×

Recensie

Alternative

09 april 2021

Stearica

Golem 202020

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Monotreme

Golem 202020 Stearica Alternative 4 Stearica – Golem 202020 Written in Music https://writteninmusic.com

Het door de Duitse cineast Paul Wegener geproduceerde The Golem: How He Came in the World uit 1920 was het derde en tevens laatste deel uit de Golem trilogie, een filmreeks welke in de twintiger jaren van de vorige eeuw gemaakt werd. De overige delen The Golem uit 1915 en The Golem and the Dancing Girl uit 1917 zijn helaas verloren gegaan, terwijl het derde deel in 1977 gerestaureerd werd. Een bijzondere profetische film, die naar de middeleeuwen terug gaat en waarbij Rabbi Judah Loew het Joodse volk van de ondergang red. The Golem: How He Came in the World heeft raakvlakken met de romantische liefdesvertelling van De klokkenluider van de Notre Dame en Frankenstein, en is een klassieker op horrorgebied.

Het inspireert de uit het Italiaanse Toronto afkomstige progressieve rockband Stearica om hier een soundtrack bij te maken. Ondanks dat het trio al bijna 25 jaar actief is, brengen ze nu pas hun derde album uit; eerder verschijnen Oltre en Fertile. Ze gaan hiermee een stap verder, reanimeren een honderd jaar oud monster, en voegen een zware vernietigende score aan deze eeuwenoude legende toe. Hoe ironisch is het dat er in deze mythische heldendaad geen woord gesproken wordt, en dat ze enkel van een instrumentale invulling gebruik maken.

Helemaal nieuw is Golem 202020 trouwens niet. Eigenlijk is het voor het Traffic Free Festival bedoeld wat het The Italian National Museum Of Cinema in 2011 organiseert. Vervolgens wordt er in de studio nog flink aan de tracks gesleuteld om het in 2021 uiteindelijk op de markt te brengen. Een eerbetoon aan de vooroorlogse Duitse kunstcultuur, waarbij de vooruitstrevende cineastische ontwikkeling centraal staat. Een monument met een maatschappij kritische verhaallijn, waarbij Paul Wegener tevens zijn liefde voor het Tsjechische Praag op de voorgrond stelt.

The Stars Reveal is onschuldig kinderlijk, het ongeloof hoe een prachtig natuurlijk product als klei zich tot een moordlustig gevoelloos wezen omkneedt. Vervolgens slaan ze hard met dreigende soundcapes en heerlijk gefilterd gitaarspel van Francesco Carlucci in How He Came Into the World toe. Het kondigt de omslag in de duistere ingeslagen weg van bassist Luca Paiardi en het intrigerende slagwerk van metselaar Davide Compagnoni aan die een gigantische muur rondom het muzikale bouwwerk plaatst.

Het is de opmars naar het stevige rockende The Great Spell die Stearica volledig in haar element plaatst. De nadruk ligt hierbij niet alleen op het gitaarspel, het is juist de complexe blikken percussie van Davide Compagnoni wat het geheel naar een ander level stuwt. Die exotische kracht vormt ook de basis voor het in drones gevangen The Shem, waar de invloed van het Braziliaanse Sepultura hoorbaar is. A Strange Servant echoot door op de begintonen van The Stars Reveal heen en laat de hemelpoort in het hellevuur versmelten.

Het verdriet en het gevaar zet zich in het indrukwekkende The Rose Festival Part 1 voort, waar de drukkende bas voor het onderhuidse spektakel zorgt totdat progressieve gitaarpartijen het in experimentele new wave onderdompelen en een groter bereik in het aansluitende The Rose Festival Part 2 toe eigent.

De totale chaos heerst in de freejazz Rejoyce Ye, Ye! freakpower. Stearica benadrukt hier nogmaals de veelzijdigheid van een band die buiten de aangelegde muzikale paden treedt. Het euforische In Flames kondigt de teloorgang van de mensheid aan, waarin de onoverwinnelijke status van het kwaad centraal staat. Uit de asresten herrijst de prachtige hemelse stem van Nazzarena Galassi die in de rol van Miriam de gevallen engel in het Der Golem slotakkoord speelt. Golem 202020 is een geslaagde aanvulling op The Golem: How He Came in the World en maakt stiekem nog meer indruk dan de oorspronkelijke rolprent.  1. The Stars Reveal
  2. How He Came Into the World
  3. The Great Spell
  4. The Shem
  5. A Strange Servant
  6. The Rose Festival Part 1
  7. The Rose Festival Part 2
  8. Rejoyce Ye, Ye!
  9. In Flames
  10. Der Golem