×

Recensie

Alternative

09 mei 2020

Spinning Coin

Hyacinth

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Geographic

Hyacinth Spinning Coin Alternative 3.5 Spinning Coin – Hyacinth Written in Music https://writteninmusic.com

Waarom gemakkelijk doen als het ook moeilijk kan. Het Schotse viertal van Spinning Coin weet in 2017 met Permo een prima springerige popplaat af te leveren. Het is lekker kneuterig en schattig. Een prettig in het gehoor liggend debuut met genoeg aandachtspunten voor de band uit Glasgow om verder mee aan de slag te gaan.

Dan is het drie jaar later toch wel eventjes flink slikken. Spinning Coin is in staat om een totaal andere moeilijke plaat te maken, met slecht stuurloze gitaren en huilerige belabberde zang. Alles wat tegenwoordig hip is, mag zich indie noemen. Als het maar rammelt, en het liefste lo fi is opgenomen. Hyacinth is een geval apart. Dit is daarvan de overtreffende trap. Ze zetten zo totaal af tegen alles wat je van een band verlangd, en dan verstaan ze ook nog de kunst om hier goed mee weg te komen.

Vergeet het rauwe van de eersteling, Hyacinth is verdwaalde hippie muziek van suf geblowde gasten die door een tijdmachine vanuit een landelijke commune uit de sixties zijn ondergebracht in de donkere stedelijke jaren tachtig. Het is dezelfde soort psychedelica waarmee de Madchester beweging rond 1990 van zich liet horen, al ligt nu het accent niet zozeer op de beats.

Het trage opstartende orgeltje in Avenues of Spring krijgt een heerlijke strandgloed over zich door het vintage gitaarspel en toch wel overtuigende samenzang. Tot hier toe is er helemaal niks mis, de zang is nog redelijk zuiver en laat je snakken naar een bloedhete zomer. Vervolgens wordt er een blik aan vrijheid, blijheid en broederschap opengetrokken in het door de Merseybeat beïnvloedde Feel You More Than World Right Now.

Dan neemt de waterpijp het over in Get High en volgt er een bevreemdende trip door Luilekkerland. De inkleuring is retro hallucinerend met duidelijke flitsende new wave invloeden. Juist dat laatste zorgt ervoor dat het net niet te geestverruimend wordt. De dromerige postpunk klanken sluiten wonderbaarlijk goed aan bij de zweverige basis. Zeker als daar die heerlijk opzwepende punkdrums van Ghosting nog eens fel overheen gaan.

Het is eigenlijk zonde dat nieuweling Rachel Taylor alleen op Black Cat vocaal de mogelijkheid krijgt om uit te blinken. Jammer dat ze niet op de hele plaat de leadzang verzorgt, deze verse aanwinst heeft genoeg kwaliteiten om alleen al Spinning Coin met gemak naar een hoger level te tillen. Het stevige met mankracht gezongen It’s Alright vormt hierbij een uitzondering, en mag zich ook tot de hoogtepunten rekenen. Hyacinth moet eventjes landen, en wil dan wel overtuigen. Een gedurfde voortzetting van een bijzondere band. 1. Avenues of Spring
 2. Feel You More Than World Right Now
 3. Get High
 4. The Long Heights
 5. Despotic Sway
 6. Ghosting
 7. Laughing Ways
 8. Black Cat
 9. Soul Trader
 10. Never Enough
 11. Slips Away
 12. It's Alright
 13. Thing of the Past