×

Recensie

Alternative

17 maart 2017

Spoon

Hot Thoughts

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Matador

Hot Thoughts Spoon Alternative 4.5 Spoon – Hot Thoughts Written in Music https://writteninmusic.com

Met elk album beter worden is niet elke band gegeven maar het uit Austin, Texas afkomstige Spoon lukt dat. Hot Thoughts, hun alweer negende album, is nog weer beter dan hun vorige geweldige album They Want My Soul van drie jaar terug.

They Want My Soul was hun eigenlijke terugkeeralbum na vanaf oprichting in 1993 vrijwel continu op tour te zijn geweest en vanaf 1996 zeven albums geschreven en opgenomen te hebben. De pauze, om even op andere projecten te focussen, die volgde op de tour op Transference (2010), betekende uiteindelijk de redding van de band.

Waar They Want My Soul een band liet horen die een volledige reset had gehad, gaat Hot Thoughts nog een stap verder. De band klinkt urgenter, funkier en cooler dan ooit en het spelplezier spat uit de groeven. Geweldige collectie songs ook, waarvan het gros natuurlijk weer geschreven is door frontman/zanger/gitarist Britt Daniel.

De titelsong, waarmee het album opent, is gelijk zo’n ongelooflijke catchy song en geweldige binnenkomer, dat je aan alles voelt dat de band tot een nieuwe grootse muzikale prestatie in staat is. Het daarop volgende WhisperI’lllistentohearit en al net zo overweldigend sterke Do I Have To Talk You Into It bewijzen dat. Geweldige songs, super aanstekelijk gespeeld.

Hot Thoughts is een album vol fijne diversiteit in songs waarbij een funky track als Can I Sit Next To You naadloos aansluit op een ballad als I Ain’t The One. Zo’n ballad die alleen al door de manier waarop die door Daniel gezongen wordt, een ware Spoon klassieker is, en door die vreemdsoortige drumpartij spannend de andere kant wordt opgetrokken.

Op hun nieuwe album mixt de band hun vertrouwde muzikale wendingen met net even wat meer elektronica, funk, rock, zelfs disco (Shotgun) maar dan wel op z’n Spoon’s, en komt er met een herboren sound uit. Songs als het catchy First Carress en het heel sterke, met marimba’s en vibrafoon opgesierde, Pink Spot geven aan hoe de band muzikaal doorgegroeid is. Mooi ook hoe de band nog even vol het avontuur opgaat met het instrumentale Us waarmee het album afsluit.

Hot Thoughts is een eerste aanzet tot het meesterwerk waartoe de band zonder meer in staat moet zijn. Het album zit er in ieder geval al erg dicht tegenaan. 1. Hot Thoughts
 2. WhisperI’lllistentohearit
 3. Do I Have to Talk You Into It
 4. First Caress
 5. Pink Up
 6. Can I Sit Next to You
 7. I Ain’t The One
 8. Tear It Down
 9. Shotgun
 10. Us

Kant A:

 1. Hot Thoughts
 2. WhisperI’lllistentohearit
 3. Do I Have to Talk You Into It
 4. First Caress
 5. Pink Up

Kant B:

 1. Can I Sit Next to You
 2. I Ain’t The One
 3. Tear It Down
 4. Shotgun
 5. Us