×

Recensie

Pop

03 oktober 2012

Steve Winwood – (2012 DeLuxe

Arc Of A Diver

Geschreven door: Ron de Joode

Uitgebracht door: Island / Universal

Arc Of A Diver Steve Winwood Pop 4.5 Steve Winwood – Arc Of A Diver (2012 DeLuxe Edition) Written in Music https://writteninmusic.com

Steve Winwood had al een hele carrière achter de rug toen hij in 1977 aan zijn solo-avontuur begon. Met Traffic, Blind Faith en de Spencer Davis Group vestigde hij zijn naam als Grote Popjongen en muzikaal wonderkid, maar in het midden van de jaren ’70 was hij het allemaal zat en nam hij afscheid van het leven in een band.

Zijn debuutalbum uit 1977 maakte de commerciële verwachtingen helaas niet waar en duurde het drie jaar vooraleer op de laatste dag van 1980 de opvolger van het titelloze debuut verscheen. En ditmaal was het wel meteen raak: Arc Of A Diver kreeg wel aandacht en radio-airplay en scoorde hij met While You See A Chance die broodnodige hit. En bleek het nummer niet aan sleet onderhevig te zijn.

En met solo bedoelde Winwood ook solo: het hele album maakte hij in zijn eentje. Een redelijk riskante onderneming, want zeker na de tegenvallende verkoop van zijn debuutalbum was het met de opvolger erop of eronder. En het werd erop: Arc Of A Diver werd ook door de critici goed ontvangen en de toegankelijke soulful popsongs bleken een een breed publiek aan te spreken, hetgeen zich uitte in positieve verkoopcijfers, die tevreden gezichten bij zowel de maker als de platenmaatschappij opleverden. Winwood slaagde erin om met dit album een nieuw publiek aan te boren, want een man van zijn statuur draagt toch zijn eigen geschiedenis met zich mee. En kan dat wel eens een ballast zijn wanneer nieuwe wegen worden ingeslagen. In dat opzicht was Arc Of A Diver dan ook een risico.

Zoals bij zoveel reissues van albums die in de tot dan toe beschikbare versies gedurende de loop van de jaren regelmatig de gang naar de draaitafel of CD-speler hebben gemaakt, is een objectief oordeel over de historische waarde ervan lastig te maken. Vanwege het ontbreken van objectiviteit. Daar staat wel tegenover dat de kwaliteit en de waarde van het album kan worden afgezet tegen het aantal malen dat het gedurende de loop van de jaren werd beluisterd. En Arc Of A Diver behoort tot die categorie albums die ontelbare keren werd ondergaan.

Arc Of A Diver is dan ook nu nog een album, dat 32 jaar later nog steeds dat statige 80’s werkstuk is, dat nog immer het gevoel oproept, dat identiek is aan dat toen het album pas verscheen. Iedere draaibeurt bevestigt dat Arc Of A Diver geen enkel slecht nummer kent en dat die 40 minuten voorbij zijn voordat je er erg in hebt. Maar wat in die 40 minuten gebeurt is van een tijdloze kwaliteit. Zeven nummers die gekenmerkt worden door een aangename en niet opdringerige luchtige sound, die on-Europees aandoet en een mix bevat van invloeden uit de zwarte muziek en ook nu nog heel erg soulful klinkt, maar tegelijkertijd de compactheid en toegankelijkheid kent die bij een popnummer hoort. Of het nu de frivole opener While You See A Chance, het broeierige Night Train of het meeslepende Spanish Dancer is, Arc Of A Diver verveelt na al die jaren nog steeds niet en kan met recht als een klassieker bestempeld worden.

De re-issue van het album was al tijdenlang gewenst, vanwege de ondermaatse geluidskwaliteit van de tot nu verkrijgbare persingen, die alweer van jaren geleden dateren. Het draait dan ook bij deze DeLuxe Edition vooral om de verbeterde geluidskwaliteit en minder om de extra tracks, want met een beetje duwen en inmeten had de gepresenteerde muziek op één schijfje kunnen passen. Op Disc 1 is het geremasterde album te vinden, de tweede disc bevat de singleversie van het titelnummer, een instrumentale versie van Night Train en een 2010 versie van Spanish Dancer plus nog een radio documentaire, die door de BBC werd uitgezonden. Leuk om erbij te hebben, maar natuurlijk een erg karige oogst. Eigenlijk de naam DeLuxe Edition onwaardig. Belangrijkste is dat er eindelijk op een iets audiofieler niveau naar Arc Of A Diver geluisterd kan worden. Verwacht echter geen state of the art productie, maar een niet opdringerig geproduceerd popalbum van een artiest die al een hele sliert muziek op zijn naam had staan en pas op de helft van zijn toch wel indrukwekkende carrière was en alhoewel hij nooit een millionseller was, een onmisbare naam in de canon van de pop is gebleken. Een heruitgave om vrolijk van te worden.

Tracklisting Arc Of A Diver:

Disc 1

 1. While You See A Chance
 2. Arc Of A Diver
 3. Second-Hand Woman
 4. Slowdown Sundown
 5. Spanish Dancer
 6. Night Train
 7. Dust

Disc 2

 1. Arc Of A Diver – The Steve Winwood Story (BBC Radio 2 documentary)
 2. Arc Of A Diver (edited US single version)
 3. Night Train (Instrumental Version from UK 12” single – previously unreleased on CD)
 4. Spanish Dancer (radio edit 2010 version)


 1. While You See A Chance
 2. Arc Of A Diver
 3. Second-Hand Woman
 4. Slowdown Sundown
 5. Spanish Dancer
 6. Night Train
 7. Dust