×

Recensie

Pop

28 september 2007

Soundtrack The Commitments Deluxe Edition

Soundtrack The Commitments Deluxe Edition

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Geffen

Soundtrack The Commitments Deluxe Edition The Commitments Pop 4.5 Soundtrack The Commitments Deluxe Edition Written in Music https://writteninmusic.com

The Commitments is zonder twijfel een van de leukste en beste muziekfilms ooit gemaakt. De opgang en ondergang van een Ierse soul band was voor velen een feest van herkenning. Filmmaker Alan Parker overtrof zichzelf in deze rauwe en hartverwarmende film uit 1991 en won vele prijzen.

De film, naar een verhaal van de zeer bekende Ierse schrijver Roddy Doyle, vertelt over de problemen die gepaard gaan met het opzetten en in stand houden van een band als privéproblemen en geld een rol gaan spelen. De film bleek een groot succes en niet alleen door het enthousiaste spel van de acteurs maar ook door de muziek die te horen was. Een enorme stapel aan geweldige soulclassics die door de band werden gespeeld, kwam namelijk voorbij en vooral met de stem van de toen nog maar 19 jarige Andrew Strong klonken ze helemaal te gek.

Met het succes van de film werden de grote soul klappers uit de film natuurlijk ook op CD vastgelegd. Ook die CD bleek een onverwacht grote hit dus een The Commitments 2 kon niet uitblijven. Juist door het opnemen van die tijdloze soulklassiekers klinken alle song nu nog buitengewoon lekker. Een geweldige en lekker los spelende band bleek de basis van het succes. De reeds eerder genoemde stem van brulboei Andrew Strong, de achtergrondzangeressen Angeline Ball, Maria Doyle en Bronagh Gallagher sluiten perfect op elkaar aan.

Binnen de Deluxe Edition van The Commitments zijn de songs van beide albums te vinden. Alles geremastered en nog beter in balans. Daarnaast zijn er een paar extra tracks toegevoegd van het enige groots uitgebrachte Andrew Strong soloalbum Strong. Bizar dat deze man nooit meer een echte kans heeft gekregen want zijn stem is echt te gek. Vlak na de eerste film nam hij in de studio van Zucchero een album op, maar dit zou te ver afstaan van de songs die hij voor The Commitments had gedaan en werd daarom niet uitgebracht. Strong lag dichter in de buurt maar werd geen groot succes. De beste tracks staan dus nu wel op deze ‘deluxe edition’.

Trouwens,  in de film is ook een jonge Glen Hansard te zien, de gedreven voorman van de Ierse band The Frames die momenteel furore maakt in Once, de beste muziekfilm van dit jaar.

Tracklisting The Commitments Deluxe Edition:

Disc1

 1. Mustang Sally
 2. Take Me To The River
 3. Chain Of Fools
 4. The Dark End Of The Street
 5. Destination Anywhere (met Niamh Kavanagh)
 6. I Can’t Stand The Rain
 7. Try A Little Tenderness
 8. Treat Her Right
 9. Do Right Woman, Do Right Man (met Niamh Kavanagh)
 10. Mr. Pitiful
 11. I Never Loved A Man
 12. In The Midnight Hour
 13. Bye Bye Baby
 14. Slip Away

Disc2

 1. Hard To Handle
 2. Grits Ain’t Groceries
 3. I Thank You
 4. That’s The Way Love Is
 5. Show Me
 6. Saved
 7. Too Many Fish In The Sea
 8. Fa-fa-fa-fa-fa (Sad Song)
 9. Land Of Thousand Dances
 10. Nowhere To Run
 11. Bring It On Home To Me
 12. Are You Lonely For Me Baby
 13. (She’s) Some Kind Of Wonderful
 14. Too Many Cooks (Spoil The Soup)
 15. Same Old Me
 16. Ain’t Nothing You Can Do (Long Version)