daaroverheen soleren. Songs als het titelnummer, Criminal World (geschreven door Peter Godwin en Duncan ‘Wild Places’ Browne toen ze nog samen in de midden jaren 70 band Metro speelden) en natuurlijk China Girl (een song door Bowie en Iggy Pop geschreven en die door Pop eerder was opgenomen voor dienst geweldige album The Idiot) kregen door Vaughan’s spel een zeer duidelijke muzikale injectie.

Toen Let’s Dance, met het titelnummer als grote wereldhit, al snel zeer succesvol bleek plande Bowie een tour om het album ook live ten gehore te brengen. Vaughan, die net getekend door Epic een debuutalbum had opgenomen, haakte af, ondanks Bowie’s aandringen. Vaughan ging liever met zijn eigen Double Trouble (bassist Tommy Shannon en drummer Chris Layton) op tour. Hoe opmerkelijk en eigenzinnig de stap ook was (velen verweten Vaughan arrogantie om te denken dat hij zomaar een tour met Bowie kon afzeggen…) het bleek een zeer succesvolle. Via Bowie had hij zich in de kijker gespeeld van een groot publiek maar met zijn debuut Texas Flood trok hij een heel andere koers en dus ook een ander publiek als Bowie.

De blues, noem het Texas blues, waarmee het album vol staat is dan ook hopeloos aanstekelijk. Aangespoord door zijn oudere broer Jimmy (Fabulous Thunderbirds) had Stevie Ray het gitaarspelen vanaf zijn 7de jaar tot een missie te verheven en op zijn 17de besloot hij school te verlaten en zich helemaal op de muziek te storten. Met de jaren die volgden werd zijn spel alleen maar rijker en gevarieerder. Vaughan en Double Trouble namen hun eerste demo in 3 dagen op in de privé studio van Jackson Browne (die Vaughan, naast Bowie, ook ontmoet had op Montreux Jazz 1982) in Los Angeles. Het was in het Thanksgiving weekend van 22-24 november 1982.

Via die demo en Vaughan’s handige contacten werd het opvallende gitaarspel van Vaughan gespot door legende John Hammond Sr. (de man die Aretha Franklin, Leonard Cohen, Bob Dylan en Bruce Springsteen voor Columbia vastlegde) die hem bij Epic (een aan Sony gelieerd platenlabel) introduceerde. Een deal werd daarna snel beklonken en de mannen kregen de mogelijkheid om de opnamen bij te schaven (vocalen, mix en mastering) in het begin van 1983. Texas Flood zag in juni 1983 het licht.

Veel van de songs werden door het trio al jarenlang gespeeld en vonden op Texas Flood hun ideale versie. Met geluidsman Richard Mullen nam de band op terwijl ze samen speelden in een kleine cirkel. De legende gaat dat de band 1 dag nodig had om alle apparatuur op te stellen en de juiste sound te vinden. (Mullen: ‘Just one mic on everything. I used two Shure SM57s on his guitar amps—one on a Fender Vibroverb with a 15-inch Altec Lansing speaker, and one on a Dumble 4×12″ bottom (with Electro-Voice speakers) connected to a Dumble head. Stevie played through two Vibroverbs, but I only miked one of the speakers in one of them. I positioned the mics about three or four inches off the cabinet at about a 45 degree angle to the cone. The only effect he used was an Ibanez Tube Screamer’). De 2 andere dagen werden gebruikt om de best mogelijke versies van de songs op te nemen.

Het blijft bizar om te horen hoe ver in muzikale ontwikkeling de band tijdens de opname voor het debuut al was. Teaxs Flood klinkt als een ware wervelwind en heeft een drive die menig album volledig ontbeert. Alsof het de opname van hun leven is. Vaughan speelt de absolute sterren uit de hemel maar Tommy Shannon en Chris Layton geven hem de basis die zijn spel nodig heeft. Daarnaast overtuigt Vaughan volop met zijn zang die lekker rauw, soulful en puur klinkt. Menig song van het album, zoals Howlin’ Wolf’s Mary Had A Little Lamb, albumopener Love Struck Baby en Pride And Joy zouden absolute live favorites worden en blijven. Daarnaast werd in het weergaloze Testify de grote invloed van Jimi Hendrix in Vaughan’s fabuleuze spel duidelijk. Texas Flood is een enerverend debuut en een overdonderend visitekaartje van ‘s mans kunnen.

De net uitgekomen Legacy edition van Texas Flood heeft 2 CD’s. Een CD met het originele album (geremastered plus bonus track Tin Pan Alley (aka Roughest Place In Town)) en de 2de CD is volledig gevuld met live opnamen van een concert dat de band gaf in hetzelfde jaar (1983) in Philadelphia. Dat de mannen toen al op eenzame hoogte stonden wordt met de eerste trits songs gelijk al duidelijk. Hun enorme drive, swing en dikke blues wordt vermengd tot een weergaloze eenheid. Tussen die live opnamen ook reeds hun versie van Hendrix’s Voodoo Child (Slight Return) die later op het tweede album Couldn’t Stand The Weather (1984) kwam te staan. Het uitstekende bijgesloten live album is een zeer waardevolle aanvulling op het originele album.

Tracklisting Texas Flood :

CD1 (Original album):

 1. Love Struck Baby
 2. Pride and Joy
 3. Texas Flood
 4. Tell Me
 5. Testify
 6. Rude Mood
 7. Mary Had A Little Lamb
 8. Dirty Pool
 9. I’m Cryin’
 10. Lenny

Bonus track:

 • Tin Pan Alley (aka Roughest Place In Town)

CD2 (Live at Ripley’s Music Hall, Philadelphia, October 20, 1983):

 1. Testify
 2. So Excited
 3. Voodoo Child (Slight Return)
 4. Pride and Joy
 5. Texas Flood
 6. Love Struck Baby
 7. Mary Had A Little Lamb
 8. Tin Pan Alley (aka Roughest Place In Town)
 9. Little Wing/Third Stone From The Sun


 1. Love Struck Baby
 2. Pride And Joy
 3. Texas Flood
 4. Tell Me
 5. Testify
 6. Rude Mood
 7. Mary Had A Little Lamb
 8. Dirty Pool
 9. I'm Cryin'
 10. Lenny