×

Recensie

Jazz

03 februari 2013

Stefano Battaglia Trio

Songways

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: ECM Records

Songways Stefano Battaglia Stefano Battaglia Trio Jazz 4.5 Stefano Battaglia Trio – Songways Written in Music https://writteninmusic.com

De begenadigde Italiaanse pianist Stefano Battaglia vond in een triobezetting met zijn vorige album The River of Anyder zijn prachtige vorm. Songways is al net zo bijzonder.

Battaglia’s interpretatie van muziek is immer verrassend te noemen. Zijn eerste albums hadden een duidelijke modern klassieke, Eigentijdse, inslag. Afgestudeerd als klassiek pianist maar volop beïnvloed door jazz en pop, was zijn liefde voor minimale muziek met eenduidige patronen en een voorkeur voor een bijna religieuze, barokke, inslag in de eerste jaren van albums opnemen, zijn handelsmerk. Daarbij zocht hij wel altijd een weerbarstige manier om zijn composities te spelen en op te nemen. Nadat hij reeds vele albums via kleine labels had uitgebracht, die buiten Italie toch redelijk ongemerkt waren gebleven, maakte hij met Raccolto, zijn eerste (dubbel)album voor het grote ECM, een grandiose entree op wereldwijd niveau. Een album vol piano trio jazz en een album met een meer klassieke improvisatiestructuur. Het daaropvolgende en wonderbaarlijk mooie Re:Pasolini maakte nog meer indruk. Volledig geïnspireerd door alles wat de legendarische Italiaanse schrijver/filmmaker Pier Paolo Pasolini maakte, bereikte Battaglia op het (dubbel)album in composities een welhaast geniale hoogte. Re;Pasolini is een opzienbarend meesterwerk.

Volledig anders klonk de samenwerking met geluidskunstenaar (en percussionist) Stefano Rabbia op Pastorale. Vreemdsoortige geluidscollages met knisperende beats vermengd met de serene pianoklanken van Battaglia maakten Pastorale intrigerend en buitengewoon. Met The River of Anyder keerde Battaglia in 2011 geniaal terug naar de piano trio jazz. Met briljant spel werden de immer verrassende composities tot een intrigerend geheel gesmeed. Het was terecht een van de meest geroemde albums binnen de jazz van dat jaar.

Die lijn wordt met het nieuwe album Songways prachtig doorgezet. Wederom vindt het trio een ideale vorm in compositie en spannende improvisatie. Elke compositie heeft een prachtige balans in avontuur en structuur, heeft dan weer een uitdagende improvisatie, dan weer een melodische, zelfs lyrische sfeer. Het geweldige spel van Battaglia en bassist Salvatore Maoire en drummer Roberto Dani is buitengewoon. Zowel uitdagend als briljant op elkaar aansluitend. Vanaf albumopener Euphonia Elegy wordt een prachtige spanningsboog opgebouwd die tot en met slotcompositie Babel Hymn stand houdt en waarin elke compositie zijn ideale plek vindt. Songways is wederom een album dat uitdaagt en verrast. Een album dat tot een van de allerbeste van dit jaar gerekend zal gaan worden.

Tracklisting Songways:

 1. Euphonia Elegy
 2. Ismaro
 3. Vondervotteimittis
 4. Armonia
 5. Mildendo Wide Song
 6. Monte Aanlogo
 7. Abdias
 8. Songways
 9. Perla
 10. Babel Hymn


 1. Euphonia Elegy
 2. Ismaro
 3. Vondervotteimittis
 4. Armonia
 5. Mildendo Wide Song
 6. Monte Analogo
 7. Abdias
 8. Songways
 9. Perla
 10. Babel Hymn