×

Recensie

Pop

01 oktober 2018

Steve Perry

Traces

Geschreven door: Richard Verbrugge

Uitgebracht door: Concord

Traces Steve Perry Journey Pop 2.5 Steve Perry – Traces Written in Music https://writteninmusic.com

Steve Perry was van 1977 tot 1987 en van 1995 tot 1998 de zanger van Journey. Die periode heeft hem geen windeieren gelegd want Journey verkocht miljoenen albums, verkocht tal van arena’s uit en ook in het download tijdperk bleek Journey een schot in de roos. Zo was het nummer Don’t Stop Believin’ lange tijd het meest gedownloade nummer.

Als soloartiest bracht hij twee albums uit: Street Talk (1984) en For The Love Of Strange Medicine (1994). Zijn nieuwe album Traces is dus het eerste levensteken in ruim twintig jaar. In de twintigste eeuw kreeg Perry als bijnaam “The Voice” wegens zijn grote bereik. Dat bereik is de laatste jaren wel wat minder geworden, maar als bijna zeventig jarige klinkt Perry nog altijd heel goed.

In muzikaal opzicht was Perry nooit een ruige kerel. Hij is de man van de poprock en mierzoete ballades. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Traces staat vol met softe popmuziek die nog veel toegankelijker is dan Journey’s meest commerciële album Raised On Radio. De single No Erasin’ die een paar weken geleden uitkwam blijkt een voorbode van het materiaal; rustig kabbelende popmuziek zonder scherpe randjes die makkelijk wegluistert. Liefhebbers van het latere Journey werk en Perry’s stem kunnen hun hart ophalen bij dit album en kunnen wegdromen bij liedjes als Easy To Love en Sun Shines Gray.

Hoewel romanticus Perry ruim de tijd had om nummers te schrijven, zijn de melodieën en teksten weinig verrassend. Het is allemaal veel te zoetsappig en voorspelbaar om echt te kunnen boeien. Je gedachten dwalen dan ook al snel af naar zaken die je nog moet regelen, of een boek dat je nog wilt lezen. Het is geluidsbelang voor de wat oudere generatie die opgroeide met Journey, Toto, Chicago en verwanten. Sterkste punten zijn de glasheldere productie, de loepzuivere harmoniezang en het kleurrijke artwork dat tal van referenties naar zijn carrière bevat. Minpunt is het gemis van Neal Schon’s gitaarwerk en de zouteloze nummers. Voor AOR met wat meer pit kun je beter luisteren naar Night Flight Orchestra of Work of Art.  1. No Erasin'
  2. We're Still Here
  3. Most Of All
  4. No More Cryin'
  5. In The Rain
  6. Sun Shines Gray
  7. You Belong To Me
  8. Easy To Love
  9. I Need You
  10. We Fly