×

Recensie

Roots

06 maart 2018

Stephen Stills & Judy Collins

Everybody Knows

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Cleopatra Records

Everybody Knows Stephen Stills & Judy Collins Roots 3 Stephen Stills & Judy Collins – Everybody Knows Written in Music https://writteninmusic.com

Wie had ooit nog verwacht van Stephen Stills en Judy Collins een album zouden uitbrengen? Everbody Knows is het album dat altijd was verwacht maar pas nu verschijnt.

Stephen Stills en Judy Collins ontmoetten elkaar in 1967 tijdens een concert van Eric Clapton in de Whiskey a Go Go in Los Angeles en vielen terstond voor elkaar. Hun relatie duurde dan wel niet lang, hun muzikale carrières startten wel met songs die daarop geïnspireerd waren. Het samen met David Crosby en Graham Nash als CSN uitgevoerde Suite Judy Blue Eyes en Helplessly Hoping brachten Stills wereldfaam en ook Collins zag haar carrière met Houses, haar ode aan Stills, ontluiken.

Een samenwerkingsalbum van Stills en Collins werd eigenlijk vanaf de vroege jaren zeventig al verwacht maar gebeurde dus nooit. Tot nu toe dan en als zeventigers (Stills is 73, Collins 78) maken ze nu hun samenwerkingsdebuut. Everybody Knows is een album waarop ze terugblikken op hun eigen carrières maar ook plukken uit de rijke muziekgeschiedenis. Zo is albumopener een remake van de The Travelling Wilburys’ wereldhit Handle With Care. Het is een niet echt sterke versie helaas en een wat verwarrende albumopener.

Veel beter zijn dan achtereenvolgens So Begins The Task, dat Stills eerder opnam met zijn band Manassas voor hun legendarische debuutalbum en dat ook op CSN’s 2012 was te vinden, en het verse, door Collins geschreven en gezongen, River of Gold. Mooie song, heel mooi gezongen. Sowieso valt gedurende het hele album op dat Collins op haar leeftijd nog steeds een voortreffelijke stem heeft. Veel beter dan Stills zijn stem heeft onderhouden; zijn stem heeft aan scherpte verloren en klinkt soms wat vlak. Al doet hij op Judy, een song die hij reeds laat jaren zestig schreef maar nooit op een album vastlegde, een goede poging.

Erg mooi is de Stills/Collins versie van Leonard Cohen’s Everybody Knows, de titelsong. Mooi hoe muziekgeschiedenis kan lopen: het was Collins die Cohen aanspoorde zelf zijn song op te gaan nemen nadat zij zijn Suzanne voor haar album In My Life (1967) had opgenomen. Songs of Leonard Cohen, dat nog in datzelfde jaar verscheen, betekende het begin van een glansrijke carrière die de muziekgeschiedenis veranderde.

Het is wederom Collins die met haar geweldige stem het nog steeds prachtige Houses nieuwe elan geeft. Tim Hardins Reason To Believe krijgt daarna van Stills een fletse, ongeïnspireerde, slappe versie mee. Met het samen gezongen Girl From The North Country van Bob Dylan, trekken ze dat weer wat recht. Juist ook omdat de instrumentatie kaal wordt gehouden het hun stemmen zijn die de song moeten dragen.

Het allermooiste stuk van het album is het eerder door Sandy Danny naar de eeuwigheid gezongen Who Knows Where The Time Goes. De manier hoe Collins, al helemaal gemeten haar leeftijd, de song naar zich toetrekt is indrukwekkend met de instrumentatie fraai in dienst van haar stem en in dienst van de song. Het uptempo Questions, eerder te horen op de klassieker Last Time Around van Buffalo Springfield blijft een wereldsong. Maar de nieuwe versie laat van het origineel maar weinig heel, vooral doordat Stills de song wel heel vlak zingt. Ook als albumafsluiter niet het allerbeste idee.

Everybody Knows is, door het door de muziekgeschiedenis gedreven verhaal, een zeer interessante plaat, maar de uiteindelijke samenwerking is een toch wat tegenvallende. Natuurlijk zijn het beide muzikanten/zangers die hun echt grote jaren al vele decennia achter zich hebben, maar je had gehoopt dat ze nog een keer zouden kunnen vlammen. Met een grote producer die had geholpen met de juiste songs, instrumentatie en sound zou Everybody Knows veel beter geweest zijn. Zoals Sandy Denny’s Who Knows Where The Time Goes door Collins naar een andere wereld wordt gezongen is daar een heel mooi voorbeeld van. De sfeer in die song had voor het gehele album de basis moeten zijn.  1. Handle With Care
  2. So Begins The Task
  3. River Of Gold
  4. Judy
  5. Everybody Knows
  6. Houses
  7. Reason To Believe
  8. Girl From The North Country
  9. Who Knows Where The Time Goes
  10. Questions