×

Recensie

Alternative

09 april 2021

Stearica

Golem 202020

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Monotreme

Golem 202020 Stearica Alternative 4 Stearica – Golem 202020 Written in Music https://writteninmusic.com

De door de Duitse cineast Paul Wegener geproduceerde The Golem: How He Came in the World uit 1920 was het derde en tevens laatste deel uit de Golem trilogie, een filmreeks welke in de twintiger jaren van de vorige eeuw gemaakt werd. De overige delen The Golem uit 1915 en The Golem and the Dancing Girl uit 1917 zijn helaas verloren gegaan, terwijl het derde deel in 1977 gerestaureerd werd. Een bijzondere profetische film, die terug gaat naar de middeleeuwen er waarbij Rabbi Judah Loew het Joodse volk red van de ondergang. The Golem: How He Came in the World heeft raakvlakken met de romantische liefdesvertelling van De klokkenluider van de Notre Dame en Frankenstein, en is een klassieker op horrorgebied.

Het inspireerde de uit het Italiaanse Toronto afkomstige progressieve rockband Stearica om hier een soundtrack bij te maken. Ondanks dat het trio al bijna 25 jaar actief is, brengen ze nu pas hun derde album uit; eerder verschenen al Oltre en Fertile. Ze gaan hiermee een stap verder, reanimeren een honderd jaar oud monster, en voegen een zware vernietigende score toe aan deze eeuwenoude legende. Hoe ironisch is het dat er geen woord gesproken wordt in deze mythische heldendaad, en dat er enkel gebruik wordt gemaakt van een instrumentale invulling van het geheel.

Helemaal nieuw is Golem 202020 trouwens niet. Eigenlijk was het bedoeld voor het Traffic Free Festival wat in 2011 georganiseerd werd door The Italian National Museum Of Cinema. Vervolgens werd er in de studio nog flink aan de tracks gesleuteld om het in 2021 uiteindelijk op de markt te brengen. Het is een eerbetoon aan de vooroorlogse Duitse kunstcultuur, waarbij de vooruitstrevende cineastische ontwikkeling centraal staat. Een monument met een maatschappij kritische verhaallijn en waarbij Paul Wegener tevens zijn liefde voor het Tsjechische Praag op de voorgrond opstelt.

The Stars Reveal is onschuldig kinderlijk, het ongeloof hoe een prachtig natuurlijk product als klei zich kan omkneden tot een moordlustig gevoelloos wezen. Vervolgens wordt er keihard toegeslagen met dreigende soundcapes en heerlijk gefilterd gitaarspel van Francesco Carlucci in How He Came Into the World. Het kondigt de omslag aan in de duistere ingeslagen weg van bassist Luca Paiardi en het alsmaar meer intrigerende slagwerk van metselaar Davide Compagnoni die een gigantische muur rondom het muzikale bouwwerk heen plaatst.

Het is de opmars naar het stevige rockende The Great Spell die Stearica volledig in haar element plaatst. De nadruk wordt hierbij niet alleen op het gitaarspel gelegd, het is juist de complexe blikken percussie van Davide Compagnoni wat het geheel naar een ander level opstuwt. Die exotische kracht vormt ook de basis voor het in drones gevangen The Shem, waarbij de invloed van het Braziliaanse Sepultura hoorbaar is. A Strange Servant echoot door op de begintonen van The Stars Reveal heen en laat de hemelpoort versmelten in het hellevuur.

Het verdriet en het gevaar zet zich voort in het indrukwekkende The Rose Festival Part 1, waar de drukkende bas van Luca Paiardi voor het onderhuidse spektakel zorgt totdat Francesco Carlucci zijn progressieve gitaarpartijen laat onderdompelen in experimentele new wave invloeden, welke vervolgens een groter bereik toe eigenen in het aansluitende The Rose Festival Part 2.

De totale chaos heerst in de freejazz freakpower van Rejoyce Ye, Ye! Stearica benadrukt hier nogmaals de veelzijdigheid van een band die buiten de aangelegde muzikale paden durft te treden. Het euforische In Flames kondigt de teloorgang van de mensheid aan, de onoverwinnelijke status van het kwaad staat hierbij centraal. Uit de asresten herrijst de prachtige hemelse stem van Nazzarena Galassi die in de rol van Miriam de gevallen engel in het slotakkoord Der Golem speelt. Golem 202020 is een geslaagde aanvulling op The Golem: How He Came in the World en maakt stiekem nog meer indruk dan de oorspronkelijke rolprent.  1. The Stars Reveal
  2. How He Came Into the World
  3. The Great Spell
  4. The Shem
  5. A Strange Servant
  6. The Rose Festival Part 1
  7. The Rose Festival Part 2
  8. Rejoyce Ye, Ye!
  9. In Flames
  10. Der Golem